Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ζυμώσεις” και συσσώρευση

Νέος κανονισμός στο χρηματιστήριο. ”Πετάει το γάντι” για τα στεγαστικά επιτόκια η Citibank, παραμένει ζωηρό το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για την Εμπορική, ενισχύει στρατηγικά τη θέση της η Eurobank. Μένει να επιβεβαιωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η μακροπρόθεσμη δυναμική του ελληνικού χρηματιστηρίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αλλά και η πιθανή προεξόφληση των αλλαγών που επιφέρει ο νέος κανονισμός του χρηματιστηρίου καθορίζουν βραχυπρόθεσμα την τάση.

Με αφορμή τα αποτελέσματα ενισχύεται η εκτίμηση πως ξένοι και ορισμένοι Έλληνες διαχειριστές λαμβάνουν θέσεις ή αναδιαρθρώνουν υφιστάμενες.

Αυτό έγινε εμφανέστερο χθες σε ορισμένες μετοχές εταιριών, κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κατά την εκτίμησή μας μπορεί να έχει συνέχεια στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε συσσώρευση των βασικών δεικτών, ενδεχομένως περαιτέρω μικρή διόρθωση του SC-80 και δευτερευόντως του Mid 40, χωρίς ωστόσο να διαταράσσεται η βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσεχθούν μετοχές εταιριών όπως Chipita, Frigoglass, Φουρλής, Μυτιληναίος, ΔΟΛ και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η κατάσταση διαμορφώνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς εκτός των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων λόγω Εμπορικής, προκαλεί θετικά η περαιτέρω ενδυνάμωση της Eurobank, με τον μητρικό όμιλο να ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι συναλλαγές ξένων θεσμικών και διαχειριστών στη μετοχή της Eurobank.

Παράλληλα, για τον FTSE-20 διαμορφώνεται ανοδική φορά που οδηγεί σε υπέρβαση ακόμη και των υψηλών τιμών 5ετίας, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Tιτάν, καθώς οδηγείται στην καταγραφή ”ιστορικά υψηλής τιμής”.

Η Τιτάν είναι άλλη μια ξεχωριστή περίπτωση, ενδεικτική, όμως, του πώς κινείται μία παραδοσιακή ελληνική βιομηχανία.

Με λίγο... παλιομοδίτικο, πλην όμως μεθοδικό και προσεκτικό σχεδιασμό, και μεταχρηματιστηριακά οφέλη αποτυπώνονται στην πορεία της εισηγμένης.

Η περίπτωση της Τιτάν δεν είναι η μόνη, χωρίς ωστόσο να ξεπερνούν τις 5 οι ανάλογες περιπτώσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος κανονισμός του χρηματιστηρίου, εκτός των όσων εμφανώς αναφέρονται, ”κρύβει” και επενδυτικές ευκαιρίες.

Έστω και με καθυστέρηση δύο ετών δίνονται ευκαιρίες ανάπτυξης, μέσω του χρηματιστηρίου, της ελληνικής ναυτιλίας. Είτε αφορά στην ποντοπόρο είτε στην ακτοπλοΐα.

Η πιο θετική πρόνοια του νέου κανονισμού αφορά κατ’ αρχάς στη δυνατότητα παράλληλης διαπραγμάτευσης μιας εταιρίας που είναι ήδη εισηγμένη στη Ν. Υόρκη και δευτερευόντως στις αγορές του Λονδίνου και του Όσλο.

Κατά την εκτίμησή μας, δεδομένης της δυναμικής που αναπτύσσεται διεθνώς για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, μπορεί να αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία και για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Έστω, το επαναλαμβάνουμε, και με καθυστέρηση δύο ετών.

Για τη σημερινή συνεδρίαση ζητούμενο, κατά την εκτίμησή μας, είναι η διασφάλιση της στήριξης κυρίως του SC-80, που καλό θα ήταν να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 535 μονάδων και λιγότερο η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος των ξένων για τις μετοχές της Eurobank, της Εθνικής, αλλά και των Εμπορικής, Alpha Bank.

Σημείωση: Ανοίγει πρώτη το χορό της μείωσης των στεγαστικών επιτοκίων η Citibank. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση και ποιες μπορεί να είναι οι παράπλευρες απώλειες ή τα συμπληρωματικά οφέλη. Ευνοούνται οι μετοχές τραπεζικών ομίλων, που βγαίνουν κερδισμένοι από έναν επιτοκιακό πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v