Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από Εθνική η... τάση

Οι αγοραστές από τα χαμηλά της Εθνικής και η επανεμφάνιση ζήτησης στον ΟΤΕ έδωσαν από νωρίς το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης, τα ”βαριά” χαρτιά. Εύλογα η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώθηκε στο περίπου 1,5 προς 1, με αρκετές μετοχές από το μεσαίο – χαμηλότερο χώρο να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για αποδόσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τον... αέρα του FTSE-20, που κινείται λίγο χαμηλότερα των 1.800 μονάδων, συντηρείται το όλο και θερμότερο κλίμα στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

Για να συμβεί αυτό βέβαια είναι απαραίτητη η ”πλάτη” των Εθνικής, Eurobank, αλλά και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ που κινούνται ανοδικά.

Η μετοχή της Εθνικής, η οποία εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται σε ”κλειδί” της τάσης, ξεκίνησε από τα χαμηλά των 29,28 ευρώ για να βρεθεί χωρίς ουσιαστική αντίσταση μέχρι τα 29,68 ευρώ (1,2%), με περίπου 50.000 τεμάχια (στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης).

Παράλληλα, η εμφάνιση αγοραστών από τα 16,6 ευρώ του ΟΤΕ ενίσχυσαν πολύ γρήγορα την ούτως ή άλλως θετική πεποίθηση όσων δραστηριοποιούνται στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

Έτσι, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών διαμορφώθηκε πολύ γρήγορα από το 1 προς 1 στο περίπου 1,5 προς 1, με ενδιαφέρον στοιχείο την αύξηση συναλλακτικότητας (σε τεμάχια) για αρκετούς τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Αιχμή, με βάση τις συναλλαγές αρχής, αποτελεί η επαναφορά του Μυτιληναίου στα 12,20 ευρώ, με συναλλαγές που πολύ γρήγορα ξεπέρασαν τα 100.000 τεμάχια, ενώ μέχρι τα 17,36 ευρώ ενισχύθηκε η μετοχή της Αλουμίνιον.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για τη Βωβός στα 12,84 ευρώ, μετά τις τελευταίες επιχειρηματικές ανακοινώσεις, ενώ αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται και σήμερα σε Αττικής, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ, Εθνική Ακινήτων, αλλά και Chipita.

Επίσης, αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται στις μετοχές του Φουρλή (μέχρι τα 6,80 ευρώ), στις ΑΕΓΕΚ (0,76 ευρώ), Βιοτέρ (1,0 ευρώ), αλλά και στις Παντεχνική, Πλαστικά Θράκης και Χατζηιωάννου (0,80 ευρώ).

Το επίσης ενδιαφέρον στοιχείο -μέχρι στιγμής- της συνεδρίασης αφορά στη σύνθεση των μετοχών, όπου το ποσοστό θετικής μεταβολής ξεπερνά το 2%.

Σε αυτή την ομάδα μετοχών χρήζουν αναφοράς η Hitech, που συνεχίζει στα 1,32 ευρώ, η Βέτεριν στο 1,26 ευρώ, η Βάρδας στα 1,98 ευρώ, ο ΟΛΠ-ΟΛΘ (με σχεδόν παράλληλη κίνηση), η Eurodrip και ορισμένες ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Για τη συνέχεια, δεδομένης της μέχρι τώρα διακύμανσης του Γ.Δ. (ειδικότερα του FTSE-20), θεωρείται πιθανή η συντήρηση ή και ενδυνάμωση του ούτως ή άλλως βελτιωμένου κλίματος στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v