Eτσι ”χώνουν”...

Είναι φθηνή μια μετοχή όταν έχει υποχωρήσει 10% ή 20%; Είναι φθηνότερη από πριν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να είναι ακριβή! Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένας κερδοσκόπος, όταν ήθελε να πουλήσει, πούλαγε ”market”. Δίχως δεύτερη σκέψη: ”Στο μείον δέκα οι αγοραστές το σκέφτονται. Στο μείον είκοσι αγοράζουν και στο μείον τριάντα τα έχουν πάρει όλα. Στο μείον σαράντα έχουν καταλάβει ότι έσφαλαν”...

Eτσι ”χώνουν”...
Είναι φθηνή μια μετοχή όταν έχει υποχωρήσει 10% ή 20%; Είναι φθηνότερη από πριν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να είναι ακριβή!

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένας κερδοσκόπος, όταν ήθελε να πουλήσει, πούλαγε ”market”. Δίχως δεύτερη σκέψη: ”Στο μείον δέκα οι αγοραστές το σκέφτονται. Στο μείον είκοσι αγοράζουν και στο μείον τριάντα τα έχουν πάρει όλα. Στο μείον σαράντα έχουν καταλάβει ότι έσφαλαν”...

Όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν, οι εφημερίδες συνηθίζουν να γράφουν για ”διόρθωση”. Σαν να θέλουν να εξευμενίσουν το φαινόμενο.

Είναι πολύ δύσκολο να πάρει κανείς το κρίμα στο λαιμό του και να πει αν μια πτώση είναι προσωρινή (εξ ου και η χρήση του όρου ”διόρθωση”) ή αν η κίνηση αυτή κρύβει κάτι άλλο πιο σημαντικό. Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο, έλεγαν οι παλιοί.

Δεν θα τσακωθούμε τώρα αν η πτώση είναι διόρθωση ή αν χρειάζεται γενικώς να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι χρειάζεται κάθε φορά να αγοράζουμε ή να πουλάμε με βάση τα πραγματικά στοιχεία των εταιριών.

Αυτά καθορίζουν το ”φθηνό” και το ”ακριβό” και όχι η διάθεση των traders. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας ”τρελαμένος” trader μπορεί να φουσκώσει τη ”φούσκα” όσο θέλει. Δεν θα πρέπει, όμως, να αμφιβάλλετε και για το γεγονός ότι οι υπερβολές πάντοτε διορθώνουν.

Αυτό το έχει αποδείξει άπειρες φορές η ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών. Κι εδώ ταιριάζει απόλυτα ο όρος ”διόρθωση”.

Η άλλη ”διόρθωση”; Συνήθως χρησιμοποιείται για ”χώσιμο”. Ή αλλιώς, αν δεν υπήρχαν πωλητές δεν θα υπήρχε πτώση.

Στη Σοφοκλέους υπάρχουν φθηνές και ακριβές μετοχές. Το παράδοξο είναι ότι οι ακριβές γίνονται ακριβότερες και οι φθηνές φθηνότερες. Σημεία των καιρών! Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν τα πανίσχυρα funds, έχουν κάθε δικαίωμα να δοκιμάσουν την τύχη τους.

Όσοι όμως εξακολουθούν να πιστεύουν σε ένα ”άλλο χρηματιστήριο”, έχουν επίσης το δικαίωμα να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Και ας μην ξεχνάμε ότι η χρηματιστηριακή μας πορεία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας εκατό μέτρων, αλλά ένας μαραθώνιος...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v