Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα δει τις 3.500 η Σοφοκλέους;

Διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος εκτιμάται πως θα προκαλέσουν τα αποτελέσματα 9μήνου ιδιαίτερα μετά το προηγούμενο της Eurobank και της Πειραιώς, οι επιθετικές αγορές των ξένων σε μετοχές του FT-20 και η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων των Ελλήνων θεσμικών. Επόμενο στοίχημα για το Γ.Δ., από τεχνικής πλευράς, η ισχυρή ”αντίσταση” των 3.510 μονάδων, ιδιαίτερα μετά την κατάκτηση των υψηλών 59 μηνών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήταν αρκετή η επιθετική συμπεριφορά των ισχυρών παιχτών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, για να αμβλυνθούν όποιες επιφυλάξεις δημιουργήθηκαν με την... άτσαλη διόρθωση της προηγούμενης.

Η άμεση, κυρίως, όμως, δυναμική επαναφορά βασικών δεικτών και μετοχών υψηλότερα βραχυπρόθεσμων ”αντιστάσεων” επανέφερε τη θετική διάθεση, κλίμα και νέα εισροή ρευστότητας.

Το ότι ο Γ.Δ. έκλεισε στα υψηλά των 3.422,3 μονάδων (υψηλό 59 μηνών) και ο FTSE-20 προς τις 1.911 με επιθετικές αγορές στην Eurobank επιβεβαιώνει τη θετική εκτίμηση των αναλυτών.

Κυρίως, όμως, έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πεποίθηση πως η αγορά παραμένει στα χέρια των πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο τίποτε λιγότερο από το να διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους, που έχουν επενδύσει στη χώρα μας.

Μόνο το εγχείρημα της τιτλοποίησης, που έχει αναλάβει η Citigroup και το διευρυμένο πρόγραμμα μετοχοποιήσεων της επόμενης χρονιάς, δίνουν μέρος μόνο της εικόνας που έχει για τους ξένους η... μικρή Σοφοκλέους.

Για την επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται πως τα αποτελέσματα 9μήνου, οι επιθετικές – κυκλικού χαρακτήρα – αγορές των ξένων σε μετοχές του FTSE-20 και η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων των Ελλήνων θεσμικών θα συνεχίσουν να προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Χρήζει προσοχής, το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης διαμορφώθηκε σε μακροπρόθεσμα υψηλές τιμές, με μοχλό τα ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα της Πειραιώς και της Eurobank.

Και ακόμη δεν έχει έρθει η σειρά της Εθνικής, αλλά και των Alpha Bank, Εμπορικής.

Κατά την εκτίμησή μας, η τελευταία, δηλαδή η Εμπορική, αποτελεί τον καταλύτη των βραχυμεσοπρόθεσμων εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το αργότερο μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων θα έχει οριστικοποιηθεί το θέμα της συμμετοχής ή μη των Γάλλων της εκδήλωσης ενδιαφέροντος ελληνικών ιδρυμάτων και άλλων ισχυρών επενδυτικών οίκων.

Από τεχνικής πλευράς, οι αναλυτές, εκτιμούν πως μετά τις χθεσινές συναλλαγές των 210 εκατ. ευρώ το επόμενο ”στοίχημα” για το Γ.Δ. θα δοκιμαστεί προς την επόμενη ισχυρή ”αντίσταση” των 3.510 μονάδων.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με εβδομαδιαία κέρδη 0,21%, ο FT 20 κέρδισε 0,96%, ενώ ο Mid 40 υποχώρησε κατά 1,04%. Πτώση 1,24%, ενώ κέρδη 0,6% σημείωσε ο FTSE 140.

Απώλειες 1,4% σημείωσε ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 1,81%, οι τηλεπικοινωνίες 0,01%, ενώ πτώση 5,85% σημείωσαν τα διυλιστήρια.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: BIΣ (21,1%), BΙΣ (προνομιούχες – 20,2%), Τρία Άλφα (15,5%), Olympic Catering (13,6%), Logicis Dis (12,2%), Eλληνικά Καλώδια (10,5%), Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας (10%), Τρία Αλφα (προνομιούχες - 9,9%), Nexans (9,4%) και Fitco (8,3%).

Oι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Πουλιάδης (28,6%), Χαλυβδοφύλλων (19,2%), ΕΛΦΙΚΟ (16,5%), Ιπποτούρ (15,7%), Λεβεντάκης (14,9%), Κλωστήρια Ναούσης (13,6%), PC Systems (13,3%), Τασόγλου (12%0, Λεβεντέρης (11,9%) και Σελόντα (11%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v