Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κόντρα” αγοραστών - πωλητών

Εξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά, καθώς μετά μία ώρα συνεδρίασης ο Γ.Δ. αντιδρούσε προς τις 4.075 μονάδες, με την τιμή της Αγροτικής και της ΔΕΗ, μετά τις πρόσφατες απώλειες, να διαμορφώνεται υψηλότερα και τις συναλλαγές όπως και τη μεταβλητότητα βασικών μετοχών να ενισχύονται σε σημαντικό βαθμό. Μικτή εικόνα διαμορφώνεται και στην αγορά παραγώγων, καθώς αντασφαλίζονται θέσεις στην αγορά μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε συνεδρίαση για ”παίκτες” εξελίσσεται και η σημερινή.

Αυτό γιατί αρχικά η αγορά άνοιξε με πτωτικό κενό, αντέδρασε βίαια, στη συνέχεια ξαναδιόρθωσε και διαμορφώθηκε εν συνεχεία υψηλότερα από την προηγούμενη κορυφή.

Είναι ενδεικτικό πως μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, το σύνολο της διακύμανσης του Γ.Δ., αν και ενισχυόταν κατά 0,45%, ξεπερνούσε τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Έντονη μεταβλητότητα, λοιπόν, διακυμάνσεις, και άμεση αντιπαράθεση πωλητών – αγοραστών, με τους δεύτερους να έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλότερου μέσου όρου κτήσης (με βάση το χθεσινό κλείσιμο).

Αυτό γιατί η μετοχή της ΔΕΗ αντέδρασε θετικά, καθώς είχε προεξοφληθεί και ενσωματωθεί το αρνητικό αποτέλεσμα της χρήσης του 2005, ειδικότερα η εικόνα του τέταρτου τριμήνου ίδιας χρήσης.

Στη μετοχή της ΔΕΗ, οι συναλλαγές μετά τις 12:30 ξεπερνούσαν το μισό εκατ. τεμάχια.

Ανοδικά αντιδρούσε και η μετοχή της Εθνικής προς τα 39,04 ευρώ, της Εμπορικής στα 27,62, αλλά και της Αγροτικής στα 5,48 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσίαζε και η αγορά Παραγώγων, αλλά και ΣΜΕ μετοχών.

Συγκεκριμένα, στις 12:30 τα συμβόλαια του FTSE-20 για τον πρώτο μήνα παρουσίαζαν αρνητική απόδοση (discount) 0,7%.

Αναφερόμαστε βέβαια σε καθαρή διαφορά έχοντας αφαιρέσει προηγουμένως και την αποκοπή μερισμάτων.

Με discount στο συμβόλαιο του 20άρη και θετική διαφορά (τρίμηνο) στο ΣΜΕ της Εθνικής μέχρι και 0,7% γινόταν εμφανής η προσπάθεια των ”παικτών” να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο τον ολοένα και ταχύτερων κινήσεών τους.

Όσον αφορά στο ΣΜΕ της Εθνικής, να σημειωθεί πως το premium του 0,7% αφορούσε στην καθαρή απόκλιση, έχοντας προηγουμένως αφαιρέσει το μέρισμα του 1 ευρώ, που θα αποκοπεί στις 5 Μαΐου.

Υψηλότερα των 4.050 μονάδων ο Γ.Δ., με αντίδραση μέχρι τις 4.075 μονάδες και με συναλλαγές περίπου 80 εκατ. ευρώ, προοιωνίζεται μία εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Με βάση τις συναλλαγές φαίνεται πως στις μετοχές των Cosmote, Intracom (2,9%), ΕΛΠΕ (1,1%), ΟΠΑΠ (1,1%) επιχειρείται να διαμορφωθεί ισόρροπη τάση.

Στις 12:45 ο FTSE-20 βρισκόταν σε διαπραγμάτευση κατά 0,44% υψηλότερα, με τον Mid-40 να υπεραποδίδει κατά 0,83% (καθώς ο δείκτης είχε παρουσιάσει συγκριτικά μεγαλύτερη απώλεια από τον FTSE-20).

Στο επίπεδο των 4.075 μονάδων φάνηκε να διαμορφώνεται μία πρώτη ”αντίσταση” (με βάση την εικόνα της αγοράς τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις), όπου και στη μετοχή της Εθνικής οι αγοραστές εμφανίζονταν μέχρι και 0,7% υψηλότερα, προς τα 27,58 ευρώ, και στη ΔΕΗ προς τα 19,58 ευρώ.

Την ίδια ώρα στη μετοχή της Αγροτικής οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στις περίπου 190.000 τεμάχια.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v