Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις από το εξωτερικό

Εικόνα ανάλογη με αυτή των ξένων αγορών εκτιμούν οι αναλυτές πως θα εμφανίσει και η Σοφοκλέους. Στη μετοχή του ΟΤΕ στρέφονται εύλογα τα βλέμματα των εμπλεκόμενων, καθώς μεθαύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εξαμήνου. Άμεση η σχέση της αγοράς μετοχών με αυτή της Αγοράς Παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ρυθμό των ξένων αγορών, δηλαδή πτωτικά, εκτιμούν οι αναλυτές πως θα κινηθεί σήμερα και η Σοφοκλέους.

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο που αναπτύσσεται από την Παρασκευή μεταξύ των ξένων αναλυτών αφορά στη διάρκεια και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα αυτής της πετρελαϊκής πίεσης στις αγορές μετοχών.

Βέβαια, στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές η βραχυπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει σε πτωτική δίνοντας ανάλογα σημάδια πώλησης από Φρανκφούρτη μέχρι Σοφοκλέους.

Εάν όμως υπάρξει αντίδραση στις αγορές μετοχών, μετά από μία εύλογη διόρθωση, θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανό το ενδεχόμενο μίας ανοδικής εκτόνωσης.

Σήμερα απλά θα διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό υπάρχουν αντοχές και περιθώρια στη δική μας αγορά ικανά να οδηγήσουν στην εν μέρει αυτόνομη πορεία επιμέρους μετοχών.

Αναφερόμαστε στον ΟΤΕ, όπου ο χρόνος επιλογής της διάθεσης του περίπου 10% διχάζει το οικονομικό επιτελείο και τους ξένους αναδόχους.

Γι’ αυτόν το λόγο θεωρείται καθοριστικής σημασίας η μεθαυριανή συνεδρίαση, οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου του Οργανισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Για την Cosmote, όπου τα αποτελέσματα ήταν έστω και οριακά καλύτερα των αναμενόμενων, η Π&Κ αναθεωρεί την τιμή-στόχο στα 18,5 ευρώ.

Να σημειώσουμε πως η ίδια χρηματιστηριακή επιμένει, υπό προϋποθέσεις, στη θετική προσέγγιση της αγοράς.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται οι εκτιμήσεις της Egnatia Finance και της Marfin Analysis, που ”βλέπει” εναρμόνιση της τάσης με αυτή των ξένων αγορών, ενώ η Πήγασος αναφέρεται στο εύρος της σημαντικής και σε σύντομο χρονικό διάστημα διόρθωσης.

Το πιθανότερο είναι πως οι διαθέσεις κυρίως των ξένων θα καταγραφούν λιγότερο στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς δεν έχουν δοθεί από την Παρασκευή σημαντικές εντολές πώλησης, ενώ συνήθως δραστηριοποιούνται στην αγορά μας μετά τις 13.00 – 13.30.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία στην αγορά μετοχών σχετίζεται πλέον άμεσα με τις θέσεις που έχουν ήδη λάβει (αντισταθμιστικά) οι ισχυροί ”παίκτες” στην Αγορά Παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v