Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και... ”ξερό ψωμί”

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με κύριο μοχλό τις τράπεζες (1,99%), οι οποίες δέχθηκαν σημαντική ώθηση και από τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Citigroup και της Deutsche Bank για τον κλάδο. Ακραίες διακυμάνσεις για τη μετοχή της Αγροτικής. Νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους για Coca-Cola, Εμπορική, ΟΤΕ. Τα ”πακέτα”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, έστω και αν προς το τέλος της συνεδρίασης ο Δείκτης υποχώρησε αρκετά από την υψηλότερη ημερήσια διακύμανση.

Ήταν μία κλασσική ”τραπεζοκεντρική άνοδος” που ακολουθήθηκε από λίγους ακόμα Δεικτοβαρείς τίτλους (νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους για Coca-Cola, Εμπορική, ΟΤΕ), όμως σε καμία στιγμή της συνεδρίασης (ακόμα και όταν ο Δείκτης βρισκόταν στο υψηλό ημέρας) οι ανοδικές μετοχές δεν ήταν οι περισσότερες, ενώ το +1,99% του Τραπεζικού δείκτη και το +0,10% του δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας δείχνουν την μεγάλη διαφορά (!).

Αρκετοί παράγοντες της Αγοράς θεωρούν πιθανή ακόμα και την αυτόνομη κίνηση σε περίπτωση που δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επίλυση του Ασφαλιστικού των Τραπεζών, όμως δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου (κινείται πάνω από τα 55$ το βαρέλι στην Αγορά της Ν. Υόρκης και οι αναλυτές θεωρούν πιθανή την νέα αύξηση του επίσημου ορίου παραγωγής από τον OPEC) που φαίνεται να προβληματίζει τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Τεχνικά φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, ιδιαίτερα αν ο Δείκτης υπερκεράσει τις 3050-3060 μονάδες, όμως είναι περίπου βέβαιο ότι το σύνολο των εμπλεκομένων είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις με τα πρώτα σημάδια ”κόπωσης”.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Πειραιώς, Εθνική, Βιοχάλκο, Τιτάν, Alpha Bank, Motor oil, αξιοσημείωτα κέρδη για Εμπορική, Ελ. Τεχνοδομική, Ελ. Πετρέλαια, ΗΥΑΤΤ, Eurobank και θετική μεταβολή για ΟΤΕ, ΚΑΕ, Coca-Cola, Folli Follie.

Αντίθετα αρνητικό πρόσημο αλλά με απώλειες που δεν ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα, οι Γερμανός, ΔΕΗ, Ιντρακόμ, ΟΠΑΠ, Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι το υψηλό των 3056,16 μονάδων και έκλεισε στις 3049,33 με κέρδη 1%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 241,5 εκ. (η μερίδα του λέοντος στην γνωστή δεκάδα τίτλων) από τα οποία τα 22,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 124 ανοδικές μετοχές έναντι 139 πτωτικών, όμως μόλις για 9 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Στα επιμέρους συνεχίζονται οι ακραίες διακυμάνσεις για Αγροτική Τράπεζα και θυγατρικές, όπως και η πλαγιοανοδική κίνηση των Ελλάδος, Λάμψα, Πειραιώς Real Estate και Αλλατίνη.

Σε ό,τι αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 952.642 μετοχών της Νεοχημική στα 3,88 ευρώ, ένα πακέτο 338.000 μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 15,20 ευρώ και δύο πακέτα της Τιτάν (κ) (250 και 5.000 τεμαχίων έκαστο) στα 25,90 και 25,96 ευρώ αντιστοίχως.

Επίσης, δύο πακέτα (100.000 τεμαχίων έκαστο) της Marfin Financial Group αμφότερα στην τιμή των 13,46 ευρώ.

Παράλληλα, πέρασε με τη μορφή ενός πακέτου 2.393.500 τεμαχίων στην τιμή των 2,20 ευρώ, το 21,28% της ΕΚΤΕΡ, με πωλητή την ΑΕΓΕΚ και αγοραστή τη Νικίας.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης πέρασαν τρία πακέτα των 45.000, 50.000 και 211.550 τεμαχίων της Τράπεζα Πειραιώς στην τιμή των 15,08 ευρώ και ένα πακέτο 60.900 τεμάχια του ΟΤΕ στη τιμή των 14,55 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v