Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον σε Εμπορική, αλλά και σε Εθνική-Alpha

Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μικρής διόρθωσης μετοχών του FTSE-20, αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής, τα μεθεόρτια των διοικητικών κινήσεων στον ΟΠΑΠ και το αποτέλεσμα της ”σύγκλισης απόψεων” μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΣΜΕΧΑ για το περιβόητο Τ+3.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τρία ”κλειδιά” καθορίζουν και τη βραχυπρόθεσμη τάση. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας μικρής, στην αρχή, διόρθωσης ορισμένων βασικών μετοχών, και ίσως του FTSE-20 το πολύ μέχρι τις 1.915 μονάδες, στην αγορά ”τρέχουν” τρία σημαντικά ζητήματα.

Το ένα προφανώς αφορά στις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις στην Εμπορική, με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου, τη στάση των Γάλλων και όλων όσοι, μέσω διαρροών μέχρι στιγμής, φέρεται να επιζητούν να αποκτήσουν λόγο.

Το δεύτερο ”κλειδί” των ημερών (και όχι μόνο) αφορά στα όσα επιεικώς… αντιεπενδυτικά συνεχίζουν να συμβαίνουν στον ΟΠΑΠ. Εδώ, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση και ερμηνεύεται από τις κινήσεις των εμπλεκόμένων -και είναι πολλοί (από τον υφυπουργό Αθλητισμού μέχρι τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ)- μάλλον έχει… χαθεί η μπάλα.

Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό ζήτημα, για το οποίο οι ξένοι φρόντισαν για δεύτερη κατά σειρά φορά, σε λιγότερο από ένα μήνα, να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση.

Ο ΟΠΑΠ αποτέλεσε, σε καιρούς χαλεπούς, το μόνο ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της αγοράς, του επενδυτικού προγράμματος των κυβερνώντων, της καλής μαρτυρίας που δημιουργούνταν στη Σοφοκλέους μεταξύ των ξένων διαχειριστών - επενδυτών.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως αυτό το κλίμα έχει διαταραχθεί, θέλουμε να πιστεύουμε όχι αμετάκλητα.

Το τρίτο στοιχείο που ενδέχεται να αποβεί ακόμη πιο ευεργετικό απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε είναι η ”σύγκλιση απόψεων Πιλάβιου – ΣΜΕΧΑ για το Τ+3.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται με αρκετές λεπτομέρειες στοιχεία του προσκηνίου, αλλά και του παρασκηνίου, ικανά να τεκμηριώσουν την ανωτέρω εκτίμηση.

Πρόκειται κατά την εκτίμησή μας για έναν ιστορικό συμβιβασμό που μπορεί να βοηθήσει την αγορά.

Στο καθαρά τεχνικό μέρος της σημερινής συνεδρίασης, Εμπορική και ΕΕΓΑ ξεκινούν με νέες τιμές στο ταμπλό (δες σχετικό θέμα), η Eurobank μετά την απόκτηση του 72% της Globul Fund Management φαίνεται να αποσαφηνίζει την πρόθεσή της για το πώς θα κινηθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ για σειρά μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης οι ενδείξεις και οι προϋποθέσεις για τη συνέχεια είναι κάτι περισσότερο από θετικές.

Χθες, ύστερα από καιρό και συσσώρευση μηνών, πραγματοποιήθηκαν 195.760 τεμάχια μέχρι και 3,10% υψηλότερα, στα 2,33 ευρώ, για τη θυγατρική της Πειραιώς AEEΑΠ, καθώς ο όμιλος φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας για το City Link.

Επίσης, χθες εγκαινιάστηκε ο νέος τερματικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στον ΟΛΠ, ικανός να ενισχύσει τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης.

Συνεχίζεται η υψηλή εμπορευσιμότητα μετοχών εκδοτικών εταιριών, η Chipita εμφανίζει αύξηση μεγεθών, παραμένουν ενεργοί οι επενδυτές σε Blue Star και Attica Group, ενώ μετά την τελευταία αντίδραση προς τα 2,65 ευρώ ”συσσωρεύεται” στα υψηλά, μετά την εισαγωγή της, επίπεδα η Audiovisual.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v