Τα μπαρούτια και τα πουλερικά των χρηματιστών!

Από ρεπορτάζ εφημερίδας: ”Το Χρηματιστήριον διέρχεται και αυτό κρίσιν, όπως κάθε κερδοσκοπική εμπορική και βιομηχανική εργασία εις την Ελλάδα. Τα χρηματιστηριακά γραφεία, τα οποία άλλοτε είχον την όψιν βομβούσης κυψέλης ερημώθησαν”! Το ρεπορτάζ είναι της εφημερίδας ”Εσπερινή”, της 5ης Αυγούστου του 1930!!!

Τα μπαρούτια και τα πουλερικά των χρηματιστών!
Από ρεπορτάζ εφημερίδας: ”Το Χρηματιστήριον διέρχεται και αυτό κρίσιν, όπως κάθε κερδοσκοπική εμπορική και βιομηχανική εργασία εις την Ελλάδα.

Τα χρηματιστηριακά γραφεία, τα οποία άλλοτε είχον την όψιν βομβούσης κυψέλης και εις τα οποία πελάται και υπάλληλοι επήγαιναν και ήρχοντο, πωλούντες, αγοράζοντες, δίδοντες και λαμβάνοντες εντολάς, ερημώθησαν”!

Το ρεπορτάζ είναι της εφημερίδας ”Εσπερινή”, της 5ης Αυγούστου του 1930!!!

Ο αναγνώστης μας Νίκος Πατσαλής μας έστειλε το φύλλο της εφημερίδας και εμείς βρήκαμε καταπληκτικές ομοιότητες με αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Το ”Εγερτήριο” δημοσιεύει σήμερα απόσπασμα του δημοσιεύματος.

Ολόκληρο το δημοσίευμα θα το βρείτε στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ”. Καλή ανάγνωση!

”Ουδεμία σχεδόν κίνησις και ουδεμία εργασία. Οι χρηματισταί πίνουν καφεδάκι και δεν συζητούν πλέον ούτε για τα μπαρούτια, ούτε για τα κρασιά, ούτε διά τας άλλας αξίας. Πίνουν απλώς καφεδάκι και διερωτώνται πού θα πάει η κατάστασις. Πού θα πάει; Κατά κρημνών. Πού αλλού;

Πέρυσι και πρόπερσι η οδός Σοφοκλέους και η οδός Αριστείδου ήσαν αδιάβατοι από τον κόσμον του Χρηματιστηρίου, όστις συνωθείτο, διηγκωνίζετο και επηγαινοήρχετο με δέσμας χαρτονομισμάτων.

- Ένα και τρία κάρτα!

- Πουλώ και μισό!

- Τα πήρα. Δυο χιλιάδες λίρες.

- Διακόσια σαράντα δύο, πεντακόσια μπαρούτια.

- Τα έκλεισα!

Ήσαν συνήθεις φράσεις που ηκούοντο εν μέση οδώ, όπου και εκλείνοντο χρηματιστηριακαί πράξεις εκατομμυρίων δραχμών, εγένοντο αγοραπωλησίαι με την ευκολίαν που λέγει η νοικοκυρά της συνοικίας εις τον πλανόδιον μανάβην να της ζυγίσει μια οκά πατάτες.

- Τζώρτζη! Κλείσε μου τρεις χιλιάδες κομμάτια Βιομηχανίας!

- Τα έκλεισα!

Ένας ολόκληρος κόσμος εκινείτο, ειργάζετο, εκέρδιζε, εσκόρπιζε από τα κέρδη του στην αγορά και της έδιδε ζωήν και κίνησιν.

Τα καλλίτερα ψάρια, τα καλλίτερα πουλερικά, τα ωραιότερα και ακριβώτερα φρούτα, προσεφέροντο εις τους χρηματιστάς και τους εργαζομένους εις το Χρηματιστήριον.

Διότι οι άνθρωποι αυτοί εκέρδιζαν παλλά και επλήρωναν όσα τους ζητούσαν.

Η γενική οικονομική κρίσις είχε τον αντίκτυπόν της ως ήτο επόμενον και εις το Χρηματιστήριον, το οποίον κυριολεκτικώς ενεκρώθη. Και μαζί με αυτό ενεκρώθη και η όλη αγορά.

Ράπται, υποδηματοποιοί, σωφέρ, εξοχικά και νυχτερινά κέντρα, απέμειναν άνευ εργασίας διότι είνε κοινή ομολογία ότι οι χρηματισταί, οι άνθρωποι που έπαιζαν εις το Χρηματιστήριον, οι υπάλληλοι των μεσιτών, οι μεσίται, εκέρδιζαν και σκορπούσαν χρήματα.

Αϊ, όλα αυτά σήμερον εσταμάτησαν αποτόμως. Ούτε κοστούμια ράπτονται, ούτε υποδήματα παραγγέλλονται, ούτε σαμπάνιαι ανοίγονται, ούτε γλέντια μέχρι των πρωινών ωρών γίνονται”.

ΣΗΜ: Το χρηματιστήριο είναι ακόμη στη θέση του. Ηθικό δίδαγμα: Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα είναι (τα κέρδη, τα πάρτι με τις σαμπάνιες και τα ξενύχτια στην παραλία)...

Υπεύθυνος για την φιλοξενία: Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v