Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράκαμψη του Ποκρόφσκ και νέα σχέδια του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Προτεραιότητα δεν είναι η κατάληψη νέων περιοχών, αλλά η διακοπή των εφοδιαστικών γραμμών του ουκρανικού στρατού. Ο ρόλος του βόρειου Ντονέτσκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών.

Παράκαμψη του Ποκρόφσκ και νέα σχέδια του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Το ερώτημα τι θα συμβεί αν ο ρωσικός στρατός καταλάβει το Ποκρόφσκ απασχολεί τα ΜΜΕ και τους ειδικούς από τον Αύγουστο του 2024. Τότε οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προσεγγίσει τον σημαντικό κόμβο στη δυτική περιοχή του Ντονέτσκ. Μέχρι στιγμής οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφέρει να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση εκεί, με εξαίρεση το νότιο τμήμα του μετώπου, όπου οι Ρώσοι έχουν παρακάμψει το Ποκρόφσκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εικάζεται ότι οι Ρώσοι αποφεύγουν για την ώρα τις οδομαχίες στην πόλη και κινούνται δυτικότερα προς την περιοχή Ντνιπροπετρόβσκ.

Γιατί οι Ρώσοι παρακάμπτουν το Ποκρόφσκ

«Είναι απίθανο να αφήσουν πίσω το Ποκρόφσκ και να κινηθούν προς άλλη κατεύθυνση», θεωρεί ο Βίκτορ Τρεγκούμποφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας Χορτίτσια, μιλώντας στην DW. «Θα ήταν παράλογο και επίσης επικίνδυνο για τους ίδιους». Εκτιμά ότι ο ρωσικός στρατός θα επικεντρώσει τις κύριες προσπάθειές του στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Ο Μάρκους Ράισνερ, Αυστριακός στρατιωτικός αναλυτής και συνταγματάρχης στον αυστριακό στρατό, συμφωνεί ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τον ρωσικό στρατό δεν είναι η κατάληψη νέων περιοχών, αλλά η διακοπή των εφοδιαστικών γραμμών του ουκρανικού στρατού. «Από καθαρά στρατιωτική, επιχειρησιακή άποψη, είναι πιο λογικό για τη Ρωσία να μην προχωρήσει δυτικά», δηλώνει.

Αν ο ρωσικός στρατός κάποια στιγμή ξεκινήσει από το Ποκρόφσκ προς την περιοχή Ντνιπροπετρόβσκ, τότε η Πάβλοχραντ θα είναι η επόμενη μεγάλη πόλη στον δρόμο τους. Ο Γιούρι Μπουτούσοφ, Ουκρανός στρατιωτικός δημοσιογράφος και πρώην σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει γρήγορη προέλαση των Ρώσων, αλλά προειδοποιεί πως, αν συνεχίσει ο ρωσικός στρατός, η Πάβλοχραντ πιθανώς θα κινδυνεύει σε ενάμιση χρόνο από τώρα.

Πρόκειται για βιομηχανικό κέντρο της Ντνιπροπετρόβσκ. «Οι αναφορές για την κατάσταση γύρω από την πόλη προκαλούν νευρικότητα, αλλά οι αρχές της Πάβλοχραντ και της ευρύτερης περιοχής είναι αποτελεσματικές», διαβεβαιώνει ο Ντμίτρο Πάβλοβ, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της Πάβλοχραντ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται, αυτή τη στιγμή στην πόλη ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι και πάνω από 230.000 στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εκτοπισμένων από το Ντονέτσκ και άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο πιο σημαντικός οικονομικός τομέας της πόλης είναι η εξόρυξη, ενώ επίσης λειτουργεί και χημικό εργοστάσιο που παράγει εκρηκτικά και πυρομαχικά για την αμυντική βιομηχανία. Κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, παρήγαγε επίσης καύσιμα για βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή Ντνιπροπετρόβσκ.

Ποια είναι η σημασία της πόλης Ντνίπρο

Η Ντνίπρο, με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, μετά το Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της χώρας και, μετά την έναρξη των συγκρούσεων στο Ντονμπάς το 2014, μετατράπηκε -μαζί με το Χάρκοβο- σε σημαντικό κέντρο εφοδιασμού του ουκρανικού στρατού. Αυτοί οι λόγοι την καθιστούν έναν από τους στόχους των Ρώσων.

Ο στρατιωτικός δημοσιογράφος Μπουτούσοφ τονίζει ότι στόχος της Ρωσίας είναι, σε κάθε περίπτωση, η «καταστροφή της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο από το Ποκρόφσκ, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν προς διάφορες κατευθύνσεις και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους εκεί όπου βρίσκονται οι πιο αδύναμες ουκρανικές μονάδες.

Εκκενώσεις περιοχών σε Χάρκοβο-Ντονέτσκ, ρωσική προέλαση

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν, παράλληλα, νέες υποχρεωτικές εκκενώσεις περιοχών στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, ζητώντας από τις οικογένειες με παιδιά να απομακρυνθούν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν σταματούν την προώθησή τους.

Η ανακοίνωση εκδόθηκαν μετά την παρόμοια απόφαση που έλαβαν χθες Πέμπτη οι αρχές της περιφέρειας του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία, δείχνοντας τη δραματική κατάσταση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος χάνει έδαφος καθημερινά, έπειτα από τρία χρόνια ρωσικής εισβολής.

«Αποφασίσαμε να αρχίσουμε την υποχρεωτική απομάκρυνση των οικογενειών με παιδιά» από 25 μικρές τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά στην πόλη Ποκρόβσκ, κύριο στόχο του ρωσικού στρατού στην περιοχή, και περιμετρικά του χωριού Κομάρ, νοτιότερα», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ντονέτσκ στο Telegram.

Συνολικά, 110 παιδιά συνεχίζουν να ζουν στον τομέα αυτό, διευκρίνισε ο κυβερνήτης Βαντίμ Φιλάσκιν.

«Σήμερα, καθώς ο εχθρός κλιμάκωσε τον βομβαρδισμό της περιφέρειας Ντονέτσκ, και οι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν καθημερινά, ζητώ από τους γονείς να λάβουν υπόψη τους πολύ υπεύθυνα την εντολή εκκένωσης», πρόσθεσε ο κυβερνήτης σε ανακοίνωση.

«Τα παιδιά πρέπει να ζουν με ειρήνη και ηρεμία και όχι να κρύβονται από τους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις, καλύτερα εξοπλισμένες και πολύ περισσότερες αριθμητικά σε σχέση με τις ουκρανικές, προωθούνται τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο στον ανατολικό μέτωπο, ενώ η προώθησή τους έχει επιταχυνθεί σημαντικά από το περασμένο φθινόπωρο.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v