Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Θετικές για Ρουμανία οι ΑΧΕ

Θετικές εμφανίζονται σε γενικές γραμμές οι χρηματιστηριακές σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Cosmote στο ρουμανικό μέτωπο, σχολιάζοντας την είδηση για την απόκτηση του 70% στη ρουμανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, Cosmorom. Δε λείπουν οι επιφυλάξεις.

Cosmote: Θετικές για Ρουμανία οι ΑΧΕ
Θετικές εμφανίζονται σε γενικές γραμμές οι χρηματιστηριακές σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Cosmote στο ρουμανικό μέτωπο, σχολιάζοντας την είδηση για την απόκτηση του 70% στη ρουμανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας.

Επένδυση-πρόκληση χαρακτηρίζει η Marfin Analysis το στοίχημα της Ρουμανίας, καθώς εκτιμά ότι η ελληνική εταιρία θα κεφαλαιοποιήσει τη διεθνή της εμπειρία προκειμένου να επεκταθεί σε μια αγορά-κλειδί 22 εκατομμυρίων κατοίκων με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

Αναλύοντας το τοπίο της κινητής τηλεφωνίας στη γειτονική χώρα, η Marfin αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν τρεις πάροχοι υπηρεσιών κινητής στην ”πολλά υποσχόμενη” ρουμανική αγορά κινητής τηλεφωνίας: Η Orange (με μερίδιο αγοράς 48,3%), η Connex (με μερίδιο 48,1%) και η Zapp (με μερίδιο 2,7%).

Η αποτυχία της Cosmorom στο να αποκτήσει υπολογίσιμο μερίδιο αγοράς (κατέχει σήμερα ποσοστό χαμηλότερο του 1%) αποδίδεται από τη Marfin σε καθυστερήσεις, σε έλλειψη χρηματοδότησης και στην περιορισμένη κάλυψη δικτύου. Η ίδια χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι επενδύσεις της Cosmote στη Ρουμανία θα φτάσουν τα 450 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, αν και επιφυλάσσεται για συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τη διοίκηση.

Κατά την Π&Κ, η ρουμανική αγορά εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την Cosmote. Η χρηματιστηριακή, μεταξύ άλλων, εντοπίζει ως ”θετικά σημεία-κλειδιά”:

* το επιτυχές παρελθόν της Cosmote στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία), την ελκυστική προοπτική της αγοράς δύο ”παικτών” και 22 εκατ. κατοίκων, αλλά και το ποσοστό διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας (45%).

* κάποια υποδομή δικτύου που υπάρχει ήδη στην CosmoRom.

Στα αρνητικά της συμφωνίας, η Π&Κ αναφέρει τις σημαντικές επενδυτικές απαιτήσεις (πιθανόν πάνω από 300 εκατ. ευρώ), τον πεπειραμένο και με καλή χρηματοδότηση ανταγωνισμό και τη μέχρι τώρα φτωχή επίδοση της CosmoRom υπό την ”ομπρέλα” του ΟΤΕ.

Τα νέα είναι θετικά για τον όμιλο του ΟΤΕ, καθώς ρυθμίζει τα θέματα της CosmoRom, ενώ είναι θετικά και για την Cosmote, αφού αποκτά άδεια κινητής τηλεφωνίας σε μία αγορά 22 εκατ. κατοίκων, αναφέρει η EFG Securities στο πρωινό της report.

”Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα δημιουργήσει συνέργιες με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Cosmote στην περιοχή, αναφέρει η χρηματιστηριακή. Διατηρούμε τη θετική μας στάση για την Cosmote λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, της θέσης της στην ανταγωνιστική αγορά και τις προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες ξεπερνούν το μέσο όρο του κλάδου”, αναφέρει η EFG.

”Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για επιτυχές relaunch της CosmoRom”, τονίζει η Εγνατία Finance στο πρωινό της report, αν και, όπως παρατηρεί, είναι προφανές πως το προφίλ ρίσκου της Cosmote αυξάνεται. Η σύσταση για τον τίτλο παραμένει ”buy”.

Ως αποτέλεσμα της απόκτησης του 70% της CosmoRom, η Cosmote επεκτείνει την παρουσία της στα Βαλκάνια, αναφέρει η HSBC Παντελάκης στο πρωινό της report, επισημαίνοντας ότι πλέον δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία) με συνολικό πληθυσμό άνω των 45 εκατ. κατοίκων.

Συνολικά, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η ανάμιξη της Cosmote στην CosmoRom περιέχει σημαντικό ρίσκο, αναφέροντας ωστόσο ότι παρόμοιες είναι και οι προσδοκώμενες αποδόσεις, σε περίπτωση που το εγχείρημα αποδειχτεί επιτυχημένο.

Υπάρχουν θετικές πτυχές της συμφωνίας, αλλά και ορισμένες ανησυχίες, αναφέρει από την πλευρά της η Σίγμα. Τα θετικά σχετίζονται κυρίως με τις θετικές προοπτικές της κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, τις βελτιούμενες μακροοικονομικές προοπτικές της συγκεκριμένης χώρας και τις δυνατότητες ”ανταλλαγών” που θα μπορούσαν να προκύψουν ανάμεσα στις CosmoΡom και Cosmote. Οι ανησυχίες συνδέονται με το σκληρό ανταγωνισμό και την επίπτωση στην ίδια την Cosmote, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v