Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη συνεδρίαση

Συνεδρίαση-”κλειδί” η σημερινή, καθώς εκτιμάται πως ”συναντώνται” οι εν δυνάμει αγοραστές και όσοι επείγονται να καλύψουν ”ανοιχτές θέσεις”. Μικρό μέρος αγορών μπορεί να υπάρξει για μετοχές που αναβαθμίζονται στους δείκτες της Morgan Stanley.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι.

Η ψυχραιμότερη του αναμενομένου, μέχρι στιγμής, αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών γεννά προσδοκίες πως η ”εξαέρωση” της Σοφοκλέους πιθανό να μην οδηγεί σε περαιτέρω σημαντική μείωση δεικτών και μεγεθών.

Βέβαια, αυτοί που τοποθετούνται (ή προγραμματίζουν να τοποθετηθούν) σε μετοχές ομίλων που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται στο ευρύτερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης τραπεζών και ΔΕΚΟ θα ήθελαν να πετύχουν ακόμη καλύτερες τιμές από τις τρέχουσες.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι λογικά η τελευταία που θα πρέπει οι αγοραστές της προηγούμενης Πέμπτης - Παρασκευής να καλύψουν τις θέσεις τους ή να ρευστοποιήσουν τις ”αγορές αέρα”.

Κυρίως λόγω αυτού του ”στοιχήματος” η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η κατάσταση φορτίζεται συνολικότερα μετά τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και τις τράπεζες.

Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το Ασφαλιστικό των τραπεζών.

Άλλωστε και οι ειδικοί της αγοράς σημειώνουν πως η βραχυπρόθεσμη τάση, δηλαδή για σήμερα, το πολύ αύριο διαμορφώνεται από την Ευρώπη, τον ΟΠΑΠ και τις τηλεπικοινωνίες.

Από την άλλη φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που αφορούσαν στην αναδιάρθρωση των δεικτών (βλ. σχετικό θέμα) ολοκληρώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Βέβαια μικρό μέρος ανεκτέλεστων θέσεων εκτιμάται ότι μπορεί να φανεί και σήμερα στο ταμπλό, ειδικότερα για Cosmote, Folli Follie, Γερμανό και ΕΛΤΕΧ.

Επίσης, στον Small Cap προστίθενται οι μετοχές των Εθνική Ασφαλιστική και Γρ. Σαράντης, ενώ διαγράφονται οι ΕΛΒΑΛ, Σιδενόρ και Ιασώ.

Το ενδιαφέρον, όμως, και λόγω της επικείμενης διάθεση του 4ου πακέτου μετοχών, αφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ που αναβαθμίζεται με την ένταξή του σto MSCI Euro και στο Pan Euro με διασπορά 50%.

Γι’ αυτούς τους λόγους, και άλλους που θα προκύψουν στη συνέχεια, ειδικά η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει ενδιαφέρον, κυρίως για το που θα διαμορφωθεί η τάση βασικών δεικτών και μετοχών–”σηματωρών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v