Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κρεμόμαστε” από των... Γάλλων την ψήφο!

Οι Γάλλοι ψηφίζουν για το ευρωσύνταγμα. Εμάς δεν μας κάλεσε κανείς στην κάλπη, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Οι Γάλλοι, λοιπόν, έχουν δύο δυνατότητες. Είτε να πουν ”ναι” είτε ”όχι”. Το ”ναι” δεν το συζητάμε, διότι είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο ”όχι”, όμως, εμείς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Σοφοκλέους και οικονομία θα περάσουν μεγάλες φουρτούνες...

”Κρεμόμαστε” από των... Γάλλων την ψήφο!
Οι Γάλλοι ψηφίζουν για το ευρωσύνταγμα. Εμάς δεν μας κάλεσε κανείς στην κάλπη, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Οι Γάλλοι, λοιπόν, έχουν δύο δυνατότητες. Είτε να πουν ”ναι” είτε ”όχι”.

Το ”ναι” δεν το συζητάμε, διότι είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο ”όχι”, όμως, εμείς θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Σοφοκλέους και οικονομία θα περάσουν μεγάλες φουρτούνες...

Το ”όχι” σημαίνει ότι η Ευρώπη βγαίνει από τον αυτόματο πιλότο και χρειάζεται να πάρει γενναίες αποφάσεις για το μέλλον της. Στο μεταξύ, όμως, τίθεται σε αμφιβολία η προοπτική μιας μεγάλης Ευρώπης, ισχυρής οικονομικά και πολιτικά.

Μέχρι οι Ευρωπαίοι να το συνειδητοποιήσουν, να μαζευτούν και να αποφασίσουν σχετικά, μόνο ένας Θεός γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί.



Αν κάτι μπορούμε να υποθέσουμε σ’ αυτή τη φάση, κι εφόσον οι Γάλλοι πουν το ”όχι”, είναι ότι θα πληγούν οι ασθενέστερες χώρες. Τα ομόλογά τους και φυσικά οι εισηγμένες μετοχές στα χρηματιστήριά τους.

Τα διεθνή κερδοσκοπικά funds, τα οποία και καθορίζουν τη μοίρα των μικρών αγορών, δεν θα ρωτήσουν τι, πώς και γιατί. Θα αναζητήσουν ασφαλέστερα λιμάνια. Θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στις μεγάλες αγορές, σε μια προσπάθεια να τα διαφυλάξουν από... ακραία επενδυτικά φαινόμενα.

Είναι περιττό να πούμε ότι από τους πρώτους που θα την πληρώσουν σ’ αυτή την περίπτωση θα είμαστε εμείς. Εκτός και αν πιστεύουμε ότι εμείς θα είμαστε το... καταφύγιο για τα κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού.

Ευχόμαστε οι Γάλλοι να μην πούνε ”όχι”, επειδή, ακριβώς, δεν είμαστε Γάλλοι και έχουμε κάθε συμφέρον να προχωρήσει η υπόθεση της Ευρώπης. Το πώς ακριβώς σκέφτονται οι Γάλλοι θα το μάθουμε σε λίγα εικοσιτετράωρα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v