Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάση με ολίγη από... DAX

Τον ”γερμανικό παράγοντα”, όπου η αναμέτρηση καθίσταται ”ντέρμπι”, δείχνουν να υπολογίζουν αρκετοί Έλληνες αναλυτές και παράγοντες της αγοράς. Με την προϋπόθεση πως η διολίσθηση της πρώτης ταχύτητας του ”20άρη” θα παραμείνει ελεγχόμενη, δεν αποκλείεται συντήρηση του καλού κλίματος για μέρος του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ”γερμανικό ντέρμπι” θα μπορούσε να επηρεάσει την ελληνική αγορά;

Το ερώτημα μόνο θεωρητικό δεν είναι, καθώς μας τέθηκε από αρκετούς αναλυτές και ανθρώπους της αγοράς.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν στη Φραγκφούρτη, έχει γίνει ένα ”προεξοφλητικό παιχνίδι” που έφερε τον DAX υψηλότερα και των 5.000 μονάδων.

Υπό αυτή την άποψη οι γερμανικές εκλογές ενδέχεται να αποτελούν βραχυπρόθεσμο ”μπαλαντέρ” της τάσης.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο σχετικό θέμα, οι ΑΧΕ εκτιμούν ”τάσεις συσσώρευσης” με το βλέμμα στην Ευρώπη, τη στιγμή που προειδοποιητικά σήματα εμπεριέχονται στην πλήρη, από πολλές απόψεις, προσέγγιση της EFG Securities, που αναφέρεται σε εύρος διακύμανσης του Γ.Δ. 3.170-3.330 μονάδων.

Προς αυτή την άποψη συγκλίνει η εκτίμηση και άλλων ισχυρών χρηματιστηριακών, άσχετα εάν αυτή την περίοδο δεν δημοσιοποιούν τις θέσεις τους.

Η ουσία όμως, σύμφωνα με την πλειονότητα, είναι η συντήρηση της αίσθησης πως η διολίσθηση στα ”βαριά” ελέγχεται και πως θα έχει ημερομηνία λήξης όσο πλησιάζει η 29η Σεπτεμβρίου, οπότε και ανακοινώνει τα αποτελέσματά του ο όμιλος της Εθνικής.

Στο σχετικό θέμα καταγράφεται η εκτίμηση των αναλυτών για εκτιμώμενα κέρδη, σε επίπεδο ομίλου για το α’ εξάμηνο, που θα φτάνουν στα 285 εκατ. ευρώ για τον όμιλο της Εθνικής.

Πρακτικά και με βάση τις κινήσεις των τελευταίων ημερών (ρευστοποιήσεις και περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων από ξένους), δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης της μετοχής από την τρέχουσα τιμή των 29,34 ευρώ, προκειμένου να διαμορφωθεί βάση λίγο χαμηλότερα.

Για την Εθνική, ξένοι και Έλληνες αναλυτές έχουν θέσει σαφώς υψηλότερα τον πήχη.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στα ”βαριά”, δηλαδή τράπεζες και ΟΤΕ, θα δίνει την αίσθηση του ελεγχόμενου, η υπερβάλλουσα ρευστότητα και οι διαθέσεις ισχυρών επενδυτικών σχημάτων μπορεί να κρατήσουν θερμό το ενδιαφέρον στον μικρομεσαίο χώρο.

Μετοχές εταιριών που είτε ακολουθούν ανοδική τροχιά είτε βρίσκονται σε ανάλογη διαδικασία θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Η περίπτωση πριν από λίγες μέρες της Σέλμαν, πιο πρόσφατα της Βέτεριν και αρκετών ακόμη αυτής της κατηγορίας ενδέχεται να αποτελεί πρόκριμα για άλλες εταιρίες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Έλτον, του Χατζηιωάννου, που μακροπρόθεσμα βγαίνει ενισχυμένος από τον... εκτοπισμό του ισχυρού ανταγωνιστή της Sex Form Βάρδα (όπου χθες πραγματοποιήθηκαν πολλές για τα δεδομένα της μετοχής συναλλαγές), Eurodrip (λόγω Global Finance) και άλλων τίτλων της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Πάντα με την προϋπόθεση πως δεν θα έχουμε... άτσαλες κινήσεις στα ”βαριά”, η ορθολογικοποίηση ορισμένων υποτιμημένων μετοχών – εταιριών του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου μπορεί να έχει συνέχεια.

Αναμφίβολα, οι ακραίες διακυμάνσεις ορισμένων τίτλων που από τα 0,20 φτάνουν στα 0,40 ευρώ μπορεί να κρύβουν κίνδυνο (αλλά πόσο;).

Αλλά για πλήθος μετοχών – εταιριών η βελτίωση της αποτίμησής τους αποτελεί δικαίωση της αγοράς, των ίδιων των επιχειρήσεων και κυρίως του θεσμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v