Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική αντίδραση (;) και βλέπουμε

Το ενδεχόμενο μιας τεχνικής αντίδρασης φαίνεται πως προεξοφλείται στις ευρωπαϊκές αγορές. Το ποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία στη Σοφοκλέους θα φανεί από τις πρώτες διερευνητικές ”βολές” τους. Επιβεβαιώνεται ακόμη περισσότερο η ισχύς των Εθνικής και Eurobank στον τραπεζικό κλάδο, ενώ τα καλά αποτελέσματα μπορεί να επιδράσουν κατευναστικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα ”τεχνική αντίδραση ή ολοκλήρωση των πωλήσεων;” δεν μπορεί να δοθεί σήμερα. Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τάση διεθνώς, θα χρειαστεί κύκλος συνεδριάσεων που ενδέχεται να οδηγήσει τις αγορές σε διακυμάνσεις μέχρις ότου εξευρεθεί διέξοδος.

Αυτό, όμως, απασχολεί όσους τοποθετούνται μεσομακροπρόθεσμα στην αγορά. Γιατί αυτό που φαίνεται να έχει σημασία για σήμερα και τη Δευτέρα είναι η προεξόφληση αυτής της αντίδρασης, ακόμη και εάν περιορίζεται στα χαρακτηριστικά μιας τεχνικής και μόνο κίνησης.

Άλλωστε, για τη Σοφοκλέους, πέρα από το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, ”κλειδί” της βραχυπρόθεσμης τάσης θα επιμείνουμε πως παραμένει ο χρόνος διάθεσης του μειοψηφικού πακέτου του ΟΤΕ.

Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, βεβαίως μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου και πριν από τη ΔΕΘ, τα δεδομένα αλλάζουν. Ειδάλλως, ενδεχόμενη μετάθεση του εγχειρήματος σε ευθετότερο χρόνο οδηγεί στη διαμόρφωση άλλου σκηνικού στη Σοφοκλέους.

Στη δεύτερη περίπτωση μόνο μέσω του τραπεζικού κλάδου είναι εφικτή η συσσώρευση και ενδεχομένως η αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τα προηγούμενα υψηλά.

Το θετικό είναι πως οι δύο στυλοβάτες του κλάδου, Εθνική και Eurobank, έχουν πολλούς κρυμμένους ”άσους”, ικανούς να οδηγήσουν από μόνοι τους τον FTSE-20 και πάλι προς τις 1.820 μονάδες.

Αυτό βέβαια θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Τόσο η κίνηση της Eurobank στη Σερβία όσο και τα μεγέθη της Εθνικής ενισχύουν την εκτίμηση όσων πιστεύουν ότι ειδικά αυτοί οι δύο όμιλοι είναι μικροί για τα ελληνικά σύνορα.

Από τον ίδιο κλάδο, όμως, θα λέγαμε ότι στην Εμπορική έχουν απορροφηθεί τα χειρότερα, ενώ στη Γενική θα πρέπει να αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της γαλλικής διοίκησης.

Το επίσης ενθαρρυντικό είναι πως σε δύο άλλες εταιρίες του κλάδου, στην Τράπεζα Κύπρου και τη Marfin, τα μεγέθη και οι εξελίξεις δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση.

Ένα επίσης ισχυρό ”χαρτί” για την άμυνα της αγοράς είναι η σταθερή πορεία και τα οργανικά έσοδα εταιριών όπως οι Τιτάν, Coca Cola 3Ε, Cosmote, αλλά και Γερμανός, ΚΑΕ, Μαΐλλης, καθώς και όσες θα επιβεβαιώσουν τις θετικές προσδοκίες των αναλυτών.

Από τα λίγα στοιχεία που μας ανησύχησαν ουσιαστικά αφορούν στη δομική αδυναμία που φαίνεται να διατρέχει τον κατασκευαστικό κλάδο.

Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου, η αδυναμία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αποπληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις (επικαλούμενο δικαιολογημένα την έλλειψη ανάλογης συνδρομής από το ΥΠΟΙΚ) ενισχύει τον προβληματισμό και την επιφυλακτικότητα.

Αυτό γιατί προκάλεσε εντύπωση χθες σε παράγοντες του κλάδου η ευκολία με την οποία εκδηλώθηκε προσφορά στην πρώτη ανοδική αντίδραση της J&P Άβαξ, παρά το γεγονός ότι την ίδια μέρα, χθες το πρωί δηλαδή, είχε ανακοινωθεί συμφωνία για την ανάληψη έργου 163 εκατ. ευρώ.

ΣΗΜ. Ένα επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αυτές τις ημέρες αφορά στη συμβατική ενίσχυση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων.

Η Αγορά Παραγώγων επιτρέπει στους ισχυρούς ”παίκτες” να λειτουργούν αντασφαλιστικά ακόμη και σε περιόδους υποχώρησης των μετοχών.

Ούτως ή άλλως, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση για τη δημιουργία 7 νέων ΣΜΕ επί μετοχών (δες σχετικό θέμα) φαίνεται πως δίνεται ακόμη περισσότερος χώρος ακριβώς σε αυτούς τους επενδυτές, κάτι που δεν είναι κατ’ ανάγκη σε βάρος της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v