Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορροφήθηκε (;) η προσφορά

Εν μέρει επιτυχής, εν μέσω αρνητικής ευρωπαϊκής συγκυρίας, ήταν η προσπάθεια ”στήριξης” της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε χαμηλότερα και των 3.200 μονάδων ενώ η τελική σχέση ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 1 προς 2 καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους για τη συνέχεια τους αναλυτές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση για γερά στομάχια ήταν η σημερινή. Με τη λήξη της... μάχης προσμετρήθηκαν απώλειες 0,15% για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε στις 3.226,5 μονάδες και 0,13% για τον FTSE 20, που διαμορφώθηκε στις 1.794,2 μονάδες.

Από την αρχή της συνεδρίασης διαμορφώθηκαν συνθήκες πίεσης που πολύ γρήγορα έγιναν ασφυκτικές σε επιμέρους τίτλους.

Αυτό είχε ως αποτελέσματα την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα και των 3.200 μονάδων και την προσέγγιση των 1.775 μονάδων για τον FTSE 20.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως στα χαμηλά της αγοράς και με αντίξοη τη συγκυρία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υποχωρούσαν μέχρι και πάνω από 1,3%, ξεκίνησε συντονισμένη προσπάθεια αναστροφής της τάσης.

Οι πρώτες εντολές ενδεικτικές της προσπάθειας που θα ακολουθούσε δόθηκαν από τα χαμηλά των 24,3 ευρώ της μετοχής της Eurobank για να ακολουθήσουν από τα 15,74 ευρώ στην Cosmote και εν συνεχεία από τα 19,1 ευρώ στη ΔΕΗ.

Σταδιακά ”ψαλιδίστηκαν” οι απώλειες στις μετοχές Εθνικής, ΟΤΕ, ενώ ΟΠΑΠ, Intracom, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια αντιδρούσαν θετικά.

Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος είχε ως συνέπεια την άμεση μεταφορά του σε αρκετές μετοχές εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης με την αρχική αναλογία 1 προς 5 να διαμορφώνεται σταδιακά σε 1 προς 2 μεταξύ ανοδικών – πτωτικών.

Οι υψηλές και σήμερα συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, χθες κυμάνθηκαν στα περίπου 97 εκατ. ευρώ, η υψηλή μεταβλητότητα ακόμη και μετοχών του FTSE 20 έδωσαν ένα τραχύ χαρακτήρα στις κινήσεις όσων πληκτρολογούσαν σήμερα.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση παραγόντων της Αγοράς πως, από το ενδοσυνεδριακό ”παιχνίδι”, βγήκαν σήμερα υπεραξίες και προμήθειες.

Το πιο ενδιαφέρον όλων όμως είναι πως σημαντικό τμήμα της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης φάνηκε και πάλι έτοιμο να ανταποκριθεί στη διαμόρφωση ενός πιο ήρεμου κλίματος.

Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές σε μετοχές αυτής της κατηγορίας ενώ 10 από τις 40 μετοχές του Mid 40 έκλεισαν ανοδικά και από τον SC 80 άλλες 19.

Μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν θα πρέπει να αναφερθούν η Intralot στα 12,70 ευρώ, το Ιατρικό Αθηνών στα 2,15 ευρώ, η Τεχνική Ολυμπιακή στα 5,76 ευρώ αλλά και ΟΛΠ, Μαϊλλης, Βιομηχανία Ζάχαρης και Attica Group, όπου υπήρξε αυξημένη εμπορευσιμότητα.

Στη μετοχή της Attica Group παρουσιάζει ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, η προσπάθεια αντίδρασης που σημειώνεται τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις.

Από τον ”μεσαίο κατασκευαστικό χώρο” ενισχύθηκαν η μετοχή της ΑΕΓΕΚ με συναλλαγές 1,4 εκατ. ευρώ, Αθηνά, Intrakat, ενώ ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, Lavipharm και Lamda.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων της Τράπεζας Κύπρου στα 3,54 ευρώ, δύο πακέτα των 94.000 και 86.000 τεμαχίων της Γερμανός στα 13,34 ευρώ, ένα πακέτο 100 τεμαχίων της Εθνικής στα 30,46 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Motor Oil στα 13,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v