Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Τρία σενάρια για το Γενικό Δείκτη

Τρία σενάρια για την πορεία του Γενικού Δείκτη παραθέτει η η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας σε τεχνική της ανάλυση. Το αισιόδοξο σενάριο θέτει στόχο τις 3.615 μονάδες και προυποθέτει αύξηση συναλλαγών αλλά και διάσπαση των 3.435.

Εμπορική: Τρία σενάρια για το Γενικό Δείκτη
Τρία σενάρια για την πορεία του Γενικού Δείκτη παραθέτει η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας σε τεχνική της ανάλυση (11/11) τονίζοντας παράλληλα πως η δυνατότητα υπέρβασης της αξιόλογης αντίστασης των 3.435 μονάδων θα καθορίσει τη νέα τάση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε, σήμερα 11 Νοεμβρίου σε υψηλά 59 μηνών, στις 3.422 μονάδες.

Ειδικότερα η Εμπορική διατηρεί την άποψη ότι για να είναι διατηρήσιµη η ανοδική κίνηση απαιτείται σηµαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ανοδικές εξάρσεις των µετοχών θα αντιµετωπίζονται ως ευκαιρίες µείωσης θέσεων.

Στο χρονικό διάστηµα που µεσολάβησε από την προηγούµενη ανάλυση ο Γενικός Δείκτης σηµείωσε διακυµάνσεις γύρω από τις 3.400, χωρίς να αλλάξει σηµαντικά την τεχνική του εικόνα.

Αναλυτικότερα, µετά το ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους των 3.432,96 στις 09/11, κινήθηκε διορθωτικά µέχρι τις 3.387,24 μονάδες, εµφανίζοντας µέγιστη διακύµανση 45 περίπου µονάδων.

Στη συνέχεια κινήθηκε εκ νέου προς τα πρόσφατα υψηλά, χωρίς όµως να κατορθώσει να τα ξεπεράσει. Οι όγκοι συναλλαγών εµφάνισαν αύξηση στη διάρκεια της κίνησης από τις 3.360 προς τις 3.420 αλλά στη συνέχεια ατόνησαν.

Σύµφωνα µε τα νέα δεδοµένα διαµορφώνονται τρία σενάρια για την επόµενη εβδοµάδα.

Σενάριο 1ο: ο Γ.Δ. διασπά ορµητικά τις 3.435 μονάδες µε παράλληλη αύξηση των συναλλαγών. Σε µια τέτοια εξέλιξη είµαστε υποχρεωµένοι να αναθεωρήσουµε ανοδικά τον µεσοπρόθεσµο στόχο στις 3.615 μονάδες και αναµένουµε σηµαντική επιτάχυνση της ανοδικής τάσης στο άµεσο

µέλλον.

Σενάριο 2ο: ο Γ.Δ. ξεπερνά µε µέτριους όγκους συναλλαγών τις 3.435 μονάδες. Τότε οι ανοδικές προσδοκίες θα είναι περιορισµένες, µε αυξηµένες πιθανότητες η ανοδική κίνηση να κορυφωθεί στη ζώνη τιµών των 3.470 – 3.520.

Σενάριο 3ο: Ενδεχόµενη αδυναµία υπέρβασης των 3.435 διατηρεί σε ισχύ το διαµορφωµένο κανάλι των τελευταίων τεσσάρων µηνών, µε αναµενόµενο αποτέλεσµα την συνέχιση της παλινδρόµησης µεταξύ των 3.435 και 3.270 (άνω και κάτω όρια του καναλιού για τις προσεχείς εβδοµάδες).

Οι αντιστάσεις βρίσκονται στις 3.435, 3.485, 3.520 και 3.550 μονάδες. Αντίθετα οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 3.387, 3.348, 3.322 και 3.288 μονάδες.

Υπενθυµίζουµε την ύπαρξη δύο χασµάτων τιµών (gaps) ανάµεσα στις 3.314 – 3.307,32 και 3.279,17 – 3.269,50 τα οποία δεν έχουν καλυφθεί.

Οι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές (όπως ο RSI 9 ηµερών στο κάτω γράφηµα) κινούνται σε υπεραγορασµένες (όχι όµως σε ακραία επίπεδα) ζώνες τιµών, εµφανίζοντας παράλληλα αρνητικές αποκλίσεις.

Οι ενδείξεις αυτές αποτρέπουν στη παρούσα φάση την εξάντληση της ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια και σε επόµενη φάση επιβάλλουν την άµεση αύξηση ή µείωση θέσεων σε συνδυασµό µε την πραγµατοποίηση των προαναφερόµενων σεναρίων.

Οι ”αργοί” δείκτες τάσης (όπως ο Macd στο κάτω γράφηµα) έχουν δώσει σήµατα αγορών. Πιστεύουµε ότι οι δεικτοβαρείς τραπεζικές µετοχές και ο ΟΤΕ θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τάση που θα διαµορφωθεί στις επόµενες συνεδριάσεις.

Έχουν προσεγγίσει σηµαντικές αντιστάσεις και ενδεχόµενη υπέρβασή τους θα προξενήσει - ενδεχοµένως – ανοδικό rally.

Οι σηµαντικότεροι διεθνείς χρηµατιστηριακοί δείκτες διατηρούν τις ανοδικές τους τάσεις αλλά προσεγγίζουν επίσης αξιόλογες αντιστάσεις και η συµπεριφορά τους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη τάση που θα επικρατήσει στην εγχώρια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v