Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εμπορική θα δείξει τον δρόμο!

Το κρυφτούλι με τους Γάλλους τελειώνει και σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος βασικός μέτοχος της Εμπορικής. Οι εξελίξεις στην Εμπορική θα κρίνουν πολλά για την ίδια την τράπεζα, για τον τραπεζικό κλάδο και για τη Σοφοκλέους. Οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται...

Η Εμπορική θα δείξει τον δρόμο!
Το κρυφτούλι με τους Γάλλους τελειώνει και σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος βασικός μέτοχος της Εμπορικής.

Οι εξελίξεις στην Εμπορική θα κρίνουν πολλά για την ίδια την τράπεζα, για τον τραπεζικό κλάδο και για τη Σοφοκλέους. Οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται...

Πολλά είναι τα σενάρια που ”κυκλοφορούν” αυτή τη στιγμή στην αγορά για τις εξελίξεις στην Εμπορική. Μετρήστε τα:

- Οι Γάλλοι ασκούν τα δικαιώματά τους στην αύξηση κεφαλαίου και αγοράζουν και τις μετοχές που θα πουλήσει το ελληνικό δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας και ο ανταγωνισμός αρχίζει να ανησυχεί αν η Credit Acricole θα θελήσει να ”χτυπήσει” μερίδια στην ελληνική αγορά μειώνοντας δραστικά τα επιτόκια χορηγήσεων και το ήδη υπερβολικό (σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη) spread μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.

- Οι Γάλλοι ασκούν τα δικαιώματά τους στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά δεν αγοράζουν τις μετοχές του Δημοσίου. Το ερώτημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι ποιος θα αγοράσει τις μετοχές του Δημοσίου από τη στιγμή που οι Γάλλοι εξακολουθούν να έχουν ένα σημαντικό ποσοστό στην Εμπορική και να διατηρούν ως ”μαξιλάρι” τις κοινές εταιρείες (και μάλιστα με ποσοστό 50-50) που έχουν δημιουργήσει με την τράπεζα...

- Οι Γάλλοι αποχωρούν από την Εμπορική και πουλάνε τις μετοχές τους μαζί με το Δημόσιο σε κάποιον τρίτον ή στην αγορά. Το δεδομένο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι Γάλλοι θα πάρουν πίσω τα λεφτά που έχουν επενδύσει, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που υπέγραψαν με το ελληνικό δημόσιο.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν το Δημόσιο μπορεί να πουλήσει στην ίδια τιμή (περίπου 40 ευρώ ανά μετοχή) και τι θα κάνει για να καλύψει τη διαφορά που τυχόν θα προκύψει. Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις κοινές συμμετοχές Γάλλων και Εμπορικής.

Αν και εφόσον πουλήσουν τις μετοχές τους ταυτόχρονα οι Γάλλοι και το ελληνικό δημόσιο, τότε προκύπτουν τρία νέα σενάρια:

- Την τράπεζα την αγοράζει ξένος επενδυτής. Σε αυτή την περίπτωση έχει σημασία το όνομα του επενδυτή και η στρατηγική που θα ακολουθήσει στην ελληνική αγορά για να αποκτήσει πρόσθετα μερίδια αγοράς.

Πάντως, κανείς δεν πρόκειται να βάλει έναν περίδρομο λεφτά στην Εμπορική, θέλοντας δήθεν να κάνει την πλάκα του. Όποιος ξένος μπει, θα το κάνει γιατί θα θελήσει να παίξει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

- Την Εμπορική την αγοράζει άλλη ελληνική τράπεζα! Έχει να γίνει χαμός! Ανατρέπονται πλήρως οι σημερινές ισορροπίες και ο ανταγωνισμός θα πρέπει με κάποιον τρόπο να απαντήσει. Οπότε, προβλέπονται νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο.

- Τις μετοχές της Εμπορικής τις αγοράζουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές και το Δημόσιο διατηρεί το management. Με άλλα λόγια, κλάφ’ τα, Χαράλαμπε. Διότι μία τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν προκαλούν το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών του χώρου, παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα...

Να σας αναφέρουμε μία λεπτομέρεια. Η περίπτωση της Εμπορικής έχει ενδιαφέρον για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η τράπεζα έχει καλό μερίδιο αγοράς και ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε κάποτε η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όποιος την αποκτήσει, θα το κάνει και με αύξηση κεφαλαίου, γεγονός που θα του επιτρέψει να αποφύγει τον σκόπελο των υψηλών χρηματιστηριακών αποτιμήσεων...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v