Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη διόρθωση, ισχνός τζίρος

Με συναλλαγές που περίπου μία ώρα πριν από το τέλος της συνεδρίασης δεν ξεπερνούσαν τα 80 εκατ. ευρώ υποχωρούσε προς τις 3.182 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Η διόρθωση των αγορών μπορεί να μεταθέτει, αλλά δεν ακυρώνει τις όποιες διεργασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί σε επιχειρηματικό επίπεδο σε διάφορους κλάδους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δικαιολογημένα μεγαλύτερες είναι η πίεση και η υποχώρηση τιμών στην ελληνική αγορά από ό,τι στις ξένες.

Ο πολύ χαμηλός βαθμός συσχέτισης των βασικών δεικτών με μετοχές πετρελαϊκών ομίλων και επιχειρήσεων διύλισης στερεί από την αγορά μας το συγκριτικό πλεονέκτημα που κρατά σε σαφώς καλύτερο επίπεδο τη διόρθωση σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,22% προς τις 3.182 μονάδες με ελάχιστη τιμή ημέρας τις 3.174 μονάδες, πλην όμως οι συναλλαγές παρέμεναν μέχρι τις 14.45 στο χαμηλό επίπεδο των 17 εκατ. ευρώ.

Εάν στη στάθμιση του Γενικού ή των βασικών δεικτών συμμετείχαν –όπως αυτό συμβαίνει σε άλλες διεθνείς αγορές- περισσότερες μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, η εικόνα στη Σοφοκλέους θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Και από τεχνικής πλευράς, όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές.

Στο χαμηλό τζίρο αναφέρονται όσοι εκτιμούν πως ακόμη και αν οι αγορές βρίσκονται σε φάση μεσοπρόθεσμης διόρθωσης, υπάρχουν περιθώρια τεχνικών αντιδράσεων.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως μετά από υποχώρηση περίπου 450 μονάδων του Dow δικαιολογείται τεχνικής μορφής αντίδραση στα ξένα χρηματιστήρια.

Στο θέμα των συναλλαγών αναφέρονται άλλοι παράγοντες της αγοράς που σημείωναν ότι για παράδειγμα η Εθνική υποχωρούσε κατά 1,8% στα 28,90 ευρώ με συναλλαγές περίπου 270.000 τεμαχίων (στις 14.50).

Περίπου την ίδια ώρα η μετοχή της Alpha Bank υποχωρούσε κατά 1,6%, του ΟΤΕ κατά 0,70%, ενώ με περιορισμένη προσφορά διαμορφωνόταν χαμηλότερα η τιμή και άλλων βασικών μετοχών.

Από το ευρύτερο μέτωπο της πληροφορικής, πέραν της αναμενόμενης υποχώρησης της Info-Quest (βλ. σχετικό θέμα), θα πρέπει να προσεχθεί η κατά 1,1% υποχώρηση της Intralot προς τα 12,78 ευρώ και κατά 1,5% της Intracom στα 5,28 ευρώ.

Μπορεί η διόρθωση των αγορών να αποτελεί το πρώτο θέμα αναφοράς των αναλυτών, πλην όμως οι διεργασίες που έχουν δρομολογηθεί σε διάφορους κλάδους δεν πρόκειται να ακυρωθούν.

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων ενδέχεται να διευκολύνει τους σχεδιασμούς που εν μέρει ”σκόνταφταν” και στο πρόβλημα της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v