Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάρτης γδάρτης;

Τι κι αν ο Μάρτιος δείχνει να φεύγει, όπως το συνηθίζει, με ζημίες; Είναι διάχυτη η αίσθηση πως όλα αυτά που γίνονται αυτή την περίοδο, κυρίως σε μεσαίο επίπεδο, μπορεί να μας οδηγήσουν σε έναν καλύτερο Απρίλιο. Νευρικότητα διεθνώς από τις ανακατατάξεις στις αγορές μετάλλων, πετρελαίου και ομολόγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ρευστό και πάλι το οικονομικό πλαίσιο διεθνώς. Στις αγορές μετάλλων, ”μαύρου χρυσού”, χρυσού και ομολόγων σημειώνονται ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις που προσδίδουν νευρικότητα και μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών.

Πολύ δύσκολα η Σοφοκλέους θα μείνει έξω από αυτόν τον ”χορό”, που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί εξ ορισμού... αρνητικός.

Άλλωστε, αυτό που φαίνεται να απασχολεί τους παίκτες δεν είναι το αν ο Μάρτιος θα κλείσει, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, με απώλειες, όσο το ότι τίθενται οι βάσεις για τη μεσομακροπρόθεσμη στροφή σημαντικών κεφαλαίων προς μετοχές υγιών βιομηχανικών ομίλων και εταιριών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες 20 ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύτατο πρόγραμμα παρουσίασης, αναλύσεων και προσέγγισης εταιριών, όπως οι Motor Oil, Τέρνα, Νεοχημική, Lamda Detergent, FG Europe, J&P Άβαξ.

Κυρίως μεσαίου βεληνεκούς εταιρίες παρουσίασε η Π&Κ στο Παρίσι, ενώ από την ίδια κατηγορία (αποτίμησης) εταιρίες επιχειρεί να φέρει σε επαφή με ξένους θεσμικούς η Merit Χρηματιστηριακή.

Αυτές οι παρουσιάσεις και επικείμενες διαθέσεις μειοψηφικών πακέτων πραγματοποιούνται ενόσω ολοκληρώνεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης ’05.

Παράλληλα, επίκειται η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Βωβός, ενώ επιτυχής ήταν η πώληση του 5,3% του Αλουμινίου της Ελλάδος σε ξένους θεσμικούς (δες σχετικό θέμα). Ακόμη, αναμένεται το ενδιαφέρον άλλων ξένων παικτών για εταιρίες όπως Elbisco, Χαλκόρ, ΕΛΒΑΛ, Καρδασιλάρης, Intracom, ενώ έπονται και άλλοι ανάλογοι κύκλοι παρουσιάσεων.

Εκτίμησή μας είναι ότι η στροφή κεφαλαίων προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θα αποτυπωθεί για δεύτερο κατά σειρά μήνα στα στοιχεία μηνός Μαρτίου, που μας αφήνει σήμερα.

Ελπιδοφόρα όμως για έναν Απρίλιο, που περιλαμβάνει από αποκοπές υψηλών μερισμάτων μέχρι σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις.

Το γεγονός ότι η Εμπορική (αν και παρουσιάζει αποτέλεσμα χαμηλότερο των προβλέψεων των αναλυτών) εμφανίζει κέρδη έστω 76 εκατ. ευρώ και η Altec επιστρέφει στην κερδοφορία αποτελεί χρήσιμη ένδειξη για τη συνέχεια.

Σημείωση: Με τίτλο ”Αποχαιρετισμός στους παικταράδες” αποχωρεί και μας χαιρετά ο φίλος Θανάσης.

Γνωρίζω τον Θανάση από το ’88, τότε που η αγορά, με τις ξύλινες πινακιδούλες του Βόμβικα, της ΖΑΑΕ ή του Λαυρίου απασχολούσε ελάχιστους. Όλα αυτά τα χρόνια συναντηθήκαμε πολλές φορές, άλλοτε στη δουλειά, άλλοτε στους δρόμους, άλλοτε κάτω από τα ίδια πανό.

Πέρασαν τα χρόνια, αλλάξαμε κι εμείς σε πολλά, ξαναβρεθήκαμε με τον Θανάση, ήπιαμε και πάλι κρασί. Περάσαμε πολλά, λοιπόν, δεν περάσαμε άσχημα, όπως αποφωνεί κι αυτός σήμερα.

Πολλές φορές οι άνθρωποι μπορεί να χωρίζουν ”από δουλειάς” που λένε στο χωριό μου, το Παγκράτι και την Καισαριανή, ποτέ όμως δεν χωρίζουν ”από ψυχής” οι φίλοι.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v