Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Η μάνα του Χωσέ δεν έκλαψε ποτέ”

”Γκριζάρει” βραχυπρόθεσμα η εικόνα της αγοράς, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί χαμηλότερα και των 3.250 μονάδων. Αρνητική έκπληξη για τον συνολικότερα πτωτικό FTSE-20, η ΔΕΗ. Στο 1 προς 5 έχει επιβαρυνθεί η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προβληματίζει το ”άδειασμα” στη ΔΕΗ, καθώς στο γενικότερα διορθωτικό κλίμα, τις... αρνητικές εντυπώσεις κλέβει η ΔΕΗ. Οι συναλλαγές έχουν ξεπεράσει, από τις 13.40΄, τις 600.000 τεμάχια, με τη μετοχή να υποχωρεί μέχρι και 2,8% προς τα 19,68 ευρώ.

Εάν στην περίπτωση, για παράδειγμα, της Cosmote (-1,72%) η ρευστοποίηση θέσεων θεωρείται λογική μετά την καταγραφή ιστορικών υψηλών τιμών και αποκόμιση σημαντικών κερδών, δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι ανάλογο για τη μετοχή της Επιχείρησης.

Το παράδοξο είναι πως η μετοχή πιέζεται έντονα τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά την εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση της τιμής-στόχου (από τις Morgan Stanley και CSFB), κάτι που παραπέμπει πιθανόν και σε χρηματιστηριακή αντιπαράθεση των ξένων οίκων.

Βέβαια, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 3.250 μονάδων (-1,13%), το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Αναμενόμενη και καλοδεχούμενη μέχρι ενός σημείου η ”αποσυμπίεση”, πλην όμως, το πρόσχημα του πετρελαίου δεν φαίνεται να πείθει το επενδυτικό κοινό.

Πράγματι, η κατάσταση παραμένει νευρική και επιφυλακτική και στα ξένα χρηματιστήρια, όπου όμως η πίεση και οι διακυμάνσεις είναι σαφώς πιο ήπιες απ’ ό,τι στη Σοφοκλέους.

Να υποθέσουμε πως πέραν της αφορμής για ”διόρθωση”, στην αγορά μας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο παιχνίδι, όπου εμπλέκονται και τα παράγωγα.

Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί καθώς από το αρχικό 1 προς 3, η σχέση ανοδικών/πτωτικών έχει διευρυνθεί πλέον στο 1 προς 5.

Οι αναλυτές, που σε γενικές γραμμές παραμένουν ψύχραιμοι, σημειώνουν πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών διακυβεύεται η βραχυπρόθεσμη τάση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Γι’ αυτό και ανέμεναν το αργότερο μέχρι αύριο μια αποκλιμάκωση της πίεσης, με ζητούμενη τη σταθεροποίηση της αγοράς πέριξ των 3.250 μονάδων.

Πάντως, στο γενικότερα πτωτικό κλίμα θα πρέπει να αναφερθούν οι επιμέρους μετοχές που επιμένουν να κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

Η μετοχή της Πετζετάκις κινείται ανοδικά (6,45%) στα 1,32 ευρώ, της Info-quest κατά 3,12% στα 3,30 ευρώ, της Marfin Group (17 ευρώ), της Autohellas (3,26 ευρώ), της Νηρέας 1,67 ευρώ και της Τράπεζας Κύπρου στα 3,44 ευρώ (με δύο πακέτα 706.800 και 200.000 τεμαχίων).

Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής διαμορφώνεται αρνητική η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, μένει να φανεί κατά πόσο μέχρι και αύριο είναι δυνατή η σταθεροποίησή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v