Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”Αγία” Αγροτική...

Η Αγροτική Τράπεζα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό έθνος. Συστήθηκε για να εξυπηρετήσει την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Πού να ήξερε ο αείμνηστος Παπαναστασίου ότι στην εξέλιξη του χρόνου η Αγροτική θα φρόντιζε να βγάλει τον αγρότη από το χωράφι του για να τον βάλει στα χρηματιστήρια. Θα την είχε κλείσει επιτόπου! Τέλος πάντων! Κι αυτό το ”κουστούμι”, φίλοι συναγωνιστές, θα κληθούμε να το πληρώσουμε εμείς...

Η ”Αγία” Αγροτική...
Η Αγροτική Τράπεζα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό έθνος. Συστήθηκε για να εξυπηρετήσει την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Πού να ήξερε ο αείμνηστος Παπαναστασίου ότι στην εξέλιξη του χρόνου η Αγροτική θα φρόντιζε να βγάλει τον αγρότη από το χωράφι του για να τον βάλει στα χρηματιστήρια. Θα την είχε κλείσει επιτόπου! Τέλος πάντων! Κι αυτό το ”κουστούμι”, φίλοι συναγωνιστές, θα κληθούμε να το πληρώσουμε εμείς...

Οι οπαδοί του κρατισμού δεν ήθελαν να ακούσουν καν για την πιθανότητα να περάσουν οι εταιρείες ”στρατηγικής σημασίας” στα χέρια των αιμοδιψών ιδιωτών. Και μεταξύ αυτών συμπεριλάμβάναν και την Αγροτική Τράπεζα.

Διότι, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία τους, οι κακοί και ”ληστρικοί” ιδιώτες θα έπιναν το αίμα του τίμιου αγρότη, με το καλαμάκι ή ακόμη και με το μπουρί τις σόμπας!

Και έτσι η Αγροτική παρέμεινε στις σφικτές αγκάλες του Ελληνικού Δημοσίου, όπου βασιλεύουν η εντιμότητα και η αξιοσύνη. Η Ελλάδα δεν κατόρθωσε πολλά πράγματα ούτε στον αγροτικό τομέα.

Απέκτησε, όμως, συνεταιρισμούς, με όρους και κανόνες δημοκρατίας. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί εν Ελλάδι είναι από τις λίγες περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου η διοίκηση ασκείται από τον λαό, η χρηματοδότηση δίδεται από τον λαό (μέσω της ”Αγίας” Αγροτικής) και τον λογαριασμό τον πληρώνει και πάλι ο λαός (με τις αυξήσεις κεφαλαίου της ”Αγίας” Τραπέζης). Με άλλα λόγια; Να κυκλοφορεί το χρήμα!

Το 1999 η Αγροτική βρήκε έναν ακόμη σκοπό για να εκπληρώσει, αφού στο μεταξύ είχε εκπληρώσει όλους τους άλλους για τους οποίους ιδρύθηκε.

Βάλθηκε να μυήσει τους ηλιοκαμένους αγρότες στα μυστικά της Σοφοκλέους. Κάθε χωριό και ΕΛΔΕ! Κάθε υποκατάστημα της Αγροτικής και ένα τεράστιο χρηματιστηριακό παζάρι. Σκέτη τραγωδία...

Τώρα προκρίνεται η λύση της γιγαντιαίας αύξησης κεφαλαίου, προκειμένου η τράπεζα να συμπληρώσει τα κεφάλαια που της λείπουν. Και αναρωτιόμαστε.

Ποιος μας εγγυάται ότι η Αγροτική δεν θα φτάσει εκ νέου σε ένα κατάντημα σαν το σημερινό; Μήπως έχουν αλλάξει οι μηχανισμοί που δεκαετίες τώρα τρώνε τα σωθικά της;

Ο κ. Μηλιάκος μπορεί να το ”παλεύει” το πράγμα, αλλά οι εν λόγω μηχανισμοί έχουν βαθιές ρίζες. Δεν αλλάζει η νοοτροπία του στελεχιακού δυναμικού τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα.

Λυπούμαστε που θα γίνουμε δυσάρεστοι, αλλά όταν ένα άλογο δεν τραβάει, είναι ανοησία να στοιχηματίζεις συνεχώς πάνω του. Ας το πουλήσουν, ας το δώσουν σε ανθρώπους που θα ξέρουν πώς να το λειτουργήσουν.

Προφανώς, αυτός είναι ο σκοπός τους. Να κάνουν την αύξηση κεφαλαίου και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να το πουλήσουν. Μπαίνουν σε τσάμπα κόπο. Ας το δώσουν στο ”κόστος”, αν υπάρχει, τελικά, κάποιος ενδιαφερόμενος για να το αγοράσει.

Δεν υπάρχει λόγος να γίνει μία τόσο μεγάλη διαδρομή (αύξηση κεφαλαίου και στη συνέχεια αναζήτηση αγοραστή για να πάρουμε πίσω τα λεφτά που δώσαμε). Δώστε το τώρα, για να μην κινδυνεύσουμε να έχουμε στην πλάτη μας μία ακόμη περιπέτεια ”τύπου Ολυμπιακής”...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v