Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαρίδι” οι τράπεζες

Προς τις 4.100 μονάδες δοκιμάζεται ο Γ.Δ., καθώς οι τράπεζες υποχωρούσαν μέχρι και 0,8%. Περί τα 2,5 δισ. ευρώ προσφέρει η Εθνική για το 46% της τουρκικής Finansbank, τη στιγμή που ορισμένοι, κυρίως βραχυπρόθεσμοι, παίκτες κλείνουν θέσεις είτε λόγω τριμήνου είτε λόγω κατοχύρωσης θέσεων. Κι όμως, σήμερα κλείνει ο καλύτερος Μάρτης από το 2000 και μετά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ”βαρίδι” για την αγορά αναδεικνύονται οι τράπεζες, καθώς η κατά 0,8% υποχώρηση του κλαδικού δείκτη φέρνει λίγο χαμηλότερα το Γενικό, προς τις 4.100 μονάδες.

Με συναλλαγές συγκριτικά λιγότερες απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, μικτή τάση όσον αφορά άλλους κλαδικούς δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Αναμφίβολα, ο τραπεζικός κλάδος διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα, με την ανοχή των ισχυρών επενδυτικών κύκλων, εν δυνάμει αγοραστών, όποτε αυτοί κρίνουν ελκυστικές τις αποτιμήσεις.

Ο τραπεζικός κλάδος τελεί εμφανώς σε αναμονή, καθώς τόσο οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εθνικής όσο και των άλλων ιδρυμάτων δεν αποδίδουν ακόμη αποτελέσματα.

Στο σχετικό θέμα αναφέρεται πως όμιλος της Εθνικής προσφέρει 2,5 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 46% της τουρκικής Finansbank.

Στον κλάδο διερευνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα περιθώρια διακύμανσης της Αγροτικής, αλλά και η δυναμική που μπορεί να υπάρξει από τυχόν εξελίξεις στην Εμπορική, όπου η J&P Morgan ενίσχυσε στα 30 ευρώ την τιμή–στόχο για τον τραπεζικό τίτλο.

Εκτίμησή μας είναι πως ο τραπεζικός κλάδος ”κοιμίζει” με τη συμπεριφορά του, τη στιγμή που κυοφορούνται σημαντικές εξελίξεις, με επίκεντρο και την αναμενόμενη ανταλλαγή μετοχών μεταξύ Τ.Τ. και ΕΛΤΑ.

Εύλογα ο κλάδος ”συντηρείται” σε χαμηλό επίπεδο, ενώ οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι ενισχύουν σταθερά τη θέση τους.

Ωστόσο, οι ευκαιρίες υπεραπόδοσης προέρχονται κυρίως από το χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου με γνώμονα ή… άλλοθι τα μεγέθη χρήσης του 2005 μέρος της ρευστότητας στρέφεται προς επιλεγμένες εταιρίες.

Από πλευράς απόδοσης, στην κορυφή βρίσκεται η FG Europe (μετά την είσοδο στο Μ/Κ του ομίλου Ρέστη), ΕΒΙΚ, Ηρακλής - Αστήρ και λόγω τριμήνου, ενώ ισχυρή τάση διαμορφώνεται για τα Πλαστικά Θράκης(μέγιστη τιμή στα 10,06 ευρώ), αλλά και σε Σελόντα, Lamda Ντιτέρζεντ, Νηρεύς, Χατζηιωάννου, Αλλατίνη, Ιατρικό Αθηνών, Πρότον Επενδυτική, Inform Lykos και ορισμένες ακόμη.

Αυξημένη ζήτηση μέχρι τα 16,34 ευρώ σημειώνεται σήμερα στη μετοχή των ΚΑΕ (στην επιχείρηση κυοφορούνται εξελίξεις), μέχρι τα 6,90 ευρώ του Καρδασιλάρη, τα 10,70 ευρώ του Φουρλή και τα 1,94 ευρώ της Altec.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον Καρδασιλάρη, οι πρώτες εντολές (περίπου 45.000 τεμάχια) δόθηκαν μέχρι και 5,2% υψηλότερα στην αρχή της διαπραγμάτευσης (στα 6,80-6,90 ευρώ), για να υποχωρήσει μέχρι τα 6,60 ευρώ η μετοχή (μέχρι τις 14:20, με άλλες 45.000 τεμάχια).

Το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 4.100 μονάδων θα είναι ανοιχτό για τη συνέχεια, προς το τέλος της συνεδρίασης, εάν και εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων, τόσο λόγο λήξης τριμήνου όσο και εγγραφής υπεραξιών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας πως αν για το Μάρτιο η συνολική απόκλιση δεν ξεπεράσει τελικά το 2,1%, θα τον φέρει πρώτο σε μεταβολή από το 2000 και μετά.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v