Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Ανοδικές εξάρσεις...

Σταθερή ως προς τη σύσταση για ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια και για αποφυγή έκθεσης σε μεγάλο κίνδυνο παραμένει η Merit AXEΠΕΥ, τονίζοντας ότι η αγορά δε συγκεντρώνει ακόμα τις απαραίτητες προϋποθέσεις να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Ανοδικές εξάρσεις...
των Ε. Βάρσου, Α. Καραλή*

Το τελευταίο 10ήμερο το σύνολο σχεδόν των ανεπτυγμένων κεφαλαιαγορών κινείται ανοδικά. Ο Dow Jones έχει κερδίσει 4,5%, ο Nasdaq 6%, o S&P 500 4,5%, στην Ευρώπη ο Dax έχει ανέβει κατά 4,7%, ο CAC40 3,8% και ο FTSE-100 του Λονδίνου 3,1%. Στην κίνηση αυτή δε φαίνεται να έχουν συμβάλει μακροοικονομικές ή μικροοικονομικές ειδήσεις.

Φαίνεται ότι απλούστατα οι τιμές ”έπιασαν” επίπεδα τα οποία θεωρούνται ελκυστικά για τοποθετήσεις. Η όλη αυτή διαδικασία ξεκίνησε ύστερα από την ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων τριμήνου, η οποία στην Ελλάδα θα καθυστερήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Χωρίς λοιπόν να υπάρχουν κάποιες σοβαρές ενδείξεις ανόδου, με την εισροή στοιχείων για την πορεία της κερδοφορίας των εισηγμένων να καθυστερεί αλλά με τις εταιρίες που διαμορφώνουν την τάση στο Χ.Α. να δημοσιοποιούν τα (ενθαρρυντικά) αποτελέσματά τους νωρίτερα από τις υπόλοιπες, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την αντίδραση του εξωτερικού και σκαρφάλωσε ένα ικανοποιητικό 5% (έως τη συνεδρίαση της Πέμπτης) και έφτασε μια ανάσα από τις 3.000 μονάδες, πριν γυρίσει αρνητικός στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στην άνοδο της δικής μας αγοράς συνετέλεσε -πέραν των αποτελεσμάτων- η οριστικοποίηση της ημερομηνίας της νέας δημόσιας εγγραφής του ΟΠΑΠ, η εξεύρεση λύσης στην εθελουσία έξοδο του ΟΤΕ και τέλος η προθεσμία (τελευταία άραγε;) επίλυσης του ασφαλιστικού των τραπεζών.

Τεχνικά η κίνηση της αγοράς θα μπορούσε κανείς να πει ότι είχε προαναγγελθεί με την απόκλιση που είχε σχηματίσει ο Γενικός Δείκτης με τον RSI, όταν ο πρώτος σημείωσε νέο χαμηλό στις 4 Μαϊου (2.800 μονάδες), ενώ ο δεύτερος όχι. Το γεγονός όμως ότι ο ταλαντωτής δεν πέρασε ούτε στιγμή σε υπερπουλημένη ζώνη μας προειδοποιούσε για ”ήπια” αντίδραση.

”Ήπια”” σημαίνει την περιοχή των 2.950-3.000 μονάδων. Κρίνουμε ότι παρόλο που η εικόνα της αγοράς είναι βελτιωμένη, δε συγκεντρώνει ακόμα τις απαραίτητες προϋποθέσεις να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά.

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Πρώτα απ’ όλα ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον. Παρόλο που οι ξένες αγορές κινούνται εσχάτως ανοδικά, λίγοι πιστεύουν ότι η βραχυπρόθεσμη αυτή ανοδική τάση θα παραμείνει αναλλοίωτη μέσα στους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες και οι ανησυχίες εκπορεύονται από τη Γαλλία και το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα.

Δεύτερον, μία συναλλακτική δραστηριότητα που να δικαιολογεί την ευρύτερη συμμετοχή αγοραστών στο σύστημα. Τζίρος χαμηλότερα των 200 εκατ. ευρώ δε μας πάει πουθενά. Πρέπει να περάσει και να παραμείνει πάνω από αυτό το ποσό. Τρίτον, συμμετοχή περισσότερων μετοχών στην κίνηση, που σημαίνει πιο απλωμένη συμμετοχή και προσδοκία ευνοϊκότερου χρηματιστηριακού κλίματος.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε την περίοδο που διανύουμε -υιοθετώντας πιο μακροχρόνια προοπτική- σχεδόν ατασική. Οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις υπάρχουν, αλλά δύσκολα μπορούν να γίνουν εκμεταλλεύσιμες από μη επαγγελματίες του χώρου.

Για το λόγο αυτό παραμένουμε σταθεροί ως προς τη σύστασή μας για προσοχή στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, για ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια και για αποφυγή έκθεσης σε μεγάλο κίνδυνο.

Βεβαίως, στα πλαίσια της εποχικότητας που χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά, το καλοκαίρι είθισται να πραγματοποιείται μια ανοδική κίνηση, πριν από τη συνήθη φθινοπωρινή υποχώρηση.

Εκμεταλλευθείτε τις ανοδικές εξάρσεις για να καταγράψετε υπεραξίες σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται ”δύσκολη” και επιτρέψτε στα χαρτοφυλάκιά σας να διαθέτουν ρευστότητα για τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν αργότερα μέσα στη χρονιά...

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v