Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πουλήστε τα όλα!

Η Εμπορική Τράπεζα ήταν κάποτε η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα. Με την καθοδήγηση του Ελληνικού Δημοσίου κατέληξε εδώ που κατέληξε. Δηλαδή, αν οι ”σοφοί” τόσων κυβερνήσεων κατάφεραν να απαξιώσουν ένα τέτοιο μαγαζί, φανταστείτε τι άλλο έχουν πράξει σ’ αυτό τον έρμο τον τόπο...

Πουλήστε τα όλα!
Η Εμπορική Τράπεζα ήταν κάποτε η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα. Με την καθοδήγηση του Ελληνικού Δημοσίου κατέληξε εδώ που κατέληξε.

Δηλαδή, αν οι ”σοφοί” τόσων κυβερνήσεων κατάφεραν να απαξιώσουν ένα τέτοιο μαγαζί, φανταστείτε τι άλλο έχουν πράξει σ’ αυτό τον έρμο τον τόπο...

Οι κυβερνήσεις δεν υπήρξαν απλώς και μόνο ανίκανες. Έκαναν κάτι περισσότερο. Οδήγησαν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας στο χείλος της καταστροφής, επειδή χρησιμοποίησαν τις εταιρίες του Δημοσίου για να εξυπηρετήσουν τους κομματικούς τους στρατούς.

Ανεπάγγελτοι άνθρωποι έφτασαν να μετρούν περιουσίες δισεκατομμυρίων και τον λογαριασμό καλούμαστε τώρα να τον πληρώσουμε όλοι μας.

Στην περίπτωση της Ολυμπιακής έχουν το άλλοθι της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην παγκόσμια αγορά αερομεταφορών μετά τα κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

”Ξεχνούν” ότι το πρόβλημα στην Ολυμπιακή είχε προκύψει πολύ νωρίτερα. Στον ΟΤΕ και στην Εμπορική, όμως, τι άλλοθι έχουν; Ο ΟΤΕ ήταν μονοπώλιο.

Όσο για τον τραπεζικό κλάδο; Βρίσκεται ήδη στη ”χρυσή” του εποχή. Πολύ φοβόμαστε ότι αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να βγάλουμε όλους τους σκελετούς από την ντουλάπα.

Κι έτσι θα εκτεθούν σε κοινή θέα δεκαετίες ολόκληρες φαύλης πολιτικής, με θύματα τις δημόσιες επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία.

Μία λύση απομένει για τη συνέχεια: να ακολουθήσει η κυβέρνηση με συνέπεια μία πολιτική πραγματικών αποκρατικοποιήσεων. Να πάψει το κράτος να είναι ο επιχειρηματίας και η κομματική σταδιοδρομία ένας εύκολος δρόμος για τον πλουτισμό.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Ολυμπιακή Αεροπορία δεν θα είναι το μόνο ναυάγιο που θα βρούμε στον δρόμο μας. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλες τέτοιες αποτυχίες και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια.

Πουλήστε τα όλα. Τώρα που υπάρχουν ακόμη περιθώρια. Δίχως άλλη χρονοτριβή. Δώστε έναν αέρα ανανέωσης στην οικονομία και ενισχύστε την επιχειρηματικότητα. Όλοι οι άλλοι δρόμοι έχουν αποτύχει. Είναι ο μόνος που μας μένει να πάρουμε...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v