Πολλοί πωλούν, λιγότεροι τολμούν

Χαμηλότερα και των 3.200 μονάδων (3.195,35) υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων-προσφοράς. Ριψοκίνδυνοι στα χαμηλά της ημέρας υπήρξαν, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να ξεπερνούν την πρώτη ώρα τα 40 εκατ. ευρώ. Ελάχιστες αλλά φωτεινές οι εξαιρέσεις της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πιέζεται η αγορά με τους ”παίκτες” να βρίσκονται κυριολεκτικά με το δάχτυλο στο... πληκτρολόγιο.

Η έντονη μεταβλητότητα, το περιθώριο αποκόμισης υπεραξιών από την πτώση της αγοράς μέσω των παραγώγων, σε συνδυασμό με τις διιστάμενες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα δεικτοβαρών ομίλων, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μείγμα.

Ούτως ή άλλως, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι και τις 3.195,35 μονάδες με τον FTSE-20 να πιέζεται μέχρι τις 1.775,16 μονάδες.

Σε αυτό το σημείο υπήρξαν αγορές σε μετοχές, όμως, που επηρεάζουν λιγότερο τους βασικούς δείκτες.

Αγορές έγιναν στα 4,46 ευρώ της Αγροτικής, στα 5,1 ευρώ της Intracom, από τα 12,82 ευρώ της Motor Oil, και τα 14,8 ευρώ των ΚΑΕ.

Το αρνητικό είναι πως συνεχίζεται η διόρθωση της δεικτοβαρούς ΔΕΗ μέχρι τα 19,1 ευρώ, και της Alpha Bank μέχρι τα 21,66 ευρώ.

Για τη μετοχή της Alpha Bank και τα αποτελέσματα του ομίλου αναφέρεται σε σχετική της εκτίμηση η CSFB (δες σχετικό θέμα).

Η μετοχή της Cosmote υποχώρησε μέχρι τα 15,74 ευρώ, για να αντιδράσει στη συνέχεια προς τα 15,84 ευρώ, με τους αναλυτές να αποτιμούν ανάλογα τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Μια πρώτη εκτίμηση για τα μετά φόρων κέρδη εξαμήνου του ΟΤΕ επιχειρεί και η Eurobank Securities. Η μετοχή του Οργανισμού από τα 17,04 ευρώ, τιμή ανοίγματος και χαμηλότερη τιμή συνεδρίασης, αντέδρασε στη συνέχεια προς τα 17,20 ευρώ.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στις μετοχές των J&P Άβαξ, Intralot, Μαΐλλη, ΟΛΠ, Βωβού και Τράπεζας Κύπρου, οι αγοραστές τοποθετούνται μέχρι και 2,04% υψηλότερα.

Πέραν της Τράπεζας Κύπρου, το αγοραστικό ενδιαφέρον στη μετοχή της Άβαξ δικαιολογείται επιπρόσθετα μετά την ανάληψη ενός ακόμη ”περιφερειακού έργου” στα Τρίκαλα, προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, πριν από λίγο ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή της σήραγγας Καλλιδρόμου, προϋπολογισμού 163,1 εκατ. ευρώ.

Βέβαια μέχρι στιγμής η αναλογία ανοδικών/πτωτικών είναι... αποτρεπτική, καθώς διαμορφώνεται στο 1 προς 5, αν και ορισμένοι αποτολμούν να τοποθετηθούν στα χαμηλά της ημέρας.

Άλλωστε οι συναλλαγές της πρώτης ώρας, που ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνουν μεν την αυξανόμενη προσφορά -πωλήσεις, αλλά και τη ριψοκίνδυνη διάθεση ορισμένων που απορροφούν- αγοράζουν σε αυτά τα επίπεδα.

Το σίγουρο είναι πως το trading, σε μια συνεδρίαση με αυξημένη μεταβλητότητα, θα δώσει αρκετούς πόντους στους χρηματιστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v