Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος για 5 μεγάλους - πίεση σε μικρούς

Χαμηλότερα προς τις 3.430 μονάδες πιέζεται η αγορά, μάλλον λόγω αναδιάρθρωσης εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Αρνητική στο περίπου 1 προς 2,5 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η φορά της Εμπορικής και οι τοποθετήσεις στις μετοχές των Alpha, Εθνικής, Eurobank και CosmΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν αλλάζει κάτι, τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς, παρά την οπισθοχώρηση των βασικών δεικτών.

Η εικόνα της αγοράς, όπως σταδιακά διαμορφώνεται μετά τις 13:00, αποτυπώνεται στην οριακά θετική μεταβολή του FTSE-20, το -0,47% του Mid 40 και το -0,55% του SC-80.

Το στοιχείο που δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις σε όσους δραστηριοποιούνται περισσότερο στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση αφορά στην πίεση που δέχονται συγκεκριμένοι τίτλοι, οι οποίοι όμως φαίνεται να διαμορφώνουν τάση και σε ένα άλλο μέρος της αγοράς.

Η μετοχή της Intralot υποχωρεί στα 12,48 ευρώ (-2,35%), της Άκτωρ στα 3,06 ευρώ (-2,55%), ενώ η FORTHnet χάνει περίπου 0,93% και διαμορφώνεται στα 8,50 ευρώ.

Για τη μετοχή της FORTHnet ενδιαφέρουσα προσέγγιση καταγράφεται από τις στήλες του ”Χαμαιλέοντα”.

Σχετική προσφορά, όμως, εμφανίζεται σε επιμέρους τίτλους (Altec, Blue Star, Jumbo, Σαράντης, ΕΧΑΕ).

Βέβαια, στην περίπτωση του Σαράντη έχουν πραγματοποιηθεί δύο πακέτα των 100.000 τεμαχίων στα 6,34 ευρώ, πλην όμως η αυξημένη εμπορευσιμότητα σε επιμέρους μετοχές καλών εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σχετίζεται με τη στάση ορισμένων Ελλήνων διαχειριστών.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, παρότι οι πρώτες πληροφορίες δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί πλήρως, να πρόκειται για διαδικασία αναδιάρθρωσης εγχώριων χαρτοφυλακίων ή μικρής έκτασης αλλαγή θέσεων.

Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ή ενδεχομένως και αύριο.

Κατά την εκτίμησή μας το ενθαρρυντικό είναι πως οι παράλληλης εμπορευσιμότητας τοποθετήσεις σε Αlpha – Εθνική συνεχίζονται, η Εμπορική παραμένει στα υψηλά των 24,10 ευρώ, η δε Eurobank διαμορφώνεται στα 27,92 ευρώ.

Οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Τιτάν (μέχρι τα 29,86 ευρώ) σε συνδυασμό με τις πωλήσεις που εμφανίζονται σε ΕΛΠΕ (-3,2%) και Motor Oil (-2,30%) ενδέχεται να ενισχύσουν την ερμηνεία της θεσμικής αναδιάρθρωσης.

Ας μη διαφεύγει την προσοχή μας πως και η Citigroup τελευταία ξεκίνησε την κάλυψη των ΕΛΠΕ και Motor Oil, οι οποίες με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τεμαχίων και περίπου 200.000, αντίστοιχα, διαμορφώνονται χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v