Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Εθνική η τουρκική Finansbank

Η Εθνική είναι τελικώς ο νικητής του διαγωνισμού στην κόντρα με τη Citigroup για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank. Επίσημες πληροφορίες θα δοθούν το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη Tύπου της διοίκησης. Προσωρινά αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής. Οι Financial Times γράφουν πως το deal θα χρηματοδοτηθεί μέσω έκδοσης μετοχών ύψους 3 δισ. ευρώ με αναδόχους Credit Suisse - Goldman Sachs.

Στην Εθνική η τουρκική Finansbank
του Γιώργου Μαντέλα

Η Εθνική είναι τελικώς ο νικητής του διαγωνισμού για την εξαγορά της 8ης μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας Finansbank, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της Εθνικής, έως ότου ανακοινωθούν λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν ότι η συμφωνία έκλεισε αργά χθες το βράδυ, ενώ αυτή την ώρα στα κεντρικά της Αθήνας στην Αιόλου συνεδριάζει το Δ.Σ. της τράπεζας για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενημερωθούν ξένοι θεσμικοί για την εξέλιξη, ενώ αμέσως μετά θα γίνει και η ενημέρωση των ελληνικών μέσων. Λεπτομέρειες σχετικά με το deal δεν έχουν ανακοινωθεί (θα ενημερωθούν πρώτα όλα τα μέλη του Δ.Σ. και κατόπιν θα γίνει κάτι τέτοιο), αλλά σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η Εθνική αποκτά το 46% της τράπεζας.

Νεότερες πληροφορίες σχετικά με το deal αναφέρουν ότι θα ”απαιτηθεί” και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα συζητείται αυτή την ώρα στο διοικητικό συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άγνωστο παραμένει το ύψος της αύξησης αυτής, το οποίο, όμως, σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ποσό που θα καταβάλει η Εθνική για την απόκτηση του ελέγχου της Finansbank. Όπως αναφέρουν οι FT, το deal θα χρηματοδοτηθεί μέσω έκδοσης μετοχών ύψους 3 δισ. ευρώ, ανάδοχοι της οποίας αναλαμβάνουν η Credit Suisse και η Goldman Sachs.

Επίσης σύμφωνα με τους FT, η συμφωνία, η οποία και θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό όμιλο στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης με στοιχεία ενεργητικού ύψους 70 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

”Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει εκτός ελληνικών συνόρων ελληνική εταιρία, ενώ παράλληλα θα πρόκειται για το πρώτο μεγάλο ελληνοτουρκικό deal”, αναφέρουν σε άλλο σημείο.

Επίσης, θα αποτελέσει μια στερεή βάση επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιταχύνει τις εμπορικές και επενδυτικές κινήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέστειλε τη Δευτέρα τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Finansbank μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η πλειοψηφία της τουρκικής τράπεζας έχει περάσει στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v