Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος παρά την... έλλειψη χρήματος

Σχετικά ανοδική συνεδρίαση, με κλείσιμο του Δείκτη στην υψηλότερη ημερήσια διακύμανση, όμως προβλημάτισε έντονα η καθίζηση του όγκου συναλλαγών που ίσως δικαιολογείται εν μέρει από την αργία στα χρηματιστήρια των Λονδίνου και Ν. Υόρκης. ”Κέφια” για τις μετοχές του ομίλου της Αγροτικής. Πρωταγωνιστές του FT 20 οι ΕΛΤΕΧ, Intracom και Εμπορική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σχετικά ανοδική συνεδρίαση, με κλείσιμο του Δείκτη στην υψηλότερη ημερήσια διακύμανση, όμως προβλημάτισε έντονα η καθίζηση του όγκου συναλλαγών που ίσως δικαιολογείται εν μέρει από την αργία στα χρηματιστήρια των Λονδίνου και Ν. Υόρκης.

Βέβαια η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε πόσο άνευρη παραμένει η Αγορά της Σοφοκλέους όταν δεν κινείται το ”εισαγόμενο χρήμα” και βέβαια την πλήρη αποστασιοποίηση των ιδιωτών επενδυτών (αλήθεια πόσο μπορεί να παραμείνει ”ζωντανή” μία Αγορά χωρίς τους ιδιώτες επενδυτές;).

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων συνεχίζουν να διατηρούν τις μειωμένες υποτιμήσεις για τα Σ.Μ.Ε. υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως έκλεισαν την ψαλίδα στα συμβόλαια του FTSEM.

Τεχνικά η εικόνα συνεχίζει να δείχνει ελαφρώς θετική, όμως χρειάζεται αναμονή τουλάχιστον μέχρι ο Δείκτης να υπερκεράσει και να κλείσει δύο τουλάχιστον συνεδριάσεις πάνω από τις 2995 μονάδες.

Βέβαια υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη άποψη που υποστηρίζει ότι η Σοφοκλέους εισέρχεται σε φάση καμπής και ότι οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό δεν θα είναι τόσο εύκολες και συστήνει απόλυτη αυτοσυγκράτηση και αυξημένη ρευστότητα.

Από τις μετοχές του FTSE, θετικότεροι πρωταγωνιστές οι Εμπορική και Ιντρακόμ, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Coca-Cola, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάνα και θετικό πρόσημο για Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Γερμανό, Πειραιώς, Folli Follie, Motor oil, Eurobank.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες λόγω αποκοπής μερισμάτων για Ελ. Πετρέλαια και ΚΑΕ, αλλά και για Cosmote και αρνητική μεταβολή για ΗΥΑΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το πτωτικό ξεκίνημα που τον έφερε μέχρι τις 2942,65 μονάδες, σχετικά γρήγορα ανέκτησε το θετικό πρόσημο και μετά την πρώτη ώρα ταλαιπωρήθηκε σε ένα εύρος μόλις 12 μονάδων (2965-2977) και έκλεισε στο υψηλό ημέρας (2977,97) με κέρδη 0,55%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 84 εκ. από τα οποία τα 7,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στο τελευταίο ημίωρο οι θετικές μετοχές (146) ξεπέρασαν τις αρνητικές (111), ενώ για 18 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 6-17,12%.

Στα επιμέρους, Αγροτική Τράπεζα και θυγατρικές, Γενική, Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ, Attica Group, S&B Βιομ. Ορυκτά, InfoQuest και Κορασίδης ήταν ορισμένες από τις μετοχές που συγκέντρωσαν κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 244.602 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 21,70 ευρώ, ένα πακέτο 130 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 13,82 ευρώ, ένα πακέτο 60 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,68 ευρώ και ένα πακέτο 1.000 τεμάχια της ΕΛΒΕ στα 0,86 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Αλουμίνιο της Ελλάδος στα 13,70 ευρώ, ένα πακέτο 1.738 τεμάχια της Εμπορικής στα 25,44 ευρώ, ένα πακέτο 220 τεμάχια του Τιτάνα στα 24,50 ευρώ, ένα πακέτο 5.384 τεμάχια της Πειραιώς στα 14,78 ευρώ, ένα πακέτο 3.544 τεμάχια της Eurobank στα 25,66 ευρώ και ένα πακέτο 10.000 τεμάχια της Εθνικής στα 28,24 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v