Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση για 8 στις 10 μετοχές

Σε φάση υποτίμησης και ενδεχομένως στην αρχή μιας βίαιης διόρθωσης φαίνεται να βρίσκεται η αγορά. Από την ένταση της πτώσης και την έκταση των πωλήσεων εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί η επόμενη αντίδραση της αγοράς. ”Κλειδί” της τάσης η Αγροτική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα, προς τις 4.030 μονάδες, με ταχέως επιβραδυνόμενη ένταση διαμορφώνεται η αγορά.

Παρασύροντας στο σύνολό τους περισσότερες των 260 μετοχών, καθώς στις 15:45 μόλις 21 τίτλων η τιμή διαμορφωνόταν θετικά.

Ωστόσο, οι συναλλαγές, που ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να θεωρηθούν πολλές σε σύγκριση με αυτές των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Βέβαια, στη μετοχή της Αγροτικής είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 1,4 εκατ. τεμαχίων, με τη μετοχή να διαμορφώνεται στα 5,40 ευρώ, στην Εθνική περίπου 700.000 τεμαχίων στα 38,44 ευρώ, περισσότερες των 325.000 στη Eurobank (30,88%), ενώ συνολικότερες ήταν οι πωλήσεις από την πλευρά ορισμένων εγχώριων χαρτοφυλακίων.

Πωλούν κυρίως Έλληνες διαχειριστές και ορισμένοι ξένοι, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους έχουν λόγο να αποχωρήσουν (με κέρδη) σε αυτή τη φάση;

Είναι νωρίς ακόμη για να δοθεί σαφής απάντηση.

Εάν στη συνέχεια οι πωλήσεις από την πλευρά συγκεκριμένων πελατών γίνουν εντονότερες οδηγώντας τις συναλλαγές πέραν των 300 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε μία πρώτη συνεδρίαση μαζικών πωλήσεων, που ενδέχεται να έχει συνέχεια μέχρις ότου ρυθμιστεί ή διευθετηθεί το εγχείρημα της Αγροτικής και χωνευτούν από την αγορά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Η συγκυρία, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, δεν είναι η καλύτερη δυνατή, παρότι συντρέχουν λόγοι σταθεροποίησης, μεσοπρόθεσμα όμως, βασικών δεικτών και μετοχών.

Σε αυτή τη φάση, όμως, στην αγορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο τζίρος της διόρθωσης, που θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο βίαιος, όσον αφορά στην πλειονότητα των μετοχών.

Το γεγονός ότι περίπου αυτή την ώρα υποχωρούσαν σημαντικά μετοχές από τον ασφαλιστικό κλάδο, τις εκδόσεις και έναν – δύο ακόμη τομείς δραστηριότητας ενισχύει περισσότερο την εκτίμηση ότι μεταξύ των πωλητών θα πρέπει να περιλαμβάνονται, πέραν των διαχειριστών, και ορισμένοι βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες και εν πάση περιπτώσει γνώστες των επόμενων ειδήσεων των επιχειρήσεών τους.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v