Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θρυαλλίδα... η Εμπορική

Οφείλει να διασφαλίζει τα κεκτημένα της η αγορά και σταθερά χωρίς βιασύνες να κατακτώνται νέα υψηλά. Εκ των πραγμάτων η Εμπορική αποτελεί την... θρυαλλίδα και των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο. Ενεργό το ενδιαφέρον στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τα υψηλά περίπου πέντε ετών αναζητείται η ισχυροποίηση της ανοδικής τάσης. Τάση που εκ των πραγμάτων εξαρτάται από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, αλλά και σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων και τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στον κλάδο.

Είναι προφανέστατο, πως η Εμπορική αποτελεί τον... καταλύτη των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων, αυτής της ίδιας της τάσης και εν γένει του κλίματος.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Εμπορική επανέρχεται τελευταία και μέσω αξιοπρόσεκτων χρηματιστηριακών αναλύσεων καταθέτοντας (βλ. σχετικό θέμα) τρία σενάρια για το Γενικό Δείκτη.

Οι ξένοι και Έλληνες κυρίαρχοι της αγοράς θέτουν εμφανώς τον πήχη, τουλάχιστον για τις επιλογές τους, υψηλότερα.

Δεδομένου ότι πρόκειται για επιλογές της βαρύτητας μίας Εθνικής, Eurobank, ΟΤΕ ή και Πειραιώς, ή Alpha Bank, ενισχύεται η εκτίμηση πως η αγορά μπορεί να συνεχίσει ανοδικά.

Σε αυτή την περίπτωση προέχει, όπως σημειώνουμε εδώ και αρκετό καιρό (που η αγορά κινείται ”κατακτώντας” σταδιακά και μεθοδικά νέα υψηλά), η ισχυροποίηση της ευρύτερης περιοχής των 1.900 μονάδων (για τον FTSE 20) και των 535 μονάδων (για τον SC 80).

Η επιβεβαίωση αυτών των περιοχών εξασφαλίζει και τα υψηλά των 3.400 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Για τη σημερινή συνεδρίαση θα επιμείνουμε πως προέχει η διασφάλιση των κεκτημένων και η προσεκτική, εκ περιτροπής, κυκλικής μορφής ”μόχλευση” μετοχών κυρίως της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Μετοχές εταιριών όπως Τράπεζα Κύπρου, Marfin, Audiovisual, Πήγασος, ΟΛΠ, Blue Star, Ελληνικά Καλώδια, ΕΛΒΕ, ΓΕΚ και αρκετών ακόμη συνεχίζουν να προσελκύουν ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Να προσεχθεί πως από σήμερα ξεκινά με ονομαστική αξία 1,25 ευρώ η διαπραγμάτευση της μετοχής του Νηρέα, επίκειται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων όπως Τιτάν, Σαράντης, προχωρούν οι εξελίξεις στον Αστέρα, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του Μυτιληναίου – ΜΕΤΚΑ σε ευρωπαίους θεσμικούς, ”ξαναμαζεύεται” η ΕΥΔΑΠ, ενώ καταγράφεται νέο υψηλό στα 3,24 ευρώ για την Ηλεκτρονική Αθηνών.

Σημείωση: Παραθέτουμε για ”ζύμωση” απλές διαπιστώσεις που καταγράφονται και μας... θυμίζουν επενδυτές – αναγνώστες μας.

Οι σχέσεις του διοικητή της Εθνικής με τον Όμιλο της Citigroup είναι πολύ καλές έως άριστες.

Ο Όμιλος Εθνικής επιχειρεί να περάσει και δεύτερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, σημαντικού αριθμού εργαζομένων και που δεν είχε προϋπολογίσει (σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις) στον αρχικό της σχεδιασμό.

Η Citigroup την προηγούμενη εβδομάδα κατέταξε τις Εθνική και Alpha Bank μεταξύ των 10 πιο... αγαπημένων της πανευρωπαϊκών επιλογών.

H Citigroup μέσω χαρτοφυλακίων της και σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών πηγών άμεσα διαθέτει ικανότατη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

Τέλος, ο διοικητής του Ομίλου Εθνικής είναι αυτός που εξ αρχής υπεραμύνονταν της πολιτικής των ”εθνικών πρωταθλητών”, γραμμή που, όπως φαίνεται, κατάφερε σταδιακά να περάσει και στους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος.

Αυτά για ”ζύμωση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v