Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UniCredito-HVB: Προς τραπεζική εξαγορά-”μαμούθ”

Η UniCredito Italiano ενδέχεται να εξαγοράσει τη γερμανική HVB Group, στη μεγαλύτερη διακρατική τραπεζική εξαγορά της ιστορία της Ευρώπης, σύμφωνα με φήμες. Τιμή δεν έχει συζητηθεί, αλλά εκτιμάται ότι η συμφωνία θα ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ.

UniCredito-HVB: Προς τραπεζική εξαγορά-”μαμούθ”
Η UniCredito Italiano ενδέχεται να εξαγοράσει τη γερμανική HVB Group, στη μεγαλύτερη διακρατική τραπεζική εξαγορά της ιστορία της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, δεν φαίνεται να έχει οριστεί τιμή.

Η μιλανέζικη UniCredito, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας βάσει ενεργητικού, μπορεί να διαθέσει 16 δισ. ευρώ σε μετοχές για την HVB, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με έδρα το Μόναχο, αναφέρουν πηγές της εφημερίδας ”Wall Street Journal”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredito, Alessandro Profumo, αγοράζοντας την HVB θα αποκτήσει 10 εκατομμύρια πελάτες στην Ανατολική Ευρώπη, όπου θέλει ο όμιλος να επεκταθεί. Η HVB κατέχει την Bank Austria Creditanstalt, η οποία δραστηριοποιείται σε 11 χώρες, όπως Πολωνία, Βουλγαρία και Ουγγαρία κ.α.

Η HVB έχει κεφαλαιοποίηση 15,1 δισ. ευρώ έναντι 26,4 της UniCredito. Μια συγχώνευσή τους θα ξεπεράσει τα 15,2 δισ. δολάρια που κατέβαλε πέρσι η Santander Central Hispano για να αγοράσει τη βρετανική Abbey National.

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διακρατική εξαγορά στην Ευρώπη ήταν η εξαγορά της Mannesmann από τη Vodafone Group προς 180 δισ. δολάρια σε μετοχές το 2000. Μέχρι σήμερα οι ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει εξαγορές ύψους 375 δισ. δολαρίων στο έτος, 22% περισσότερο από πέρσι.

Η UniCredito, που κατέχει μερίδια σε εταιρίες στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία και την Πολωνία, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την εξαγορά του 57% της τουρκικής Yapi & Kredi Bankasi μαζί με την Koc Holding της Κων/πολης.

Η μετοχή της HVB εκτινάχθηκε 5,1% χθες, όταν φημολογήθηκε η συμφωνία στην εφημερίδα ”Il Sole/24 Ore”, ενώ ο τίτλος της UniCredito υποχώρησε 1,6%.

”Η HVB είναι μεγάλη μπουκιά, αλλά η UniCredito θα μπορέσει να την χωνέψει”, αναφέρουν αναλυτές για τη φημολογούμενη συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v