Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει ανοδικά η αγορά

Κυρίως η Εθνική και δευτερευόντως άλλοι τίτλοι του FTSE-20 οδήγησαν και πάλι τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης προς τις 1.800 μονάδες. Στο 3 προς 1 διαμορφώθηκε η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αυξημένη εμπορευσιμότητα για αρκετές μετοχές με χρηματιστηριακή τιμή μικρότερη του 1 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεκίνησε ανοδικά από τις 3.232 και συνεχίζει υψηλότερα προς τις 3.245 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Συγκριτικά καλύτερο το κλίμα και η διάθεση απ’ ό,τι προχθές, εν μέρει ενισχύεται και από την ανάλογη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών αγορών.

Με τον τραπεζικό δείκτη μέχρι και 0,7% υψηλότερα και τον τηλεπικοινωνιακό στο +0,6%, ο FTSE-20 διαμορφώθηκε στις 1.800 μονάδες (στις 1.804,2 μέχρι στιγμής η ανώτατη). Οι συναλλαγές στα πρώτα 40 λεπτά έφταναν τα 20 εκατ. ευρώ, η δε σχέση ανοδικών / καθοδικών διαμορφώθηκε, μετά το πρώτο τέταρτο, στο περίπου 1 προς 3.

Η μετοχή της Εθνικής από τα χαμηλά των 29,40 έφτασε μέχρι τα 29,76 ευρώ, η Eurobank στα 24,94, η δε Alpha στα 21,84 ευρώ. Λίγο ψηλότερα διαμορφώθηκαν οι μετοχές των ΟΤΕ, 3Ε, η Motor Oil στο 1,81% και η ΔΕΗ στο +0,92%.

Από τις περισσότερες των 120 μετοχών που ξεκίνησαν ανοδικά τα πρώτα 45 λεπτά ξεχώρισε το +18,5% της Altec, με περισσότερα των 650.000 τεμάχια, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονταν οι μετοχές των Microland, Ευρωσυμμετοχές, LogicDIS, Αγροτική Ασφαλιστική, ΑΕΓΕΚ, Πετζετάκις, Εθνική Ακινήτων, Φουρλής, ΕΤΜΑ και Καράτζης.

Πάντως, την ίδια ώρα ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η εμπορευσιμότητα στη μετοχή της Αγροτικής (περίπου μισό εκατ. τεμάχια), στην Εγνατία, τη ΝΕΛ, στη Lavipharm, στη Μηχανική, αλλά και σε Τράπεζα Αττικής, ΕΒΙΚ και σε αρκετούς ακόμη τίτλους.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα πρώτα 45 λεπτά σε περισσότερες από 38 μετοχές το ποσοστό μεταβολής ξεπερνούσε το 2%. Με την προϋπόθεση πως σε ενδεχόμενη μικρή υποχώρηση του Δείκτη αυτή θα περιοριστεί μέχρι τις 3.235 μονάδες (επόμενη ώρα), δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ενεργότερης επανάκαμψης των ”παικτών” στη συνέχεια.



Είναι προφανές πως η αγορά χρειάζεται μία - δυο ανάσες και κάποιο περιθώριο χρόνου για να φανεί εάν επουλώνονται μεσοπρόθεσμα οι... πληγές της πτώσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v