Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται επιβεβαίωση της αλλαγής κλίματος

Επιμέρους και κυρίως εξωγενείς παράγοντες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μικρή διόρθωση την αγορά. Όμως, με την προϋπόθεση πως η κίνηση του ΟΤΕ είναι η απαρχή ανάλογων ενεργειών, το θετικό ενδεχόμενο για συντήρηση μεσοπρόθεσμα του καλού κλίματος και της ανόδου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μία κίνηση -αλλά τι κίνηση!- είναι αρκετή για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά; Βραχυπρόθεσμα, όπως φάνηκε χθες, ναι. Μεσοπρόσθεσμα και υπό προϋποθέσεις, ίσως. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τάση εξαρτάται από τα επόμενα βήματα.

Βέβαια χθες επιβεβαιώθηκε σωρεία υποθέσεων και εκτιμήσεων για την αγορά που αφορούν στη στάση των ξένων, τη δυναμική ορισμένων μετοχών, τη ”δίψα” για ουσιαστικές αλλαγές και τα περιθώρια αντίδρασης.

Ειδικά για σήμερα, όμως, η συνεδρίαση μπορεί να κρύβει ”παγίδες”.

Δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία για το γαλλικό δημοψήφισμα δίνουν προβάδισμα 55% στο ”όχι” και συνεκτιμώντας πως αρκετή από τη ρευστότητα των τελευταίων δύο συνεδριάσεων καλύπτεται από ξένους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας μικρής κατοχύρωσης θέσεων.

Από Δευτέρα ενδέχεται να είναι μία άλλη μέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε πoιο βαθμό θα μπορούσε να επηρεαστεί και η Σοφοκλέους, βραχυπρόθεσμα, θα φανεί από τη Δευτέρα.

Μεσοπρόθεσμα, όμως, και θεωρώντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο πως η διάθεση ενός ποσοστού ίσως και μεγαλύτερου του 17% του ΟΠΑΠ προγραμματίζεται προς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, η τάση είναι περισσότερο ανοδική παρά διορθωτική.

Εάν στις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη, ειδικότερα όμως του FTSE-20, τότε το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω συντήρησης κλίματος διάθεσης και ανόδου είναι πιθανό.

Στην αγορά προεξοφλείται πως η κίνηση του ΟΤΕ είναι η απαρχή ανάλογων ενεργειών σε τομείς που αγγίζουν πολυσχιδώς κλάδους της οικονομίας.

Ήδη από χθες ”πέφτουν στο τραπέζι” πιθανά (ή και απίθανα) ενδεχόμενα για άλλους οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ΔΕΚΟ, λιμάνια κ.λπ.

Επιμέρους διαπιστώνεται πως στον τραπεζικό κλάδο για τουλάχιστον ακόμη μία-δύο χρήσεις υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αποτελεσμάτων του.

Είναι ενδεικτική η προσέγγιση της UBS αναφορικά με τα αποτελέσματα της Πειραιώς.

Από την άλλη η εξαγορά-”μαμούθ” στις ευρωπαϊκές τράπεζες (βλ. σχετικό θέμα) φαίνεται να... δίνει πόντους σε όσους εκτιμούν πως αργά ή αργότερα οι εξελίξεις αυτές θα φτάσουν και στον ελληνικό χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v