Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις

Για δοκιμή των 3.000 μονάδων κάνουν λόγο οι ειδικοί της αγοράς. Ενθαρρυντική ένδειξη, που συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος, είναι η θετικότερη χρηματιστηριακή και οικονομική εικόνα όλο και περισσότερων εταιριών της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Εάν επιλυθούν τα προβλήματα σε ΟΤΕ και τράπεζες, δηλαδή Εμπορική και Αγροτική, τότε η αγορά ”βλέπει” υψηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πιθανή θεωρούν οι ειδικοί της αγοράς τη δοκιμή των 3.000 μονάδων.

Η Marfin Analysis εκτιμά πως ο χαμηλός τζίρος θα διατηρηθεί, ενώ παράλληλα προβλέπει κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς ο Γ.Δ. πλησιάζει τις 3.000 μονάδες.

Στο σχετικό θέμα οι ΑΧΕ αποτυπώνουν την αίσθηση επιφυλακτικότητας και αναμονής για την επόμενη μέρα σε πολλά ανοιχτά μέτωπα: από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του γαλλικού ”όχι” μέχρι τη σύγκρουση κυβέρνησης - ΟΤΟΕ.

Κατά την εκτίμησή μας, όμως, η όποια αμφιβολία μπορεί να αφορά μόνο στη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς και όχι στη μεσομακροπρόθεσμη.

Εκτιμούμε πως εάν η τρέχουσα συγκυρία δεν επιβαρύνει σημαντικά την ”καρδιά” της αγοράς, τότε θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε όχι για την προσέγγιση των 3.000 μονάδων, αλλά για την υπέρβασή τους, σε δεύτερο βαθμό.

Πέραν των ομίλων, που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται στη διελκυστίνδα και αντιπαράθεση εκτιμήσεων και προτάσεων για την επίλυση χρόνιων προβληματικών καταστάσεων, διαπιστώνεται πως σε ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς έχει διαμορφωθεί είτε διαμορφώνεται θετικότερη διάθεση – τάση.

Αφήνοντας για μία - δύο συνεδριάσεις έξω από την προσέγγισή μας τον ΟΤΕ, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε πως ο όμιλος Μυτιληναίου για προφανείς λόγους ”δίνει τα ρέστα του”, στην ΑΡΒΑ κυοφορούνται εξελίξεις, στις κατασκευές οι ισχυροί όμιλοi ανακάμπτουν, στο εμπόριο απομένουν λεπτομέρειες για την πλήρη είσοδο ξένων ομίλων στη χώρα μας και σε ένα σωρό άλλα μέτωπα διαπιστώνεται πως σύντομα ελάχιστα θα είναι όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Είναι γεγονός πως πληθαίνει ο κατάλογος μετοχών με υπεραπόδοση από την αρχή του έτους, με υψηλή τιμή 52 εβδομάδων, με μεθοδική αύξηση συναλλαγών, με θετικότερα αποτελέσματα, με ελκυστικές αποτιμήσεις και για τους ξένους.

Όλα αυτά συνηγορούν στην εκτίμηση πως η αγορά, ακόμη και αν σήμερα – αύριο ”δοκιμαστεί”, οδεύει προς υψηλότερα επίπεδα.

Παλαιότερα, είχαμε ριψοκινδυνέψει την εκτίμηση πως η μέχρι τώρα κορυφή των 3.152 εβδομάδων ενδέχεται να μην αποτελεί τη μέγιστη τιμή έτους.

Σε αυτή μας την εκτίμηση πληθαίνουν οι ενδείξεις και προϋποθέσεις που μας καθιστούν πιο αισιόδοξους.

Όλα αυτά βέβαια σε δεύτερο βαθμό και όχι άμεσα.

Σημείωση: Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε πως ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος θα εξετάσει στο Δ.Σ. της ερχόμενης Πέμπτης το θέμα εισηγμένων με μικρή διασπορά.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. δεν ονομάτισε αλλά ”φωτογράφησε” την εισηγμένη, που τύποις και κατ’ ουσίαν θα πρέπει να της επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις.

Το περιθώριο έχει παρέλθει κατά περίπου δύο εβδομάδες για τη Φοίνιξ -Metrolife - Εμπορική.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων σημειώνεται ότι τόσο η διοίκηση της Ασφαλιστικής όσο και της μητρικής Εμπορικής απέστειλαν εμπρόθεσμα προς τη διοίκηση του Χ.Α. την απάντησή τους στο θέμα της διασποράς, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση για διεύρυνσή της.

Το όλο θέμα εδώ και δύο εβδομάδες παραμένει αποκλειστικά και μόνο στην ευθύνη στου Δ.Σ. του Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v