Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κυβερνητικές δηλώσεις δίνουν τον τόνο

Το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό, τεχνικά η εικόνα στη Σοφοκλέους ζητά άμεση επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών για να μην επιβαρυνθεί, ενώ ασφαλώς και αναμένονται με ενδιαφέρον οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν κλίμα και διαθέσεις στην περίπτωση που με το placement του ΟΤΕ ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2005.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τάσεις συσσώρευσης προβλέπουν για τη σημερινή και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οι επαγγελματίες της αγοράς, τονίζοντας ότι η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί στην εικόνα των δεικτοβαρών τίτλων αλλά και στην επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ακόμα, επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο σημαντικής πτωτικής κίνησης δείχνει περιορισμένο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις λίγες ποσοστιαίες μονάδες για το Γενικό Δείκτη, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αγοραστική ευκαιρία.

Βέβαια, περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν την αδυναμία της Σοφοκλέους να κινηθεί υψηλότερα σε επίπεδο Δείκτη και FTSE και αυτό τονίζουν ότι οφείλεται κυρίως σε έλλειψη επιχειρηματικών ειδήσεων – εξελίξεων, τέτοιων που θα μπορούσαν να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αν μάλιστα με το placement του ΟΤΕ ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2005, ασφαλώς οι από εδώ και πέρα συνεδριάσεις αναμένονται με ενδιαφέρον και θα επιβεβαιώσουν είτε αυτούς που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θεωρείται θετικό, καθώς δεν θα απορροφηθεί άλλη ρευστότητα από την αγορά, είτε τους περισσότερο απαισιόδοξους που τόνιζαν ότι μέχρι τώρα η αγορά συγκρατούνταν σε κάποια επίπεδα από εναλλασσόμενες πρωταγωνιστικές κινήσεις δεικτοβαρών τίτλων.

Όμως, από εδώ και πέρα θα χρειαστεί ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον προκειμένου να διακρατηθούν τα κεκτημένα ή ακόμα και να σημειωθεί κίνηση προς νέα υψηλά.

Τεχνικά, αν στο άμεσο διάστημα δεν επιχειρηθεί προσπάθεια επαναπροσέγγισης ή και ανοδικής διάσπασης των πρόσφατων υψηλών, η τεχνική εικόνα σταδιακά θα επιβαρυνθεί, ιδιαίτερα αν ο Δείκτης υποχωρήσει κάτω από την ισχυρή ζώνη των 3.255 – 3.243 μονάδων, ενώ σε περίπτωση ανοδική κίνησης οι αντιστάσεις οριοθετούνται στις 3.297, 3.311, 3.316 και 3.324 μονάδες.

Το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό, έστω και αν χθες οι δείκτες της Wall Street σημείωσαν μικρή υποχώρηση, ενώ τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν σήμερα με αξιοσημείωτα κέρδη.

Εντούτοις, από τη Σοφοκλέους, στην παρούσα φάση, λείπει ο τίτλος–”ηγέτης” που θα μπορούσε να ”τραβήξει” υψηλότερα το Γενικό Δείκτη, έστω και αν αναμένεται να επανέλθουν στην επιφάνεια σενάρια που θα αφορούν σε ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο και τα οποία θα αναφέρονται κυρίως στην BNP.

Ιδιαίτερη προσοχή για τη σημερινή συνεδρίαση χρειάζονται οι τίτλοι της Εμπορικής Τράπεζας και του ΟΠΑΠ, στους οποίους χθες σημειώθηκε σημαντικός δανεισμός στην Αγορά Παραγώγων.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αναμένεται να συνεχιστεί αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, δηλαδή σταδιακή συρρίκνωση του ενδιαφέροντος μόνο σε τίτλους όπου υποτίθεται ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις – επιχειρηματικές ειδήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v