Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορτσάρει ο δείκτης με Εμπορική - Εθνική

Αναμφισβήτητα οι μετοχές της Εμπορικής και της Εθνικής όχι μόνον πρωταγωνίστησαν στον FTSE 20, αλλά διαμόρφωσαν και ανάλογο κλίμα σε σημαντικό αριθμό τίτλων από τον Mid 40. Η αύξηση κεφαλαίου φέρνει στο επίκεντρο την Εμπορική, ενώ η Εθνική έκλεισε σε υψηλό 65 μηνών. Συναλλακτική απαξίωση για το ήμισυ του ταμπλό. Τι λένε οι αναλυτές για τη συνέχεια.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων που διεξήχθη εν μέσω ελαφρώς θετικού διεθνούς κλίματος, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να σπρώχνει το δείκτη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, όμως, από κει και χαμηλότερα με ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του ταμπλό επανέρχεται σταδιακά στη συναλλακτική απαξίωση κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλο προβληματισμό, ενώ σε ντέρμπι εξελίχτηκε η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Ακόμη μια τρανή απόδειξη της επιφυλακτικότητας, που επικράτησε για μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι στην παρούσα φάση το κλίμα διαμορφώνεται από τη θετική ψυχολογία και τα αποτελέσματα 9μήνου, όμως, τονίζουν την επιφύλαξη που υφίστανται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό εισηγμένων μετοχών, όταν ο Γ.Δ., κινείται σε υψηλά 5ετίας.

Και βέβαια, αυτό είναι ένας ακόμη λόγος της περίπου απόλυτης αποχής που τηρούν οι ιδιώτες επενδυτές.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, αν όμως ο δείκτης επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 3.450 μονάδων, δεν αποκλείεται να επιταχυνθεί η ανοδική τάση, ενώ σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε σήμερα στην αγορά παραγώγων, καθώς αρκετοί έχοντες sort θέσεις, προχώρησαν σε κινήσεις stop loss, αλλά και διότι αρχίζει η μετακύληση θέσεων εν όψει παρασκευής που λήγουν τα ΣΜΕ Νοεμβρίου.

Ο Γ.Δ. για μία ακόμη συνεδρίαση κινήθηκε κυρίως μετά τις 12:30 μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 3.447,95 μονάδες για να κλείσει τελικά στο 3.442,2 με κέρδη 0,58%, όμως, προβληματίζει ιδιαίτερα η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς η μικρή αξία συναλλαγών περιορίστηκε σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αφού από το συνολικά 197 εκατ., τα 68,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, με σημαντικά κέρδη και αξιοπρόσεχτο όγκο συναλλαγών η Εμπορική (πριν αποκόψει το δικαίωμα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), σε υψηλό 65 μηνών η μετοχή της Εθνικής, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο και Τιτάνα, θετική μεταβολή για Alpha Bank, Γερμανό, Coca Cola, ΕΛΤΕΧ, ΕΛΠΕ, Hyatt, Motor Oil, Folli Follie, ΟΠΑΠ και αμετάβλητα τα ΚΑΕ.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Ιντρακόμ και αρνητικό πρόσημο για Εurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Cosmote, ΟΤΕ.

Όσον αφορά τα επιμέρους, δύσκολα υπάρχουν ιδιαίτερα διακριθέντες, καθώς λιγότερες από 10 μετοχές κατόρθωσαν να σημειώσουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%, ενώ ίσως αξίζει υποσημείωσης η ανοδική διάθεση που επέδειξαν Byte, ΕΥΑΘ, Ιλυδα, ΚΙΡΙ ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή, Πειραιώς ΑΕΕΑΠ και ορισμένοι ακόμη τίτλοι.

Σε ό,τι αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πέρασε σήμερα πακέτο 3.360.125 μετοχών, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, με τιμή τα 17 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 250 τεμαχίων του ΔΟΛ στα 3,12 ευρώ, δύο πακέτα (38.850 και 62.910 τεμαχίων) του ΟΠΑΠ με τιμή 24,68 και 24,94 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 53.080 τεμαχίων της Τιτάν στα 29,50 ευρώ.

Παράλληλα, πέρασαν ένα πακέτο 8.000 τεμαχίων της Νεοχημική στα 5,10 ευρώ, ένα πακέτο 76.720 τεμαχίων της Eurobank στην τιμή των 27,50 ευρώ, ένα πακέτο 65.550 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 18,60 ευρώ και ένα πακέτο 59.278 τεμαχίων της Cosmote στα 17,50 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο της Marfin των 34.000 τεμαχίων στα 18 ευρώ, ένα πακέτο της Eurobank των 24.940 τεμαχίων στα 27,54 ευρώ, ένα της Εθνικής Τράπεζας των 42.700 τεμαχίων στα 34 ευρώ και ένα της Τράπεζας Πειραιώς των 60.350 τεμαχίων στα 17,46 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v