Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αγροτική ήταν η αφορμή

Οι αυξημένες χθες κατά 50% σε σχέση με τη Δευτέρα καθαρές συναλλαγές ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι μεθοδικοί πωλητές των τελευταίων 5-6 συνεδριάσεων βρήκαν καλές αφορμές να επιβαρύνουν τη διάθεση διόρθωσης. Μία από αυτές ήταν και η διάθεση του 1,8% της Αγροτικής. Όσοι όμως έχουν μέση τιμή κτήσης τις 3.900-3.950 μονάδες, προχώρησαν χθες σε ικανές αγορές, προσβλέποντας σε τελικής μορφής αντίδραση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πλησιάζει το τέλος του μήνα και στην αγορά διαμορφώνονται μικτές διαθέσεις - τάσεις.

Το εγχείρημα της Αγροτικής χθες θα πρέπει να έπεισε και τους πλέον αισιόδοξους για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην αγορά, αλλά και για τη χρονική συγκυρία που θα πρέπει να επιλέγεται προκειμένου να υλοποιούνται κάποιες από τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου προς τους πανίσχυρους ξένους κύκλους.

Η ψυχρολουσία της Αγροτικής έδειξε πολλά πράγματα και αν κρίνουμε από τον πρωινό Τύπο, οι απόψεις - εκτιμήσεις διαμορφώνονται από το ένα μέχρι το άλλο άκρο.

Εμείς θα σταθούμε κάπου στη μέση και θα προστρέξουμε στο σχόλιο του ”Χαμαιλέοντα”, δίνοντας περισσότερη προσοχή στην τελευταία πρόταση.

Σε αυτήν που αφορά τη σύγκριση αποτίμησης μεταξύ ΑΤΕ Bank και Alpha Bank.

Από τεχνικής πλευράς μπορεί να υπάρξει αντίδραση ανά πάσα στιγμή, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις κατοχυρώθηκαν σημαντικές θέσεις κυρίως ξένων και ”ξένων”, που έχουν αγοραστεί με μέσο επίπεδο δείκτη μεταξύ 3.900-3950 μονάδων.

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να προσεχθεί αφορά στις συναλλαγές των τελευταίων 5-6 συνεδριάσεων.

Και αυτό γιατί χθες ο καθαρός τζίρος (περίπου 300 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 50% υψηλότερος από αυτόν της Δευτέρας.

Αυτό δείχνει πως χθες βγήκαν πραγματικοί πωλητές, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες διαχειριστές.

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές, όμως, σημείωναν ότι οι πελάτες τους πωλούσαν μεθοδικά, χωρίς να βιάζονται και επιδιώκοντας να πιάσουν τις καλύτερες γι’ αυτούς δυνατές τιμές, εδώ και 4-5 συνεδριάσεις.

Ο χαμηλός τζίρος μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας ”κοίμιζε” την αγορά και περισσότερο όσους αιφνιδιάστηκαν χθες.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους πελάτες τους να γνώριζαν την πρόθεση αμερικανικού οίκου και ισχυρού λονδρέζικου χαρτοφυλακίου να πωλήσουν, μέσω της Morgan Stanley, το 1,8% της Αγροτικής.

Ήταν ζήτημα τιμής, κάτι που είχε φανεί ξεκάθαρα εδώ και δύο εβδομάδες, ότι δηλαδή οι ξένοι δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν προσφορές πολύ υψηλότερα των 5,5-5,8 ευρώ (που θα διευκόλυναν δηλαδή το οικονομικό επιτελείο).

Το γεγονός όμως ότι χθες υπήρξαν μαζικές πωλήσεις, ακόμη και σε μετοχές εταιριών που είτε δεν είχαν αντιδράσει ανοδικά τις προηγούμενες μέρες είτε δεν είχαν λόγο να υποχωρήσουν... άτακτα, ενισχύει το ενδεχόμενο της τεχνικής αντίδρασης, που ανά πάσα στιγμή οι πανίσχυροι ξένοι οίκοι επιθυμούν και επιδιώκουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχουν διαμορφωθεί ανάλογα πτωτικές θέσεις στην αγορά παραγώγων, αλλά και στα ΣΜΕ επί συγκεκριμένων μετοχών.

