Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίζερες καταστάσεις σε μία μίζερη πραγματικότητα

Θεωρητικά η Σοφοκλέους είναι μία ώριμη χρηματιστηριακή αγορά. Γι’ αυτό τον λόγο οι χρηματιστηριακές αρχές έσπευσαν να υιοθετήσουν αυστηρές διατάξεις, έτσι ώστε η αγορά μας να είναι εναρμονισμένη σ’ αυτό τον τομέα και με τις άλλες ώριμες αγορές. Σ’ ένα θέμα αρνούνται πεισματικά να γίνουμε ”Ευρώπη”. Στα δικαιώματα που εισπράττει το χρηματιστήριο από όσους παρακολουθούν on line τις συνεδριάσεις. Λες και δεν θέλουν διόλου τους ιδιώτες επενδυτές στα πόδια τους...

Μίζερες καταστάσεις σε μία μίζερη πραγματικότητα
Θεωρητικά η Σοφοκλέους είναι μία ώριμη χρηματιστηριακή αγορά. Γι’ αυτό τον λόγο οι χρηματιστηριακές αρχές έσπευσαν να υιοθετήσουν αυστηρές διατάξεις, έτσι ώστε η αγορά μας να είναι εναρμονισμένη σ’ αυτό τον τομέα και με τις άλλες ώριμες αγορές.

Σ’ ένα θέμα αρνούνται πεισματικά να γίνουμε ”Ευρώπη”. Στα δικαιώματα που εισπράττει το χρηματιστήριο από όσους παρακολουθούν on line τις συνεδριάσεις. Λες και δεν θέλουν διόλου τους ιδιώτες επενδυτές στα πόδια τους...

Τα δικαιώματα παρακολούθησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι ακριβά σε όλο τον κόσμο. Ακριβά για τους επαγγελματίες.

Για τους ιδιώτες επενδυτές υπάρχουν άλλες τιμές, αισθητά χαμηλότερες. Για παράδειγμα, ο επαγγελματίας που θα θελήσει να παρακολουθήσει on line τις μετοχές στα αμερικανικά χρηματιστήρια θα χρειαστεί να καταβάλλει περί τα 120 δολάρια τον μήνα.

Ο ιδιώτης, όμως, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσής του μόνο με 10 δολάρια. Ο τελευταίος μπορεί να μην έχει το εύρος των πληροφοριών που έχει ο επαγγελματίας (κυρίως στον αριθμό των μετοχών που μπορεί να παρακολουθεί), αλλά καλύπτει έτσι στοιχειωδώς την ανάγκη ενημέρωσής του. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το χρηματιστήριο δεν αναγνωρίζει τη διάκριση μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών. Ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας έχουν έτσι το ίδιο τελικό κόστος, το οποίο και κυμαίνεται από 22 ως 32 ευρώ.

Αν υπήρχε αυτή η διάκριση, ο ιδιώτης επενδυτής θα μπορούσε να παρακολουθεί on line τις συνεδριάσεις της Σοφοκλέους με ένα ποσό όχι μεγαλύτερο των 5 ευρώ. Τι διαφορά έχουν τα 5 από τα 22 ευρώ;

Μία χρηματιστηριακή εταιρία μπορεί να προσφέρει δωρεάν αυτή την υπηρεσία σε 500 καλούς πελάτες της με ένα μηνιαίο κόστος της τάξης των 2.500 ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται τουλάχιστον 11.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη αυτή προσφορά ασύμφορη. Με άλλα λόγια, μία δυνατότητα των μικρών χρηματιστηριακών να αυξήσουν την πελατειακή τους βάση και τα έσοδά τους πετιέται στα σκουπίδια...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v