Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μικροί... Σπάρτακοι της Σοφοκλέους

Η υποχώρηση δεν φαίνεται να ενοχλεί και πολύ όσους δραστηριοποιούνται στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο, τουλάχιστον όσο η διολίσθηση στις τράπεζες δείχνει ελεγχόμενη και επιδιωκόμενη. Πιθανή πτώση του FTSE-20 δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο καταγραφής ακόμη και ακραίων αποδόσεων για αρκετές μετοχές 2ης και 3ης ταχύτητας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Βολική” διολίσθηση στις τράπεζες μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω θέρμανση του κλίματος στο μικρομεσαίο χώρο.

Όπως σημειώνουν οι χρηματιστές στην πρωινή τους προσέγγιση, η τάση ελλείψει ειδήσεων δίνεται από τις ξένες αγορές.

Και από τη διάθεση, θα συμπληρώναμε εμείς, κατοχύρωσης μερικών κερδοφόρων θέσεων από την πλευρά των ξένων, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους.

Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε δοκιμασία την περιοχή των 1.800 μονάδων για τον FTSE-20, λίγο όμως φαίνεται να απασχολεί όσους όλο και ενεργότερα δραστηριοποιούνται στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

Είναι εμφανές πως, ελλείψει ειδήσεων από τις τράπεζες, πλην της Αγροτικής, πλεονάζουσα ρευστότητα μετακυλίεται είτε προς άλλους τίτλους του FTSE-20 είτε προς μετοχές των Mid 40 και SC-80.

Βέβαια, η ενεργότερη δραστηριοποίηση ορισμένων επενδυτικών σχημάτων φαίνεται να ξαναφέρνει... χαμόγελα ακόμη και σε αρκετούς εγκλωβισμένους περιφερειακών χαρτιών.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στον FTSE-20 δεν θα μεταβληθεί θεαματικά, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να οδηγηθούμε στην καταγραφή ακραίων διακυμάνσεων σε μετοχές εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από το μεσαίο χώρο παραμένουν στο επίκεντρο οι μετοχές των Μέτκα, Ιατρικό Αθηνών, Κύπρου (όπου ισχυροί Έλληνες ιδιώτες συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους), Chipita, Αστήρ, Jumbo και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Από τη χαμηλότερη κατηγορία, οι περιπτώσεις των Σελόντα, Βέτεριν, MLS, Alsinco, Shelman, Spider, Sprider, Πετζετάκις, Έλτον και αρκετές ακόμη αυτής της δυναμικότητας είναι ενδεικτικές του τι μπορεί να περιμένει η αγορά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημείωση: Χαμηλότερα και των 3 ευρώ υποχωρεί πλέον η μετοχή της ΣΙΔΜΑ, με πλήθος εύλογων ερωτημάτων να απασχολούν το επενδυτικό κοινό. Ωστόσο, από τη μέχρι στιγμής στάση των εποπτικών αρχών φαίνεται πως δεν συμβαίνει τίποτα μεμπτό ή αξιοπερίεργο στην εταιρία.

Σημείωση 2: Αναφερόμαστε σταθερά εδώ και καιρό στην περίπτωση της Κύπρου, καθότι ισχυροί Έλληνες ιδιώτες επενδυτές (κυρίως μέσω υπεράκτιων σχημάτων) ενισχύουν σταθερά, μέχρι συμβατικού θα λέγαμε ποσοστού, τη μειοψηφική τους θέση.

Σχετικά με τον φίλο που χθες αναφερόταν στο 9,5%, αυτό αφορούσε στη μεταβολή της προηγούμενης εβδομάδας για τον τίτλο που κινήθηκε κόντρα στο ”ρεύμα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v