Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδια... προεξόφλησης

Γύρω από τις 2.900 μονάδες ισορροπεί ο Γενικός Δείκτης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το ”παιχνίδι προεξόφλησης” των εξελίξεων στο Aσφαλιστικό τραπεζών και ΟΤΕ. Υπό προϋποθέσεις, κυρίως μέσω του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Alpha είναι εφικτή η συντήρηση του FTSE-20 σε θετικό έδαφος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διστακτικοί εμφανίζονται μέχρι στιγμής όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Η τάση, ελαφρώς πτωτική, οδηγεί τον Γ.Δ. και πάλι χαμηλότερα των 2.900 μονάδων, με την εικόνα να διαμορφώνεται μικτή για τις μετοχές των FTSE-20 και υπέρ εκείνων υποχωρούν σε αναλογία 2 προς 1 έναντι αυτών που αντιδρούν.

Με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 40-45 λεπτών, φαίνεται πως μεταφέρεται στον ΟΤΕ μέρος του ”παιχνιδιού” μεταξύ πωλητών – αγοραστών, και ειδικότερα όσων επιχειρούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της κυβερνητικής παρέμβασης.

Μέχρι στιγμής η εμπορευσιμότητα των κύριων τραπεζικών μετοχών δεν δίνει τάση ούτε στην Εθνική (26,62 ευρώ) ούτε στην Alpha (22,16 ευρώ) ούτε σε Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς, παρά τη μικρή αρνητική απόκλιση που καταγράφεται.

Εύλογα οι διακυμάνσεις στην αγορά θα διαμορφώνονται με βάση τις εκτιμήσεις και το ”παιχνίδι” προεξόφλησης που επιχειρείται εν όψει εξελίξεων.

Φαίνεται, όμως, πως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το ”θολό” τοπίο ξεκαθαρίζει.

Αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Αττικής, καθότι προχωρούν και οι διαδικασίες για την εισαγωγή του Τ.Τ. στη Σοφοκλέους ή για διαφορετικούς λόγους στην Εγνατία που αντιδρά προς τα 2,64 ευρώ.

Η μετοχή της Μέτκα διαμορφώνεται στα 6,72 ευρώ (0,90%), του Μυτιληναίου στα 9,24 ευρώ (1,54%), του Αλουμινίου οριακά χαμηλότερα στα 13,82 ευρώ (0,29%), ενώ από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι Φουρλής (στα 6,68 ευρώ), Spider (στα 1,42 ευρώ), Βιοτέρ (στα 1,02 ευρώ), Πλαστικά Θράκης στα 1,20 ευρώ και ορισμένοι ακόμη τίτλοι από αυτή την κατηγορία.

Η συνέχεια προμηνύεται ενδιαφέρουσα, ειδικότερα σε περίπτωση που για τον FTSE-20 ”βρεθεί” στήριξη λίγο υψηλότερα των 1.612 μονάδων (που αντιστοιχούν στις 2.894 μονάδες του Γ.Δ.).

Ενδεχόμενη αντίδραση του Γ.Δ. υψηλότερα και πάλι των 2.900 μονάδων θα πρέπει να συσχετιστεί με την υπεραντίδραση του ΟΠΑΠ, την απορρόφηση της προσφοράς της Alpha Bank, τη θετική εικόνα της ΔΕΗ (πάνω από τα 20,40 ευρώ) και την αντίδραση της μετοχής των ΕΛΠΕ υψηλότερα των 8,10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v