Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αντίθετη πορεία Εθνική - ΟΤΕ

Η αντίδραση κυρίως της Εθνικής ήταν αυτή που συνέβαλε στη διαμόρφωση εξισορροποιητικών τάσεων στον FTSE 20. Με προσφορά - πίεση και σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ νέα ιστορικά υψηλή τιμή καταγράφηκε για τη Motor Oil. Κινητικότητα στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν εταιρίες και ”πακέτα” επί συγκεκριμένων μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλή σε γενικές γραμμές ήταν η σημερινή συνεδρίαση. Αυτό γιατί τόσο σε επίπεδο βασικών δεικτών όσο και μετοχών συντηρήθηκε η αίσθηση πως η κατάσταση στην Αγορά ”ελέγχεται”.

Ο Γενικός Δείκτης, που διαμορφώθηκε σε εύρος περίπου 28 μονάδων, έκλεισε τελικά στο μέσον, ”επιτρέποντας” στον FTSE 20 να παραμείνει σε άμεση επαφή με την περιοχή των 1.800 μονάδων.

Κλειδί της σημερινής τάσης, ειδικά στον FTSE 20, ήταν η Εθνική με αγοραστές από τα χαμηλά των 29,20 ευρώ που ”κράτησε” την διόρθωση που από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης οδήγησε χαμηλότερα τον ΟΤΕ.

Οι συναλλαγές, κατά συνέπεια και η προσφορά, στον Οργανισμό παρέμειναν και σήμερα αυξημένες.

Αυξημένες συναλλαγές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση σημειώθηκαν και στις μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας και της Intracom, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών γίνεται διανομή θέσεων, σε αυτά τα επίπεδα.

Κλειδί της τάσης μπορεί να θεωρούν και οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank με την πρώτη σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης να εμφανίζει πωλητές – αγοραστές μέχρι τα υψηλά 24,92 ευρώ.

Βέβαια από την υψηλή κεφαλαιοποίηση συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Motor Oil με νέα ιστορικά υψηλή τιμή καθώς μέσω της Citigroup πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες κύκλος παρουσίασης σε θεσμικούς στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ.

Ενδιαφέρον, λόγω των επικείμενων εξελίξεων, αρχίζει να παρουσιάζει πλέον και η μετοχή της Εμπορικής όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών μπορεί προς το κλείσιμο να επιβαρύνθηκε, πλην όμως υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις μετοχών από τον μεσαίο – χαμηλότερο χώρο που παρουσίασαν ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκαν τζίροι ανόδου.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του Αλουμινίου της Ελλάδος, της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, βεβαίως της Bωβός, σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ – ΟΛΘ, αλλά και Μυτιληναίος και Αστήρ.

Η υπόθεση του Αστέρα, λόγω των σχετικών προθεσμιών, παρουσιάζει ενδιαφέρον και βραχυπρόθεσμα.

Από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και λόγω συναλλαγών ξεχώρισαν οι FORTHnet, Altec (βλ. αναλυτικά πακέτα), αλλά και Βιοτέρ, Σαράντης (αν και περιμέναμε περισσότερα πράγματα σήμερα), Παντεχνική, Πλαστικά Θράκης και ορισμένες ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Με οδηγό και την έκθεση – ανάλυση της EFG Securities (βλ. σχετικό θέμα), παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν πως η συσσώρευση και ενδεχομένως εκ περιτροπής ήπια διολίσθηση συγκεκριμένων μετοχών του FTSE 20 διευκολύνει την κατάσταση αυτή την περίοδο.

Μένει βέβαια να φανεί στη συνέχεια, καθώς επίκεινται οι εξελίξεις στην Εμπορική και 29 Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του Ομίλου Εθνικής, από ποια βάση – σημείο αναφοράς θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί η επόμενη ανοδική αντίδραση στον τραπεζικό κλάδο.

Με την προϋπόθεση πάντα πως το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια θα ευνοεί μία τέτοια εξέλιξη.

Πέρασαν σήμερα δύο πακέτα των 1.056.199 και 1.662.575 τεμαχίων της FORTHnet, που αντιστοιχούν στο 16,1% του μετοχικού της κεφαλαίου, στη τιμή των 6,08 ευρώ ανά μετοχή.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 374.895 τεμαχίων των ΕΛΠΕ στα 10,33 ευρώ, ένα πακέτο 500.000 τεμαχίων της Αγροτικής στα 4,80 ευρώ, και ένα πακέτο 60.400 τεμαχίων του Τιτάνα στα 28,38 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 945.000 τεμαχίων της Τράπεζας Κύπρου στα 4,02 ευρώ, ένα πακέτο 10.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 16,74 ευρώ και ένα πακέτο 50 τεμαχίων της Coca Cola στα 23,60 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 26.000 τεμαχίων της Coca Cola στα 23,22 ευρώ και ένα πακέτο 173.700 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 19,84 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v