Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμονή... στο ακουστικό σας

Τα αποτελέσματα της θυγατρικής του ΟΤΕ αποτελούν προπομπό για το τι περιμένει η αγορά από τον Οργανισμό. ”Κλειδιά” της βραχυπρόθεσμης τάσης τα μεγέθη του ΟΤΕ, ο χρόνος διάθεσης του μειοψηφικού πακέτου και η Εθνική. Ενθαρρυντικές ενδείξεις με καλά αποτελέσματα από εταιρίες του μεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα ”δύσκολα” μπαίνει η αγορά. Η οριακή πέραν της εκτίμησης των αναλυτών αύξηση των μετά φόρων κερδών της Cosmote φαίνεται πως αποστερεί από την αγορά το πλεονέκτημα του θετικού αιφνιδιασμού εν όψει της 31ης Αυγούστου.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οι αναλυτές υποστήριζαν πως αν τα αποτελέσματα της Cosmote ήταν αισθητά πάνω από τις εκτιμήσεις τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν προοίμιο για ανάλογη αύξηση των μεγεθών του ΟΤΕ.

Θα φανεί βέβαια στην πράξη πως θα αντιδράσουν κυρίως οι ”ξένοι” παίκτες που τις τελευταίες μέρες ρευστοποιούν ακόμη και ανοιχτά θέσεις που είχαν λάβει, εν όψει της πιθανής μετοχοποίησης του ΟΤΕ πριν από τη ΔΕΘ.

Η ουσία είναι, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, πως με αφορμή αυτήν την προσδοκία στήθηκε από ξένους και Έλληνες ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι προεξόφλησης, τόσο στην αγορά μετοχών όσο και σε αυτή των παραγώγων.

Η επιλογή του χρόνου μετοχοποίησης του ΟΤΕ φάνηκε από την αρχή της εβδομάδας πως... απομακρύνεται, εκτός εάν το οικονομικό επιτελείο επιδιώξει αμέσως μετά την ανακοίνωση των μεγεθών του Οργανισμού με τη διαδικασία, όμως, του placement (και όχι της χρονοβόρου δημόσιας εγγραφής) να δώσει το μειοψηφικό πακέτο.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων, η αντιπαράθεση για το θέμα της αναδοχής και των προμηθειών μεταξύ ξένων οίκων– κάτι που έγινε εμφανέστατο στην περίπτωση της ΔΕΗ μεταξύ Morgan Stanley και CSFB– και λιγότερο το κλίμα διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, έχουν φέρει αυτήν την ανατροπή στη Σοφοκλέους.

Τουλάχιστον με βάση τα όσα μας δήλωναν, ανεπίσημα, κορυφαία στελέχη του χώρου, αυτά συζητούνται στο παρασκήνιο και σε αυτά συγκλίνουν οι εκτιμήσεις τους.

Βέβαια, από την άλλη, οι αναλυτές είτε παραμένουν θετικοί για την αγορά με πρώτη και κύρια την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ (δες σχετικό θέμα), είτε θεωρούν πως για τον FTSE-20 υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης.

Συγκεκριμένα, η Fortius σημείωνε χθες πως ενδεχόμενη διάσπαση των 1.810 μονάδων ”ανοίγει την πόρτα” για υποχώρηση προς την περιοχή των 1.765 μονάδων.

Εκ των πραγμάτων ο ΟΤΕ και η Εθνική είναι οι ρυθμιστές και της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Πέραν, όμως, των όσων συμβαίνουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, χρήζουν αναφοράς για παράδειγμα τα θετικά αποτελέσματα της Flexopack, η ανοδική εκτόνωση στην οποία φαίνεται να οδηγείται πλέον η μετοχή της Κύπρου (μετά και το χθεσινό πακέτο) με την Τράπεζα να ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα εξαμήνου, η περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της Jumbo και ευτυχώς αρκετές ακόμη μετοχές της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Με την προϋπόθεση ότι η αγορά θα βρει ”άμεσα” στηρίξεις και δεν διαταραχθεί η μεσοπρόθεσμη τάση, το πιθανότερο είναι πως οι αγοραστές θα επανακάμψουν, βέβαια αυτή τη φορά από χαμηλότερα επίπεδα.

Μια επιπλέον λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσεχθεί αφορά στον χθεσινό τζίρο που για τα δεδομένα της εποχής, ήταν υψηλός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v