Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό του πετρελαίου

Με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 8 και το Γ.Δ. να υποχωρεί κατά 1,10% προς τις 3.186 μονάδες ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Εξαιρούμενης της Αγροτικής, που υποχώρησε σημαντικά και με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση πίεση ασκήθηκε κυρίως στον τίτλο της Alpha Bank. Συγκριτικά καλύτερη η προσφορά σε Εθνική, Eurobank και ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο χαμηλός τζίρος στη Σοφοκλέους αποτελεί ένα από τα λίγα ”όπλα” στα χέρια των αναλυτών, που προσβλέπουν σε τεχνικής έστω αντίδραση των αγορών.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 123 εκατ. ευρώ και ”αναλώθηκε” στο εύρος των 3.205,2-3.173,3 μονάδων.

Εάν εξαιρεθεί η μετοχή της Αγροτικής όπου οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα περίπου 2,6 εκατ. ευρώ, γενικότερα στην υψηλότερη κεφαλαιοποίηση η προσφορά θεωρείται περιορισμένη.

Βέβαια, πραγματοποιήθηκαν 720.000 τεμάχια, με την τιμή να υποχωρεί κατά 1,67% στα 21,20 ευρώ.

Στη μετοχή της Εθνικής, οι συναλλαγές έφτασαν στα 400.000 τεμάχια (στο -0,48% και τα 29,28 ευρώ).

Στη μετοχή του ΟΤΕ οι συναλλαγές έφτασαν στα 667.000 τεμάχια και διαμορφώθηκαν στα 17,02 ευρώ (-0,82%).

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώθηκε στο περίπου 1 προς 8,5, ενώ ο τζίρος στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έφτασε στα περίπου 19 εκατ. ευρώ.

Από το μεσαίο χώρο, ξεχώρισαν ελάχιστοι τίτλοι, μεταξύ αυτών Μέτκα, Ιατρικό Αθηνών και Σέλμαν, Τεγόπουλος, Νίκας, Ηλεκτρονική Αθηνών.

Γενικότερα η εικόνα και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ήταν συνολικότερα πτωτική, καθώς μόλις τέσσερις τίτλοι από τον SC-80 έκλεισαν με κέρδη.

Με αυτό το κλίμα, να διαμορφώνεται από την αρχή της συνεδρίασης, ήταν… άξιον αναφοράς πως μεταξύ των μετοχών με κέρδη βρέθηκαν σήμερα η Hitech, Shelman, ΕΛΒΕ, Περσεύς, Λυμπέρης και ορισμένων ακόμη τίτλων από τη χαμηλότερη αποτίμηση.

Σε γενικές γραμμές, όμως, το κλείσιμο του Γ.Δ. στις 3.186,35 μονάδες με το συγκεκριμένο τζίρο γεννά κάποιες συγκρατημένες ελπίδες για ενδεχόμενη – έστω τεχνικής μορφής – αντίδραση.

Κάτι τέτοιο, σημειώνουν οι αναλυτές, θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί με αφορμή το ”γύρισμα” των ξένων χρηματιστηρίων.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκε, ένα πακέτο 425 τεμαχίων της Εθνικής στα 29,60 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v