Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανήλθε στις 4.100 μονάδες η αγορά

Προσεχτικά, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερθέρμανση στην πρώτη κατηγορία του 20άρη, αντιδρά συνολικότερα η αγορά. Με υπεραπόδοση κινούνται οι μετοχές του ομίλου Μυτιληναίου, Βιοχάλκο, κατασκευαστικών και ακτοπλοϊκών εταιριών, αλλά και επιμέρους ομίλων (Μαίλλης, ΕΛΠΕ) διαμορφώνοντας κλίμα ανάλογο για μετά τις 14:00.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διερευνητικές αγορές υψηλότερα και των 4.100 μονάδων πραγματοποιούνται από την αρχή της συνεδρίασης.

Με προσεγμένο, όμως, και μεθοδικό τρόπο, καθώς όπως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς αυτήν την περίοδο δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι να ”φύγουν” βασικές μετοχές και δείκτες.

Αναφέρονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου εμφανώς πίσω από την... καλυμμένη συσσώρευση συνεχίζονται οι διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Αυτό, όμως, επιτρέπει τη ”μόχλευση” για αρκετές μετοχές εταιριών από τη δεύτερη ταχύτητα του FTSE-20 και ενός ευρύτερου τμήματος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ο καθαρός τζίρος μετά από 1,5 ώρα συνεδρίασης, είναι μάλλον μέτριος, αυξάνονται, όμως, τα ”χτυπήματα” ανά μετοχή.

Στοιχείο, που παραπέμπει στην ισχυροποίηση του ενδεχόμενου υπεραντίδρασης επιμέρους μετοχών, κατά πάσα πιθανότητα εκείνων που υποστηρίζονται από θετικές αναλύσεις χρηματιστηριακών.

Μία πρόχειρη ματιά στις αναλύσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες 2-3 ημέρες, επιβεβαιώνει την ανωτέρω εκτίμηση.

Στο ταμπλό, με αρκετές προσυμφωνημένες πράξεις και σύνολο συναλλαγών περισσότερο του 1 εκατ. τεμαχίων φτάνει προς τα 3,44 ευρώ η μετοχή του Μαίλλη.

Αυξημένες, όμως, συναλλαγές, περίπου 200.000 τεμαχίων, έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ των 6,54-6,64 ευρώ για το Πλαίσιο, στο Μυτιληναίο μέχρι τα 23,28 ευρώ, στο Αλουμίνιο μέχρι τα 19,68 ευρώ, ενώ ακολουθούν Τιτάν, Coca Cola, Τέρνα, ΔΟΛ, Νεοχημική, Blue Star, Μινωικές και με χαμηλότερο τζίρο Ρόκας, Attica Bank, Μηχανική, Νotos Com, θυγατρικές Βιοχάλκο, Τεγόπουλος, Cosmote.

Η μετοχή του Καρέλια διαμορφώνεται μεταξύ των 119-122,70 ευρώ, με υψηλές για τη βαρύτητα της μετοχής συναλλαγές (περίπου 2.000 τεμάχια), καθότι στην αγορά εκτιμώνται θετικά τα αποτελέσματα του ομίλου.

Και όταν αναφερόμαστε στην αγορά, εννοούμε εκείνους τους μετρημένους ”παίχτες” που διαθέτουν τη θεωρητική διασπορά της εταιρίας, που παραμένει απειροελάχιστη.

Η μετοχή της Intracom αντέδρασε μέχρι τα 5,90 ευρώ, σταθεροποιείται λίγο χαμηλότερα στα 5,88 με τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τις 100.000 τεμάχια.

Ενδιαφέρον για ακόμη μία συνεδρίαση παρουσιάζει η μετοχή της Τρ. Κύπρου (κοντά στο 1 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές) και τον τίτλο να κινείται στο γνώριμο εύρος, με κορυφή τα 6,90 ευρώ.

Με τις ανοδικές μετοχές να φτάνουν τις 72 και τις καθοδικές τις 7 (στις 13:05) φαίνεται πως διαμορφώνεται κλίμα και περιβάλλον ικανό να οδηγήσει στην υπεραντίδραση ενός ευρύτερου μέρους της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, μετά τις 14:00.

Μία υπεραντίδραση που θα πρέπει να συνδυάζεται με τις αλλαγές σε Κατηγορίες και Δείκτες, την αύξηση της στάθμισης ορισμένων μετοχών και τα αποτελέσματα χρήσης του ’04-’05.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v