Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει το παιχνίδι

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να ενισχύεται -μόλις- μισό τοις εκατό, όμως είναι πλούσιο το παιχνίδι και σημαντικά πλέον τα κέρδη στο μεσαίο και ειδικότερα στο χαμηλότερο χώρο. Οι πληβείοι και οι... μικροί Σπάρτακοι της αγοράς φαίνεται πως έχουν περάσει για τα καλά στην αντεπίθεση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μόλις κατά 0,55% ενισχύεται ο Γ.Δ., πλην, όμως, προσεγγίζουν τις 200 οι μετοχές των οποίων η τιμή ενισχύεται σε μεγάλο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Είναι άξιον αναφοράς πως και ο FTSE-20 κερδίζει μόλις 0,4%, καθώς υποχωρεί κατά 1% η ΔΕΗ και οριακά Eurobank, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν πρωτίστως οι Motor Oil (υψηλή τιμή στα 18,48 ευρώ), ΕΛΠΕ (10,72 ευρώ) και Coca Cola (24,14 ευρώ).

Μέχρι τα 30,06 ευρώ αντέδρασε και η μετοχή της Εθνικής, όπου ετοιμάζονται για την 29η Σεπτεμβρίου.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται, αν δεν απατώμεθα, στον υψηλότερο λόγο της εβδομάδας, καθώς με επίκεντρο τον ευρύτερο τηλεπικοινωνιακό κλάδο και επιμέρους ομάδες μετοχών πραγματοποιείται ένα μικρό... πάρτι.

Στο +11,7% με 650.000 και πλέον κομμάτια η Info-Quest, στο +4,3% με περισσότερα των 100.000 τεμαχίων η FORTHnet και έπεται συνέχεια σε άλλους κλάδους και τομείς.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες μέρες, εμφανέστερα όμως σήμερα, ”παίζουν” τρεις κατηγορίες μετοχών.

Όλες από το μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

Καταρχήν πρόκειται για μετοχές εταιριών με αποτίμηση υψηλότερη των 80-85 εκατ. ευρώ, για μετοχές όπου τα θεμελιώδη μεγέθη δικαιολογούν πράγματι καλύτερη αποτίμηση και, τέλος, για ”περιφερειακούς” τίτλους, όπου επενδυτικά σχήματα επιδίδονται στο δικό τους... παιχνίδι.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Μπουτάρης ”χτυπά” τα 0,76 ευρώ, το Νεώριον τα 1,29 ευρώ, ακολουθούν Kego, Ελλατέξ, Λαζαρίδης, Microland, αλλά και Cyclon, LogcDIS (με 1,8 εκατ. τεμάχια), Πετζετάκις, Lavipharm, Νηρεύς, Γρηγόρης, Ζήνων, Unibrain και πλήθος ακόμη μετοχών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 14:30 περίπου τουλάχιστον 50 μετοχών η απόδοση ξεπερνούσε το 2%.

Θα λέγαμε σε... ειδικές γραμμές πως η επιχείρηση ευρύτερης ανόρθωσης της Σοφοκλέους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι προφανές πως στην αγορά δραστηριοποιούνται πλέον και ορισμένοι μικρότερης κλίμακας ιδιώτες επενδυτές.

Είναι εμφανές πως στην αγορά αυτή την περίοδο ”βγαίνουν ψηλά” για ορισμένους που μέχρι πρότινος παρέμεναν αδρανείς.

Εκτιμούμε πως αυτή η τάση, αυτό το κλίμα και η διάθεση μπορεί να έχουν συνέχεια, με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές στα ξένα χρηματιστήρια.

Και μάλιστα αναφερόμαστε σε μια περίοδο όπου στον τραπεζικό κλάδο… εμφανίζονται σημάδια... κόπωσης και στον ΟΤΕ επιχειρείται να παραμείνει ελεγχόμενη πέριξ των 17 ευρώ η τιμή της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v