Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ: Τιμές-στόχοι για 4 τράπεζες

Τιμές στόχους και συστάσεις για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank, και της Τράπεζας Πειραιώς παραθέτει η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ σε ανάλυσή της με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2005. Τι εκτιμά για την πορεία των τραπεζών το 2005.

Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ: Τιμές-στόχοι για 4 τράπεζες
Τιμές στόχους και συστάσεις για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank, και της Τράπεζας Πειραιώς παραθέτει η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ σε έκθεσή της (03/06), ενώ αναφορά κάνει και στην Εμπορική Τράπεζα.

Αναλυτικότερα για τη μετοχή της Εθνικής τοποθετεί την δίκαιη αποτίμηση στα 28,31 ευρώ, για την Alpha Bank στα 26,36 ευρώ για την Eurobank στα 25,52 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 14,83 ευρώ. Η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ συνιστά για τις 4 παραπάνω μετοχές ”Διακράτηση”, ”προτιμά” όμως την Alpha.

Σε ό,τι αφορά την Εμπορική Τράπεζα η χρηματιστηριακή συνιστά ”Πώληση”, ενώ δε θέτει τιμή δίκαιης αποτίμησης.

Με βάση το κριτήριο των αναμενόμενων κερδών ανά μετοχή, η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί φτηνότερη τη µετοχή της Alpha Bank και ακολουθούν, οι µετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς και µε ελάχιστη διαφορά η µετοχή της Eurobank.

-------------Προβλέψεις για το 2005

Σε ό,τι αφορά το 2005 η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ προβλέπει αύξηση 38% στα

μετά φόρων κέρδη των 4 τραπεζών (δεν παρέχει προβλέψεις για την Εμπορική). Την υψηλότερη αύξηση στα μετά φόρων κέρδη, ύψους 40% εκτιμάται ότι θα σημειώσει η Εθνική, με την Eurobank να ακολουθεί (34%).

Ειδικότερα για την Εθνική το 2005 εκτιμάται σηµαντική επιβράδυνση του ρυθµού αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας σε σύγκριση µε το 2004 (είχε ανέλθει σε 33%). Αυτό θα οφείλεται τόσο στην βραδύτερη από πέρυσι αύξηση των εσόδων, όσο και στην δυσκολία να συγκρατηθεί περαιτέρω ο ρυθµός αύξησης των λειτουργικών εξόδων, που ήταν αρκετά χαµηλός το 2004 εξαιτίας της εφαρµογής µεγάλου προγράµµατος εθελούσιας εξόδου.

Από την άλλη πλευρά όµως, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η απουσία προγράµµατος εθελούσιας εξόδου αναµένεται να µην επιβαρύνει τα αποτελέσµατα µε υψηλότατα έκτακτα έξοδα όπως κατά την διάρκεια του 2004, µε αποτέλεσµα την µεγάλη αύξηση της συνολικής κερδοφορίας κατά ποσοστό οπωσδήποτε µεγαλύτερο του 30%. Τα κέρδη ανά µετοχή προβλέπεται να ανέλθουν σε 1,63 ευρώ.

Σε σχέση με την Alpha Bank προβλέπεται η µικρότερη µεταξύ των πέντε οµίλων αύξηση των κερδών, κυρίως εξαιτίας της απουσίας εκτάκτων κερδών από πώληση θυγατρικών όπως το 2004 (Δέλτα Singular). Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας αναµένεται να είναι ικανοποιητική, αν και εκτιµάται ότι θα είναι αρκετά χαµηλότερη σε σύγκριση µε αυτήν που σηµειώθηκε το 2004, τονίζει η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ. Τα κέρδη ανά μετοχή υπολογίζονται στα 1,5 ευρώ.

Για τη Eurobank αναμένεται σηµαντική αύξηση της κερδοφορίας που θα προέρχεται κυρίως από την - ταχύτερη από τους ανταγωνιστές της - αύξηση των λειτουργικών εσόδων, όπως και τα προηγούµενα χρόνια, µε αιχµή του δόρατος την αύξηση των µεριδίων αγοράς της στην λιανική τραπεζική αλλά από το 2005 και της συνεισφοράς των θυγατρικών στην ΝΑ Ευρώπη που εξαγοράστηκαν την τελευταία διετία.

Συνολικά, αναµένουµε ο όµιλος να έχει για πρώτη φορά στην ιστορία του τα δεύτερα υψηλότερα κέρδη στον τραπεζικό τοµέα, ενώ η κερδοφορία της δεν θα απέχει πια πολύ ούτε και από την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας. Τα κέρδη ανά µετοχή προβλέπονται στα 1,46 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς η χρηματιστηριακή τονίζει πως τα συνολικά έσοδα θα αυξηθούν κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων τόκων µε ρυθµούς όµοιους (ή και ελαφρά ταχύτερους) µε το 2004, ενώ βραδύτερη του 2004 αναµένεται να είναι η αύξηση των εσόδων προµηθειών.

Η αύξηση του αριθµού των µετοχών εξαιτίας της απορρόφησης της Ελληνικής ΕΕΧ και η αύξηση του λειτουργικού αποτελέσµατος εκτιµάται ότι θα συντελέσει στην αύξηση των κερδών ανά µετοχή κατά 19% περίπου, στα 0,85 ευρώ.

Για την Εμπορική Τράπεζα επισημαίνεται πως η πρόβλεψη µεγεθών είναι δυσκολότερη από ότι για τις άλλες τράπεζες, καθώς από την µια πλευρά αναµένεται να µην επαναληφθούν κάποιες έκτακτες επιβαρύνσεις των αποτελεσµάτων όπως κατά την διάρκεια του 2004, ενώ από την άλλη πλευρά φαίνεται να µην µπορεί να εκµεταλλευτεί στο βαθµό που µπορούν οι άλλες τράπεζες την ταχεία ανάπτυξη της τραπεζικής αγοράς, κάτι που φάνηκε κατά την διάρκεια του 2004 µε τα έσοδα προµηθειών (-6,5%).

-----------Εκτιμήσεις για το Ασφαλιστικό των τραπεζών

Αναφορικά με το ασφαλιστικό των τραπεζών στην έκθεσή τονίζεται ότι ” το ύψος των αναλογιστικών ελλειµµάτων όλων των ασφαλιστικών ταµείων των τραπεζοϋπαλλήλων (όχι µόνο των πέντε µεγάλων τραπεζών) δεν έχει υπολογιστεί επακριβώς, αλλά σύµφωνα µε δηλώσεις των συµµετεχόντων στις διαπραγµατεύσεις κυµαίνεται περί τα 4-5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριµένα, οι διοικήσεις των πέντε µεγάλων τραπεζών έχουν ανακοινώσει ότι το σύνολο των υποχρεώσεων προς ασφαλιστικά ταµεία και εργαζόµενους που πρέπει να καταγραφεί µε βάση τα ΔΛΠ και συνεπώς να µειώσει την καθαρή τους θέση είναι: 230 εκατ. ευρώ για την Εθνική, 50 εκατ. ευρώ για την Eurobank, 134 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, 137 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Περαιώς και 500 εκατ. ευρώ για την Εμπορική Τράπεζα.

Οι Eurobank και Πειραιώς έχουν ήδη καταγράψει τις υποχρεώσεις αυτές στον ισολογισµό Α΄ τριµήνου 2005 που δηµοσιεύτηκε πρόσφατα. Μπορεί όµως να χρειαστεί στο µέλλον να καταγράψουν επιπλέον ποσά ως αναλογιστικό έλλειµµα επικουρικών ταµείων ανάλογα µε την λύση που θα αποφασιστεί για την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v