Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσσώρευση (;) που... βολεύει

Λείπει μεν η μεγάλη είδηση από τον τραπεζικό κλάδο, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σοφοκλέους υψηλότερα, φαίνεται όμως πως έχει ολοκληρωθεί η προσφορά στη μετοχή του ΟΤΕ και σε βασικούς τίτλους του FTSE 20. Ενδιαφέρον παρουσιάζεται σε επιμέρους κινήσεις εταιριών από το ”μεσαίο χώρο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού του ΟΤΕ ενδέχεται να οδηγήσει σε σταθεροποίηση ή ακόμη και σε τεχνική αντίδραση των βασικών δεικτών.

Με την προϋπόθεση πως η προσφορά, κυρίως στη μετοχή του Οργανισμού και σε βασικές επιλογές των ξένων, έχει ολοκληρωθεί, οι αναλυτές θεωρούν πιθανή την επιβεβαίωση της ”στήριξης” πέριξ των 3.245 μονάδων.

Με τον FTSE 20 περί τις 17 μονάδες υψηλότερα των 1.800 μονάδων, την Εθνική στα 30,32 ευρώ να κρατά τη στήριξη των 30 ευρώ, αλλά και την απουσία άμεσων σημαντικών ειδήσεων από τον τραπεζικό κλάδο, η συσσώρευση αποτελεί έναν πιθανό (και ενδεχομένως επιθυμητό) στόχο.

Άλλωστε αυτή η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές θα ”χρωματιστεί” από την προεκλογική διακύμανση του DAX, που ξεπερνά τις 5.000 μονάδες.

Η συσσώρευση διευκολύνει τις επιδιώξεις κυρίως των ξένων, οι οποίοι κατά τον Αύγουστο μείωσαν ελαφρώς τη θέση τους, καθώς προλειαίνεται το έδαφος για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Εμπορικής και του Ομίλου Εθνικής.

Βέβαια η Εμπορική αργεί (19/9), πλην όμως η φημολογία και τα ενδεχόμενα για το ρόλο των Γάλλων και επίδοξων Ελλήνων διεκδικητών μπορούν να συντηρήσουν το ενδιαφέρον στον κλάδο.

Η κινητικότητα στο ”μεσαίο χώρο” χρωματίζεται αναμφίβολα από την κίνηση της Marfin (Εγνατία), με τη διοίκηση του Ομίλου να προχωρεί σε σειρά σημαντικών συναντήσεων στην αγγλική πρωτεύουσα.

Από τον ίδιο ”μεσαίο” τραπεζικό χώρο δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή το +9,5% της Τραπέζης Κύπρου και η μεθοδική ενίσχυση της θέσης Ελλήνων ισχυρών παικτών.

Το ενδεχόμενο της ”συσσώρευσης” διευκολύνει και τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου η διοίκηση της Intracom ετοιμάζεται για την επόμενη εξαγορά της, στην Chipita συνεχίζονται οι τοποθετήσεις εν όψει παρουσιάσεων σε ξένους θεσμικούς, ενώ ακολουθεί με την αρωγή της Citigroup ανάλογος κύκλος της Motor Oil σε Λονδίνο και Μιλάνο.

Δύο επιμέρους θέματα που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τάση αφορούν στα αποτελέσματα της Lafarge και των Μινωικών Γραμμών.

Τα αποτελέσματα της γαλλικής βιομηχανίας ήταν κατώτερα των αναμενομένων, κάτι που καθιστά δυσχερή τη μεταβίβαση του ποσοστού της Εθνικής σε τιμή υψηλότερη (κατά περίπου 20%-25% της τρέχουσας).

Όσον αφορά στις Μινωικές, τέλος του μήνα (26/9) ”βγαίνει” σε προσφορά τραπεζική θέση 1,3 εκατ. ευρώ (ποσοστό 1,9% του μετοχικού κεφαλαίου). Το ποιος θα είναι ο αγοραστής της συγκεκριμένης θέσης παρουσιάζει κλαδικό ενδιαφέρον.

Με την προϋπόθεση πως η αγορά θα βρει στήριξη κατ’ αρχήν στις 3.245 μονάδες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διακύμανσης μέχρι τις 3.268 μονάδες, σε πρώτη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v