Το βλέμμα (ξανά) στο Aσφαλιστικό των τραπεζών

Το ενδεχόμενο προσέγγισης ή και υπέρβασης των 3.000 μονάδων δεν έχει και τόση σημασία, όσο η βελτίωση του κλίματος σε όλο και περισσότερες μετοχές – εταιρίες της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Αναμφίβολα ρυθμιστής και της βραχυπρόθεσμης τάσης είναι η εξέλιξη στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, αρχής γενομένης από την Εμπορική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλα είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης. Εάν οι διαδοχικές συναντήσεις για λύση του Ασφαλιστικού των τραπεζών (βλ. σχετικό θέμα) καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση, είναι προφανές πως διαμορφώνονται άλλες συνθήκες, όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά για την αγορά ευρύτερα.

Κατά συνέπεια, οι όποιες κινήσεις πραγματοποιούνται σε αυτές τις συνεδριάσεις εικάζεται ότι γίνονται προσβλέποντας στην επίλυση (ή όχι) αυτού του μείζονος θέματος.

Οι διακριτικές εντολές που καταγράφονται τουλάχιστον από την αρχή Μαΐου σε μετοχές των Εμπορικής και Alpha ενδέχεται να σχετίζονται με τις εξελίξεις της επόμενης μέρας.

Η εκτίμηση, βέβαια, αποτελεί περισσότερο αποτέλεσμα της περιρρέουσας αίσθησης παραγόντων της αγοράς και μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί στην πράξη.

Πέραν, όμως, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, πληθαίνουν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση οι θετικές ενδείξεις που προέρχονται από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ο κατασκευαστικός κλάδος αντιδρά μέσω των ισχυρών ομίλων, ο μεταλλουργικός παρουσιάζει ενδιαφέρον, ενώ για σειρά μετοχών καταγράφονται υψηλές τιμές.

Είτε πρόκειται για τη Φλεξοπάκ, τη Frigoglass ή την Αλλατίνη, είτε για άλλους τίτλους, η χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους είναι ”δεμένη” περισσότερο από ποτέ με τη βελτίωση της χρηματιστηριακής τους κατάστασης.

Αυτό κατά την εκτίμησή μας αποτελεί την ισχυρότερη προϋπόθεση για την αντίδραση ενός ικανού τμήματος της αγοράς.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, χωρίς να παραβλέπουμε τη βραχυπρόθεσμη τάση, εμμένουμε περισσότερο στη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης ορισμένων εταιριών από κάθε κλάδο και από πολλές κατηγορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v