Μια ματιά στο χθεσινό κλείσιμο του ΧΠΑ και των δανεισμών τίτλων από την ΕΤΕΣΕΠ επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Η ουσία, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές, είναι πως χωρίς ειδήσεις σε αυτή τη φάση από τον τραπεζικό κλάδο η αγορά μοιραία θα οδηγούνταν, ούτως ή άλλως, σε μια ιδιότυπη συσσώρευση μεταξύ 3.820-4.100 μονάδων.

Είναι ένα εύρος διακύμανσης, εάν θέλετε και αποτίμησης, της αγοράς στα 138,4 δισ. ευρώ (περίπου στο 80% του ΑΕΠ) που θεωρείται απολύτως λογικό.

Με βάση τουλάχιστον την τρέχουσα και την προεξοφλούμενη ειδησεογραφία.

Μετοχές εταιριών που κρατήθηκαν (και δεν ήταν λίγες), αλλά και εισηγμένες που φαίνεται ότι προετοιμάζονται για το επόμενό τους επιχειρηματικό βήμα χρήζουν προσοχής.

Η πρόθεση της Intralot να συνάψει ομολογιακό δάνειο, καθώς φέρεται να ενδιαφέρεται για την είσοδό της στην αγορά καζίνο, είναι μία ενδιαφέρουσα παράμετρος.

Το στοίχημα της ΕΛΤΕΧ, η οποία επιβεβαιωμένα πλέον ενδιαφέρεται να αποχωρήσει από την Πάρνηθα, και η ενίσχυση του ποσοστού της BC Partners είναι άλλη μία.

Η διαφορά μεταξύ αποτίμησης και καθαρής θέσης των Ελληνικών Καλωδίων (και όχι μόνο) είναι μία ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται μεσοπρόθεσμα υπόψη.

Όπως επίσης, και το ότι η μετοχή της Frigoglass έφτασε χθες, με ελάχιστες συναλλαγές, να υποχωρεί μέχρι τα 10,56 ευρώ (-6%) και να αντιδρά στη συνέχεια.

Είναι αρκετές οι ανάλογες με τη Frigoglass περιπτώσεις, όπου φαίνεται ότι οι κατέχοντες και χρόνο για να περιμένουν έχουν και τιμές κτήσης που τους δίνουν κέρδη σε συνεδριάσεις όπως η χθεσινή διαθέτουν.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, θα πρέπει να προσεχθεί πως τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκε η διάθεση μειοψηφικών ποσοστών σε τιμές αρκετά υψηλότερες από την τρέχουσα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των πακέτων των Τέρνα-ΓΕΚ, που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και η σημαντική απόκλιση μεταξύ τιμής κτήσης και τρέχουσας.

Επιπρόσθετα, στην αγορά, όπου χθες κυριαρχούσε και η αβεβαιότητα λόγω επιτοκίων και ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, φαίνεται να προεξοφλείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κατακόρυφη μείωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ.

Η επιχείρηση ανακοίνωσε πράγματι θεαματική υποχώρηση μεγεθών, οι ξένοι όμως θεωρούν ως βάση – σημείο 0 το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης του 2005.

Εάν πειστούν ότι η διοίκηση της επιχείρησης μπορεί να ”γυρίσει” τη ΔΕΗ και να εξασφαλίσει κάποια στιγμή (προς το β’ εξάμηνο) μέση αύξηση στα τιμολόγια υψηλότερη του πληθωρισμού, τότε η 10η (από πλευράς κεφαλαιοποίησης στα 4,5 δισ. ευρώ) εισηγμένη της Σοφοκλέους, μπορεί να αποτελέσει εγχείρημα ανάλογο του ΟΤΕ.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v