Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη αγορών στη Σοφοκλέους

Θα μπορούσε η λύση Βουρλούμη στον ΟΤΕ, που σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες αποτελεί πιλότο για άλλες ΔΕΚΟ, να έχει υπό προϋποθέσεις εφαρμογή στη ΔΕΗ; Σε κάθε περίπτωση το ”έξυπνο” βραχυπρόθεσμο χρήμα μεταφέρει ήδη υπεραξίες από τον ΟΤΕ στη μετοχή της Επιχείρησης. Ξεκάθαρη στην... ασάφειά της η απάντηση της Εμπορικής δίνει το δικό της τόνο...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά τον ΟΤΕ η ΔΕΗ. Το ”παιχνίδι προεξόφλησης”, που έφερε χθες συναλλαγές 1,7 εκατ. τεμαχίων στη μετοχή του Οργανισμού και μέχρι στιγμής άλλα περίπου 2,3 εκατ. τεμάχια, αναζητεί τον επόμενο στόχο.

Με την προϋπόθεση πως για την κυβέρνηση ”η λύση ΟΤΕ” μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα και για άλλες ΔΕΚΟ, η Επιχείρηση συγκεντρώνει αρκετές προϋποθέσεις.

Ήδη το έξυπνο χρήμα μεταφέρει μέρος των θέσεών του προς τη μετοχή της ΔΕΗ, διαμορφώνοντας θέση μεταξύ 20,68-20,86 ευρώ, τάση που επιβεβαιώνεται από τη μεθοδική ενίσχυση του τζίρου.

Συνολικά χθες οι συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ έφτασαν τις 469.635 τεμάχια.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως την προηγούμενη Παρασκευή το mini-placement (με συμμετοχή δύο πανίσχυρων ξένων ”παικτών) πραγματοποιήθηκε στα 20,2 ευρώ.

Θέσεις που αναζητούν τώρα την επόμενη βραχυπρόθεσμη επενδυτική διέξοδο.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Εμπορικής, οι συναλλαγές που ξεπερνούν τις 450.000 τεμάχια με απόδοση μέχρι 4,8% ξεκαθαρίζουν πλήρως τη χθεσινή… ασαφή ανακοίνωση – απάντηση της διοίκησης.

Συγκεκριμένα, στην Εμπορική ή λύνεται με άνωθεν νομοθετική ρύθμιση το Ασφαλιστικό και εν συνεχεία πραγματοποιείται αύξηση κεφαλαίου με στόχο την ανάπτυξη της τράπεζας, από τους Γάλλους που θα διαθέτουν θέση καταστατικής μειοψηφίας, είτε οδηγούμεθα στα... άκρα.

Τα δύο σκέλη της απάντησης της Εμπορικής είναι ξεχωριστά και... αλληλένδετα, χρήζουν δε προσεκτικότερης ανάγνωσης.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Εμπορικής, η νομοθετική ρύθμιση, ή εν πάση περιπτώσει η άρση του αδιεξόδου, αποτελεί μονόδρομη διέξοδο.

Την ίδια στιγμή το έξυπνο χρήμα εκτιμά πως μετά και τις τελευταίες κινήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ διαμορφώνεται πλαίσιο ικανό να δώσει ώθηση στις μετοχές των ισχυρών του κλάδου, όπου οι ΕΛΤΕΧ, Ακτωρ, J&P ΑΒΑΞ κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος.

Από τον ευρύτερο κλάδο ξεχωρίζουν οι Τέρνα, ΓΕΚ και ορισμένες χαμηλότερης αποτίμησης.

Απαρατήρητη δεν θα πρέπει να περάσει ούτε η κίνηση της μετοχής του ΟΛΠ προς τα 11,4 ευρώ (+2,7%), καθώς στο περιθώριο της εκδήλωσης του Economist θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επαφές για τη ”λιμενική πολιτική”.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Γεώργιος Βλάχος συναντάται με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες μη δεσμευτικής συμφωνίας για τη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου (2%) ύψους 3 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν έργα ανάπτυξης στους 11 κυριότερους λιμένες της χώρας.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον οι όμιλοι των Eurobank και Εμπορικής.

Από τεχνικής πλευράς, η προσέγγιση του FTSE-20 προς τη βάση του εύρους αντίστασης (1.680-1.700) επιβεβαιώνει την τεχνικότητα της αγοράς.

Επίσης, επιβεβαιώνεται η προσεκτική και μεθοδική κίνηση των ισχυρών παικτών που ορθότατα δεν εκβιάζουν περαιτέρω άνοδο σήμερα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της συνεδρίασης είναι η ”επανάκαμψη” θυγατρικών μετοχών της Εθνικής, με την ΕΘΝΑΚ στα 3,70 ευρώ, την Ασφαλιστική στα 3,30 ευρώ και την Αστήρ στα 5,24 ευρώ.

Σημειωτέον ότι στον Αστέρα οι συναλλαγές ξεπερνούν τις 100.000 τεμάχια, τη στιγμή που η διοίκηση ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως βρίσκεται ακόμη δύο βήματα πιο κοντά προς τη στρατηγική συνεργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v